Риболов на спининг

Нощен риболов на бяла риба на джиг през есента

Нощен риболов на бяла риба на джиг през есента

 

Преди да отнесем упреци как може да пишем подобни материали, при положение, че нощният риболов е забранен, нека внесем задължителното уточнение, че все пак има конкретни места и водоеми, където можем да практикуваме любимото хоби и в тъмната част на денонощието. Има и доста платени водоеми, чиито стопани разрешават нощен риболов.

За да имаме успех с бели риби по здрач или през нощта, трябва да познаваме местата, където се въртят хищниците. През есента е добре да се ориентираме къде се намират ямите, където белите риби започват да се събират при есенните застудявания, тъй като това е времето, когато можем да очакваме слука нощно време на джиг.

През лятото бялата риба е активна и може да я търсите на воблери, от лодка и да се оглеждате за прагове. