Подледен риболов

Интервю с шампиона на леда Слави Лазаров

Интервю с шампиона на леда Слави Лазаров

 

 

Националното първенство по подледен риболов завърши с голяма сензация. Шампион на България за 2016 г. стана колегата Слави Лазаров от отбора на „Мосела”, когото едва ли някой е включвал в сметките за призовите места преди сезона. 39-годишният софиянец обаче се справи отлично в условията на жестока конкуренция от останалите състезатели. Другите момчета от „Мосела” също се представиха силно и тимът спечели сребърните медали в отборното класиране, като отстъпи само пред шампионите от „Майсторски риболов”. Днес даваме думата на Слави, за да разкаже за преживяванията си в шампионата.

 

 • Честита победа! Разкажете как започна за вас сезонът?
 • Отборът на „Мосела” го сформирахме в последния момент – аз, Николай Николов, Добромир Спасов и Евгени Янев. Въобще не ми е минавало през ума да ставам индивидуален победител, за всички нас важно беше отборното класиране. Затова и в трите състезания изработихме много добра обща тактика, която ни помогна.
 • Първото състезание беше на язовир „Малък Беглик”. Какво се случи там?
 • Риболовът на този водоем, както и на останалите два в следващите кръгове, беше много активен. Имаше достатъчно риби, въпросът беше да се ловят предимно бабушки, тъй като тежат доста повече от костурите. Първия ден станах победител в сектора, втория ден завърших втори. Ловяха се между 2 и 3 кила на състезател. Ники от нашия отбор постави републикански рекорд за най-голяма риба, извади костур почти два килограма! Времето беше отвратително, валеше дъжд и сняг през цялото време. Бяхме мокри до кости, въпреки че ползваме защитни костюми. Много тежко състезание стана.
 • Как мина следващият турнир на „Голям Беглик”?
 • Там условията бяха други, тъй като се ловеше на по-голяма дълбочина. Налагаше се да ползваме мормишки с тегло 0.9 грама. Първия ден лових добре само час и половина, дори мислех, че ще бъда последен. Оказа се, че съм завършил пети в сектора. За втория манш коригирах играта си и се класирах първи. Ловяха се само костури, които искаха много хранене. Рибите бяха някак си разпилени. За добро класиране трябваше улов над 1.8 кг.
 • В крайна сметка титлата ви се е решила в третия турнир на язовир „Широка поляна”.
 • Там и двата дни бях секторен победител. Това състезание беше доста сложно, тъй като се ловиха смесено и костури, и бабушки. Особено втория ден рибите станаха капризни, кълвяха със съвсем леко почукване. В този ден успях да наловя едри бабушки, с тегло между 150 и 300 грама. През цялото време се криех, за да не ме усетят и да дойдат да ме разпробият. До този втори манш Методи Костов от „Майсторски риболов” ме водеше с три точки, а Ники от нашия отбор имаше аванс от две. Свърши състезанието, Мето дойде, стисна ми ръката и каза „Честито”. Оказа се, че съм първи в крайното индивидуално класиране. А моят съотборник Ники завърши втори. Бяхме втори и отборно, което за нас е много сериозно постижение.
 • Разкажете сега какви мормишки използвахте?
 • Както споменах, и в трите състезания рибите бяха активни. Не е като друга година, когато е имало маншове с по 9-10 бройки. При тази активна риба преценихме, че няма смисъл да използваме микро-мормишки. Пропадат много бавно и се губи време. На „Малък Беглик” и „Широка поляна” ловихме с примамки от грамажа между 0.34 и 0.4 грама. Това е някакво приемливо средно тегло. Само на „Голям Беглик” се налагаше да вкараме в употреба по-тежките мормишки заради дълбочината. Въобще, и в трите състезания въпросът беше примамката да бъде с приемливи за рибата габарити, и в същото време да пропада по-бързо до дъното, тъй като риболовът вървеше интензивно. Това е, нищо секретно няма.
 • Каква стръв и захранка ползвахте?
 • За стръв слагахме хирономус, както всички останали състезатели. Хранехме с глина, примесена с фуил. Подавахме я с кърмушка. Интересното беше, че при дохранването в хода на състезанието кърмушката не трябваше да се спуска до дъното, а да се отваря поне на метър отгоре. Удареше ли в дъното, рибите се разбягваха. Аз лично дори дохранвах на ръка с малки топки, ако дълбочината беше до 4 метра. За по-дълбокото вече се налагаше да се храни с кърмушката.
 • Казвате, че сте хранили с глина и фуил. Защо не ползвахте само чист фуил, както ловят доста от другите състезатели?
 • Според мен това е грешка при активната риба, тъй като чистият фуил събира предимно дребосъци. Изяждат го бързо и се разбягват. Топката глина задържа рибите под дупката за по-дълго време, пристигат и по-едри екземпляри. Отнема им време да човъркат глината, докато стигнат до фуила. През това време работата ви е да ги ловите възможно най-бързо. Когато кълването се разреди, само трябва да дохраните.
 • А каква тактика с придвижване избрахте? Има колеги, които дупчат много дупки и ги обикалят на бегом.
 • Аз ловя точно по обратния начин. Пробивам по няколко дупки в две зони на сектора, захранвам ги и ги прикривам с флагче. След това просто се местя от едната зона до другата и обратно. Според мен при активни риби, както беше тази година, това е най-добрата тактика. Впрочем целият ни отбор лови по този начин.
 • Все пак отборно завършихте втори, титлата отиде в многократните шампиони от „Майсторски риболов”?
 • За нас и второто място е успех. А и „Майсторски риболов” са сериозен отбор, с много добра подготовка. Вижте, ние не ламтим за купи и медали. Просто искахме да покажем на останалите, че разбираме от този риболов, и мисля че се получи.
 • Прогнозите преди сезона въобще не включваха „Мосела” дори в челната тройка. Вие сте две коли хора, даже не тренирате всеки път преди състезание?
 • Така е, тренирахме само преди турнира на „Малък Беглик”. Причината беше, че заради липсата на лед около София в последния момент се налагаше турнирите да бъдат измествани в Родопите. Да де, ама в петък ние сме на работа. И затова пътувахме направо в събота сутринта за последните две състезания. Въпреки, че не бяхме тренирали, нещата се получиха добре.
 • Почнаха ли да ви разпробиват, когато се разбра, че „Мосела” има шанс за по-предно класиране?
 • Мен не толкова, но Ники и Добромир ги разпробиха колеги от отбора на „Биг Фиш”, който също имаше шансове да завърши на второ място. По принцип това не е забранено от регламента, тъй като се спазва дистанция от 5 метра от защитената с флагче дупка. Но „Биг Фиш” се представиха много силно втория ден на „Широка поляна”, имаха две първи и две втори места. Това е отличен резултат. На „Малък Беглик” един колега също дойде да лови близо до мен. Само че аз бях вдигнал рибите само на метър под леда. И хващах по 3-4 за времето, докато той вадеше една от дълбокото. Аз лично това с разпробиването не го разбирам, а и не ловя така. Предпочитам да си намеря собствена дупка с активни риби, вместо да се опитвам да ловя чуждите.
 • За вас това е четвърто участие в националния шампионат. Кой от колегите от другите отбори ви е помагал най-много?
 • Лека му пръст на бате Любо Венков от троянския отбор „Боби Фишер”. Помните го, беше вицешампион на лед, а на световното първенство в Беларус спечели секторна победа. Той ми обясни навремето, че отиваме на риболов, а не на захранване. На един излет си отвори куфара, показа ми глината и стръвта си, и ми обясни най-подробно как според него би трябвало да се подходи към всяко състезание. От него знам, че не трябва да се озърташ кой какво и как лови, а да си гледаш собствения риболов.
 • Какво бихте казал в заключение?
 • Благодаря на организаторите на първенството от БФРС и лично на г-н Йордан Софков. Всичко беше организирано както трябва, а и отношенията между всички отбори и състезатели бяха приятелски, както е редно. Поздрави на всички колеги, с които се съревновавахме през този сезон на леда. За нас беше чест!

