Риболов на спининг

Костур на спининг – примамки, места и техника

Костур на спининг – примамки, места и техника

 

Здравейте, скъпи приятели, съседи и роднини! Времето застудява, не ги слушайте тия пишман метеоролози по телевизиите. От Минчо Празников насам ние в Bigfish.bg сме твърдо убедени, че времето ще бъде преобладаващо и на места. Но законите на природата са неотменими и застудяването си е факт. Ако не е днес, ще е утре, ако не стане утре – вдругиден. А това, уважаеми читатели, значи само едно: хищници.

У нас списъкът с тези благородни риби не е кой знае колко дълъг (скоба, сред сладководните твари), а един от най-честите гости на куката е костурът. С риск да додеем, подчертаваме – рибите трябва да са гости на нашата кука, нека им даряваме живот, за да ни доставят радост отново и отново, да има какво да ловят и децата ни. Нека спазваме закона и да задържаме само позволеното количество улов. Все пак не можем да си кривим душата, хищниците са вкусни, но за това има отделна секция – „Рецепти”.

По това време на годината въжделенията на мнозина колеги са насочени към един конкретен вид. Костурът. Нека в следните няколко стъпки да видим как да се похвалим с живарник раирани разбойници (до 3 кг!), но уловени на спининг. Приятно четене.

 

Избор на спининг

 

Костури над 500 г се ловят рядко, затова и спинингът трябва да бъде лек и фин. Ако облавяме крайбрежни участъци, работа ще ни свърши и въдица с дължина до 210 см и тест на 5-7 г. С такъв спининг лесно можем да работим с примамки, газещи до 2 м. Но ако търсим по-едър костур, трябва да потънем над 2,5 м, значи трябва да подберем въдица с тест до 10 г. Тя обаче трябва да е достатъчно твърда и мощна, за да позволи различни проводки. Ако търсим костур на джиг на голяма дълбочина от лодка или отвесен бряг, явно ще трябва да посегнем към пръчка с тест от 40 г.

 

Спинингови примамки за костур

 

Въртящите се блесни се отличават от другите по утежнението, формата на листото и размерите. За риболов на малки дълбочини са подходящи блесни със задно утежнение и номера от 00 до 2 (по класификацията на Mepps). Ако искате да слезете под 2 м и да водите блесната с придърпване, заложете на претоварени блесни с номера 2-4. Имайте наум, че хубавата блесна трябва да работи и при бавно водене.

Воблерите се смятат за едни от най-добрите изкуствени примамки за костур. Тук са важни работната дълбочина и размерът. Пролетно време водоемите са чисти, водораслото все още не ги е превзело и смело можем да ползваме дълбокогазещи модели. Може дори да се пробват плаващи воблери, чиято дълбочина на газене надвишава тази на точката на хвърляне. Примамката се води бавно, докато не чукне с лопатката в дъното. В този момент се прави пауза, воблерът започва да изплава нагоре и продължаваме да навиваме. При това той описва фигура, подобна на елха, а ударите често са в момента на опирането в дъното. Ако времето е горещо, можем да се заложи на водене на попери по повърхността, като се правят резки придърпвания, насечени с паузи. Атаката обикновено е точно тогава.

При риболов на костур се ползват и силиконови примамки, при това доста успешно. През лятото по принцип се слага лек туистер, който се води равномерно. Правилото е, че нашата изкуствена стръв трябва да е дребна и в най-разнообразни цветове и форми. Някои силикони имитират рибка и провокират хищническия инстинкт на костура, но други му приличат на натрапници и той ги атакува не по-малко злостно.

 

Търсене на място

 

Както всички знаем, костурът е стадна риба. По-дребните „разбойници” се събират на големи пасажи, а вече изгърбилите се „простаци” се движат на групи от по трима-четирима. Малкият и средният костур предпочитат широки плитчини с разнообразна растителност.

Всеки, който е прекарвал време на „костурски” водоем, е виждал как водата буквално кипва, а дребната риба започва да скача като полудяла, за да се спаси от тръгналата на лов глутница. В реките тази риба се придържа във вировете зад бързеите. Понякога точно там е струпват множество раирани вагабонти, а ударите са един след друг, като примамката не е от особено значение. Едрите костури обичат дълбочините, те обхождат плитките райони основно рано сутрин и привечер. През есента костурът се ориентира към дълбоките ями по-далеч от брега. И колкото е по-едър, толкова по-навътре застава раираният звяр.

 

Техника

 

При риболов на въртящи се и клатещи се блесни, както и на воблери и силикони, може да се ползва равномерна проводка. Това е удачен метод през пролетта и лятото на малка дълбочина. Водене с паузи и придърпвания се практикува основно през есента при дълбочина над 2,5 м и при претоварени въртящи и клатещи се блесни, както и при джигови примамки. Важно е да се установи точното съотношение между времето на пропадане и на водене. Какъв е трикът – времето на пропадане е 1-8 сек, а примамката се отлепя в момента, в който чукне дъното. Ако обаче водите воблер на туичинг, продължителността на паузата за пропадане зависи от температурата на водата. Ако тя е ниска, например през късната есен, може да изчакате дори 8-10 сек, но ако ловите през лятото, не си позволявайте лукса да пропадате повече от 2-3 секунди.

