Риболов на спининг

Нейно величество щуката - Част1

Нейно величество щуката - Част1

Как изглежда щуката знаят всички – удължено като торпедо тяло с маскировъчна окраска на петна и ивици, удължена паст, като на крокодил, пълна с остри като бръснач зъби.

 

Част 1

Описание, митове и легенди

Щуката е големи очи, които могат да следят плячката и осигуряват голямо зрително поле напред и встрани. Окраската е невероятна – сиво-зелено тяло, изпъстрено със златисти ивици и петна. Тази маскировка дава възможност на щуката да се скрие в засада и да атакува внезапно. Любопитно е, че тази окраска не е постоянна и зависи основно от околния фон, от цвета на дъното и дали по него има растителност. В сенчестите горски езера с кално дъно щуките са почти черни, а в реките с пясъчно дъно са по-светли и с ясни ивици.

Окраската зависи дори и от възрастта на щуката. Младите риби са по-нежно зелени, дори със синеещи оттенъци, а възрастните екземпляри, живеещи в най-дълбоките места са едва ли не черни. Даже формата на тялото може да варира, има екземпляри с дълги и стройни тела, но има и по-набити, като отсечени. Някои автори дори допускат наличието на вид „дънна щука”, но дали измененията настъпват под влияние на смяната на средата на живот или са генетично заложени, е все още неустановено от науката.

За размерите и възрастта на тази риба се носят легенди, има истории за някакви фантастични щуки. Известни са описанията на щуката на император Фридрих Барбароса, която била хваната през 1230 г. в езеро край Хелброн, цели 267 години след като била белязана с метална плочка и пусната там от самия император. Рибата тежала 140 кг и била над 4 метра дълга! Можем, разбира се, да се усъмним в достоверността на този исторически факт, тъй като тогава е нямало фотоапарати и е съхранена само картина, нарисувана от придворния художник. А може да се нарисува какво ли не…

Има и още един непотвърден „исторически факт” за щука, хваната през XVIII в. на Царицинските езера в Москва. Рибата имала златен пръстен с надпис „Пусна я царят, Борис Фьодорович”. Излиза, че е живяла около 200 години. Подобни истории са много трудни за доказване, но е факт, че щуките живеят много дълго. Не е за чудене, ако хванете риба, която е по-стара от вас.

Все пак, съвременните рекорди сочат, че днешните екземпляри доста са издребнели. В Австрия е хваната щука с тегло 28,35 кг, а германският рекорд е 24,97 кг. Явно пределните размери са около тази граница, но и 8-10-килограмовата риба, уловена с въдица, си е истински крокодил. Подобен звяр няма да се даде без бой.

 

Разпространение и начин на живот

Щуката се среща на практика из цялото Северно полукълбо от ледените езера в тундрата и реките, вливащи се в Северния ледовит океан, та чак до реките и езерата на страните от европейското Средиземноморие. В Северна Америка има други видове щуки. В северните САЩ и Канада се среща щуката маскинонг. Тя е по-едра от европейската, окраската й е по-светла и с повече петна.

Какво може да се каже за начина на живот на щуката? Ами, абсолютен хищник. Дори съвсем дребните щучета, колкото моливче, нападат движещи се обекти – личинки и дребни рибки. Щуката е всеяден хищник, в менюто му попада не само риба. В зависимост от времето през годината, той няма да подмине и червеи, пиявици, раци, попови лъжички, жаби и паднали във водата пиленца или мишки. По-едрите щуки спокойно ще се справят с малките на водоплаващите птици или с дребни водни плъхове. Ако възникне ожесточена конкуренция за храна, щуката няма да прости и на собствените си малки. Може да звучи парадоксално, но точно канибализмът позволява на щуката да оцелее като вид в малки затворени водоеми, където почти не е останала друга риба. Този хищник може да атакува и едра плячка, едва ли не наполовина от собствения му размер.

Грешно е да се смята, че щуката е вредна риба, тъй като изтребва малки платички, бабушки и шаранчета. В равновесието на водната екосистема щуката заема мястото на вълка на сушата. Тя е санитарят на водоема, който го прочиства от слаби, болни или ранени риби.

Следва....

Автор: Юрий Жолтишев

 

14.08.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

all hvit under armour curry 3 uk sko

преди 8 седмици

<a href="http://www.accodetails.com/nhl-jerseys-new-jersey-devils-35-cory-schneider-white-jerseys-Reversible_us">nhl jerseys new jersey devils 35 cory schneider white jerseys</a>,<a href="http://www.accodetails.com/nike-nfl-philadelphia-eagles-54-brandon-graham-game-women-midnight-green-team-color-jersey-sale-Reversible_us">nike nfl philadelphia eagles 54 brandon graham game women midnight green team color jersey sale</a>,<a href="http://w

  • 0
  • 0

nike air force 1 mid mens shoes

преди 9 седмици

<a href="http://www.navratan.net/wholesale-nike-magista-opus-fg-white-black-shoes-retro_fr">wholesale nike magista opus fg white black shoes</a>,<a href="http://www.navratan.net/wholesale-nike-air-max-270-red-black-australia-retro_fr">wholesale nike air max 270 red black australia</a>,<a href="http://www.navratan.net/adidas-junior-trainers-retro_fr">adidas junior trainers</a>,<a href="http://www.navratan.net/buy-che

  • 0
  • 0

royal blu bianca jordan flight 23 rst

преди 15 седмици

<a href="http://www.tertinis.com/nero-oro-asics-gel-kinsei-4-gel_it">nero oro asics gel kinsei 4</a>,<a href="http://www.tertinis.com/royal-blu-bianca-nike-penny-hardaway-scarpe-gel_it">royal blu bianca nike penny hardaway scarpe</a>,<a href="http://www.tertinis.com/nero-rosa-adidas-copa-17.1-fg-gel_it">nero rosa adidas copa 17.1 fg</a>,<a href="http://www.tertinis.com/nero-rosa-nike-air-max-maschio-2015-gel_it&quo

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още