Разговор на Станил Йотов

 

 

 

 

 

 

 

 

23.02.2016

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 0
 • 0

enjoysanta

преди 7 седмици

<a href="http://www.conmelior.com/nike-limited-richard-sherman-jersey-25-nfl-seattle-seahawks-rush-realtree-womens-camo-nflx">nike limited richard sherman jersey 25 nfl seattle seahawks rush realtree womens camo</a> <a href="http://www.giaphusolar.com/nfl-nike-new-england-patriots-37-jordan-richards-green-salute-to-service-mens-pullover-hoodie-nflz">nfl nike new england patriots 37 jordan richards green salute to service mens pullover hoodie</a> &l

 • 0
 • 0

ruoiled

преди 7 седмици

<a href="http://www.sucularmotor.com/jordan-5-nero-oro-butyg">jordan 5 nero oro</a> <a href="http://www.zakenmoeders.com/bayern-munchen-23-vidal-marine-environmental-protection-home-soccer-club-jersey-nflx">bayern munchen 23 vidal marine environmental protection home soccer club jersey</a> <a href="http://www.annanilsen.com/nike-youth-matt-prater-limited-olivecamo-jersey-detroit-lions-nfl-5-2017-salute-to-service-nflw">nike youth

 • 0
 • 0

6xhc4p8j

преди 8 седмици

<a href="http://www.xkf6a16y.com/nike-lunarepic-low-flyknit-dam%C3%A4nner-rosa-gr%C3%BCn-schuhea">nike lunarepic low flyknit dam盲nner rosa gr眉n</a> <a href="http://www.hbpewjoe.com/kvinners-nike-flyknit-roshe-run-hvit-oransje-chaussuresa">kvinners nike flyknit roshe run hvit oransje</a> <a href="http://www.lpdkiia0.com/air-huarache-dark-bl%C3%A5-obuva">air huarache dark bl氓</a> <a href="http://www.9iwx2z7l.com/nike-