 

Костур на спининг през пролетта

 

Някои твърдят, че цъфнат ли шипките (или трендафилите, я какво хубаво име), може смело да се ходи за костур. Въдицата трябва да е удобна и достатъчно твърда, от среден или лек клас. Ползват се въртящи се блесни с дължина 3-5 см, а цветът на листото се съобразява с времето. Може да се пробват воблери, туистери и разни силикони, но да не са по-дълги от 10 см. По това време на годината рибата се държи близо до брега и лодката не е задължителна. Примамката се води до дъното, на не повече от метър от него. Особено интересни са местата с потопени храсти, където раираните хищници обичат да устройват засади. Идеални участъци за лов на пролетни костури са неголемите заливи с гъсто обрасли брегове. Точно там хищникът гони дребосъка досами брега. Перспективни са и брегове с резки дълбочини, там трябва да заметнете в дълбокото и да оберете примамката с придърпване, като я оставяте да чука по дъното.

 

Летни костури

 

Ех, до лятото има ужасно много време, но в името на завършеността на нашия обзор, ще обърнем внимание и на надлъгването с раираните и в жегите. В Bigfish.bg сме си такива – обстоятелствени, тук има всичко за всеки.

В началото на лятото костурите се разпиляват по целия водоем и се събират на групи по 5-10 екземпляра. Край брега обитават ситните досадници, които се крият в тревата и налитат на малки въртящи се блесни и воблери. Ако се интересувате от дядовците им, ви трябва лодка. С нея се огледайте за ивици водорасли, туфи растителност, дънери и коренища. Замятането е близко – на 20-30 метра, а воденето на воблера може да е равномерно или с туичинг. Въртящите се блесни се водят бавно, току на границата на развалянето на играта на листото.

Ако рибата е пасивна, може да се пробва с монтаж с оливетка и мека примамка. По този начин стръвта не застава на дъното, а пада по-бавно и това провокира любопитството на костура. Пробвайте, не е грешка, както казва един уважаван колега.

 

Есенни костури

 

Да си дойдем на думата. Септември вече отмина и костурът започва да се активизира, което е съвсем обяснимо – готви се да зимува. Ако ви се ловят едри костури, търсете ги по дълбокото. Покрай брега ще налетите на дребосък, който се грее на слънцето.

Ето че идва времето на първите слани, листата на дърветата се обагрят… Във въздуха се носят паяжини, мирише на орехи, а вятърът навява нотки на дим. Кой казва, че лириката е чужда на Bigfish.bg? Ние сме ора естете…

Топлите и слънчеви есенни дни са незаслужено подценявани от колегите, които залагат повече на кулинарен туризъм. Отворете кутията и посегнете към меките примамки и силиконовите туистери, но да са дребни, около 2-5 см. Опашката на туистера трябва да работи при всякаква скорост на водене. Ако облавяте дълбочини, опитайте туичинг. Ако сте покрай брега и се чудите дали да заложите на скарата, или на въдицата, нека не ви мързи – метнете двадесетина пъти с воблери, въртящи се или клатещи се блесни, а след това хвърлете и нещо на жарта. А може и обратното, нищо не пречи.

16.10.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 0
 • 0

offshoretent

преди 3 седмици

<a href="http://www.femmedeguinee.com/nike-sb-dunk-high-mens-white-silver-runningc">nike sb dunk high mens white silver</a> <a href="http://www.autosasart.com/lebron-12-low-arnold-palmer-for-sale-runninge">lebron 12 low arnold palmer for sale</a> <a href="http://www.pcwolftech.com/michael-kors-jet-set-leather-continental-wallet-mkr">michael kors jet set leather continental wallet</a> <a href="http://www.poteputi.com

 • 0
 • 0

newagecharger

преди 5 седмици

<a href="http://www.bhcsboosters.com/bon-march%C3%A9-nike-shox-r4-femmes-runningf">bon march茅 nike shox r4 femmes</a> <a href="http://www.denisgoulart.com/35-authentic-grant-hill-detroit-pistons-jersey-mens-adidas-nba-purple-throwback-1995-all-nflv">35 authentic grant hill detroit pistons jersey mens adidas nba purple throwback 1995 all</a> <a href="http://www.donggeomdo.com/lebron-12-yellow-and-red-makeup-trainersa">lebron 12 yel

 • 0
 • 0

predators 12 mike fisher green salute to service 2017 stanley cup final patch stitched nhl jersey

преди 9 седмици

<a href="http://www.antariah.com/sort-gr%C3%A5-bl%C3%A5-adidas-nemeziz-17%2B-360-agility-Joffrey_dk">sort grå blå adidas nemeziz 17+ 360 agility</a>,<a href="http://www.antariah.com/bl%C3%A5-r%C3%B8d-hvid-air-jordan-9-uk-sko-Joffrey_dk">blå rød hvid air jordan 9 uk sko</a>,<a href="http://www.antariah.com/hvid-bl%C3%A5-lilla-nike-air-max-97-uk-sko-Joffrey_dk">hvid blå lilla nike air max 97 uk sko<

