Риболов с мач

Бяла риба на жива стръв

Бяла риба на жива стръв

 

Всеки, който е виждал муцуната на бялата риба, е наясно, че тези зъби не са за хрупане на тръстика. Това е стръвен хищник и е резонно да се потърси на жива рибка, при това с продълговата форма – например уклей, бабушка, червеноперка, но от личен опит съм се убедил, че може да има удари и на каракуда, че дори и на слънчак. Една от тънкостите, с която повечето рибари не се съобразяват, е, че размерът на куките трябва да съответства на големината на рибката, а не на бленувания ни улов.

Ако течението е слабо или ловим на езеро, или язовир, може да се лови на плувка. С нея ще покриете добър периметър. Плувката не бива да оказва никакво съпротивление при кълване, затова е хубаво да е подвижна. Подобен тип линия е много полезен при риболов около коренища, тъй като рибата се вади вертикално нагоре и рискът от закачки е нисък.

Какъвто и трофей да сме си наумили да хванем, живата рибка не бива да е по-голяма от 14-15 см. Закача се през двете устни, така ще остане жива по-дълго време и ще мърда изкусително. Куката се връзва на повод около 50 см, като е добре да ползвате вирбел. Не бъдете грубияни, бялата риба е много придирчив и предпазлив хищник, затова се ориентирайте към по-тънки влакна. Куките са единични или двойни, тройките не се препоръчват. Тежестта се подбира с оглед на мястото на риболов, дълбочината и силата на течението. Ако не ползвате плувка, кълването се усеща по върха на пръчката.

Не бързайте със засичането, дайте на хищника време да погълне плячката. Бялата риба не е костур, който гледа да се разправи с жертвата си веднага и на място, тя може да го дръпне на метър-два и тогава да му обърне внимание на спокойствие. Ето това е тънкостта при засичането. Виждаме, че рибата поема, започва да дърпа влакно, всяко нервче в тялото ни крещи „Какво спиш, бе!”, но е нужно да стиснем зъби и да изчакаме. Ако рибата спре, не бързайте да скачате на крака с ругатни и люти клетви, внимателно започнете да обирате влакното и ако усетите и минимално съпротивление, засичайте енергично.

Ако търсим целенасочено бяла риба, е добре да сме с лодка или на висок бряг, като се стремим да подадем стръвта максимално близо до коренище, потопено дърво или друг тип естествено укритие. Засича се смело и рязко, рибата не бива да получава шанс да се натика в убежището си, да оплете и да скъса. Щом я изведете на повърхността, я гребнете с кеп.

Ако ловите на плувка, може да я пуснете по бавното течение, което се създава от вятъра, така бялата риба ще се подлъже по-лесно. Ако пък искате да удържите живата рибка на място, сложете подвижно олово.

Друга хитрост е ползването на втора плувка. Щом основната потъне, е много трудно да преценим накъде се движи рибата. Но ако имаме още един индикатор, поставен по-високо и движещ се свободно по влакното, той винаги ще се носи по водата и ще ни е ясно какво да правим – да чакаме или да засичаме.

 

05.11.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

nike kevin durant 10 all black

преди 35 седмици

<a href="http://www.stalokkema.com/pittsburgh-pirates-memorial-day-hat-questions-and-answers-hatfree_uk">pittsburgh pirates memorial day hat questions and answers</a> ,<a href="http://www.stalokkema.com/how-to-knit-a-newborn-hat-with-circular-needles-knitting-hatfree_uk">how to knit a newborn hat with circular needles knitting</a>
nike kevin durant 10 all black http://www.robinknoche.com/nike-kevin-durant-10-all-black-Bryant_dk

  • 4
  • 2

beko

преди 133 седмици

големи смешници сте бе пишман рибарчета тарикатчета така СМАДОКА СЕ НЕ ЛОВИ

  • 4
  • 1

gari

преди 150 седмици

СТИГА СТЕ ЛЪГАЛЕ БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още