 • 0
 • 0

newworkmatrix

преди 10 седмици

<a href="http://www.hieuphamdmd.com/prada-saffiano-wallet-crossbody-pradar">prada saffiano wallet crossbody</a> <a href="http://www.loanswithcash.com/mackage-messenger-themes-language-mackaged">mackage messenger themes language</a> <a href="http://www.tasdizayni.com/classic-mini-ugg-boots-chestnut-uggsr">classic mini ugg boots chestnut</a> <a href="http://www.nipiservices.com/hermes-belt-shop-beltr">hermes

 • 0
 • 0

ensitele

преди 12 седмици

<a href="http://www.avalonsoccer.com/nike-free-flyknit-3.0-gold-silver-skoa">nike free flyknit 3.0 gold silver</a> <a href="http://www.jemegaupload.com/kd-7-jade-black-blue-volt-training-runningd">kd 7 jade black blue volt training</a> <a href="http://www.plugginto.com/air-jordan-future-mens-black-silver-runningf">air jordan future mens black silver</a> <a href="http://www.incommonblog.com/cincinnati-reds-gray-hat-v

 • 0
 • 0

adidas predator 18+ fg purple pink orange canada shoes

преди 12 седмици

<a href="http://www.firehurney.com/air-jordan-14-black-gold-on-sale-max_en">air jordan 14 black gold on sale</a>,<a href="http://www.firehurney.com/womens-asics-gel-quantum-360-white-red-shoes-max_en">womens asics gel quantum 360 white red shoes</a>,<a href="http://www.firehurney.com/adidas-copa-18.1-fg-white-red-on-sale-max_en">adidas copa 18.1 fg white red on sale</a>,<a href="http://www.firehurney.com/womens-asic

 • 0
 • 0

bcashed

преди 13 седмици

<a href="http://www.polyphonyma.com/celebrities-wearing-hermes-bracelet-jewelryr">celebrities wearing hermes bracelet</a> <a href="http://www.bondhuberman.com/nike-kyrie-2-womens-blue-yellow-sneakere">nike kyrie 2 womens blue yellow</a> <a href="http://www.kokismith.com/north-face-womens-gotham-jacket-reviews-northfacer">north face womens gotham jacket reviews</a> <a href="http://www.ftpronto.com/i-pick-you-ring-pan

 • 0
 • 0

dcrcustoms

преди 13 седмици

<a href="http://www.horecasummit.com/nike-san-diego-chargers-11-eddie-royal-game-white-jersey-nflb">nike san diego chargers 11 eddie royal game white jersey</a> <a href="http://www.hntonghetang.com/nike-roshe-marble-foot-skoa">nike roshe marble foot</a> <a href="http://www.carlandcodys.com/prada-black-scarf-scarfr">prada black scarf</a> <a href="http://www.deploygis.com/a-buon-mercato-nike-kd-9-femminile-nero-sneake

 • 0
 • 0

cigarlogbook

преди 13 седмици

<a href="http://www.factorxf.com/mulberry-bags-used-mulberrya">mulberry bags used</a> <a href="http://www.fikretkuskan.com/air-max-1-vintage-green-black-camo-sneakerc">air max 1 vintage green black camo</a> <a href="http://www.loisiroptique.com/hermes-belt-replica-aaa-hermesr">hermes belt replica aaa</a> <a href="http://www.daonmobile.com/nike-air-force-1-puerto-rico-sko-shoesv">nike air force 1 puerto rico

 • 0
 • 0

nike air zoom cabos all black shoes for norway

преди 15 седмици

<a href="http://www.sooptoo.com/kobe-9-elite-gold-and-white-uk-League_es">kobe 9 elite gold and white uk</a>,<a href="http://www.sooptoo.com/under-armour-curry-3-low-black-pink-shoes-for-norway-League_es">under armour curry 3 low black pink shoes for norway</a>,<a href="http://www.sooptoo.com/adidas-marathon-tr-16-fx-white-shoes-League_es">adidas marathon tr 16 fx white shoes</a>,<a href="http://www.sooptoo.com/whol

 • 0
 • 0

mariners 24 ken griffey green 2017 spring training cool base stitched mlb jersey

преди 23 седмици

<a href="http://www.sdhospice.net/limited-ndamukong-suh-mens-jersey-detroit-lions-90-lights-out-black-nfl-Ruiz_dk">limited ndamukong suh mens jersey detroit lions 90 lights out black nfl</a>,<a href="http://www.sdhospice.net/womens-nike-denver-broncos-92-elvis-dumervil-elite-white-nfl-jersey-sale-Ruiz_dk">womens nike denver broncos 92 elvis dumervil elite white nfl jersey sale</a>,<a href="http://www.sdhospice.net/2014-new-nfl-jerseys-new-

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още