 • 0
 • 0

madamevelvet

преди 10 седмици

<a href="http://www.femmedeguinee.com/green-purple-mens-air-jordan-retro-2-shoes-sneakerc">green purple mens air jordan retro 2 shoes</a> <a href="http://www.autosasart.com/the-mackage-coat-mackager">the mackage coat</a> <a href="http://www.pcwolftech.com/asics-gel-kinsei-australia-skor">asics gel kinsei australia</a> <a href="http://www.poteputi.com/jason-kipnis-all-star-jersey-nflr">jason kipnis all star

 • 0
 • 0

mackzy

преди 10 седмици

<a href="http://www.govolsrealtor.com/red-purple-womens-adidas-zx-630-shoes-sneakerb">red purple womens adidas zx 630 shoes</a> <a href="http://www.djdiscgolf.com/billig-nike-shox-current-menns-skod">billig nike shox current menns</a> <a href="http://www.saraviquez.com/louboutin-heels-real-diamonds-louboutine">louboutin heels real diamonds</a> <a href="http://www.dfweliquid.com/pandora-two-tone-heart-safety-chain-pa

 • 0
 • 0

tragemaus

преди 13 седмици

<a href="http://www.domcilios.com/adidas-climacool-trousers-skos">adidas climacool trousers</a> <a href="http://www.zgzllc.com/ferragamo-belt-sale-beltr">ferragamo belt sale</a> <a href="http://www.flibroactiv.com/mackage-coats-bloomingdales-promo-code-mackagee">mackage coats bloomingdales promo code</a> <a href="http://www.tustinvillage.com/nike-shox-nz-branco-feminino-skow">nike shox nz branco feminino<

 • 0
 • 0

boozewrestler

преди 14 седмици

<a href="http://www.babytoschool.com/bracelet-argent-hermes-jewelryr">bracelet argent hermes</a> <a href="http://www.scotivision.com/nike-lebron-14-gold-pink-shoesv">nike lebron 14 gold pink</a> <a href="http://www.britishtokens.com/mackage-bag-2017-deals-mackagee">mackage bag 2017 deals</a> <a href="http://www.zakenmoeders.com/the-north-face-sentinel-windstopper-jacket-mens-quilt-northfacea">the north face

 • 0
 • 0

edotokyolabo

преди 14 седмици

<a href="http://www.xhlvwang.com/bracelet-collier-de-chien-hermes-jewelryr">bracelet collier de chien hermes</a> <a href="http://www.apconcierge.com/nike-lebron-14-gold-pink-shoesv">nike lebron 14 gold pink</a> <a href="http://www.ouaias.com/mackage-bag-women-helping-mackagee">mackage bag women helping</a> <a href="http://www.fitbodysoul.com/mens-the-north-face-windstopper-jacket-mens-jacket-northfacea">men

 • 0
 • 0

grassmannword

преди 14 седмици

<a href="http://www.nhadatmoivn.com/mens-nike-air-max-2016-all-orange-shoesb">mens nike air max 2016 all orange</a> <a href="http://www.cakirgozoto.com/parajumpers-masterpiece-gobi-parajumpersr">parajumpers masterpiece gobi</a> <a href="http://www.mozhizhou.com/black-coach-duffle-bag-coachr">black coach duffle bag</a> <a href="http://www.perialetheia.com/2014-15-real-madrid-2-varane-away-pink-soccer-long-sleeve-shir

 • 0
 • 0

askforpauline

преди 15 седмици

<a href="http://www.biyotestatik.com/mackage-rumer-leather-jacket-mackager">mackage rumer leather jacket</a> <a href="http://www.infotostudio.com/nike-hyperrev-2016-white-skor">nike hyperrev 2016 white</a> <a href="http://www.vendsweeps.com/cam-newton-jersey-youth-small-nflr">cam newton jersey youth small</a> <a href="http://www.azhomereports.com/burberry-belt-blue-beltr">burberry belt blue</a> <a

 • 0
 • 0

kevise

преди 15 седмици

<a href="http://www.oktoberfestmn.com/ferragamo-mens-belt-singapore-price-beltr">ferragamo mens belt singapore price</a> <a href="http://www.robotultra.com/mackage-winter-jacket-review-uk-mackagee">mackage winter jacket review uk</a> <a href="http://www.namboathood.com/nike-latest-flyknit-skow">nike latest flyknit</a> <a href="http://www.usafitno.com/nike-seahawks-32-christine-michael-sr-green-stitched-limited-rush-

 • 0
 • 0

dystopianflix

преди 15 седмици

<a href="http://www.janetsher.com/nike-air-zoom-structure-19-shoes-skor">nike air zoom structure 19 shoes</a> <a href="http://www.uffelfinn.com/jimmy-choo-flats-sizing-louboutinr">jimmy choo flats sizing</a> <a href="http://www.trncizolasyon.com/nike-hyperrev-2014-price-skor">nike hyperrev 2014 price</a> <a href="http://www.inspiresatis.com/miami-dolphins-11-devante-parker-greenorange-fadeaway-jersey-nfle">

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още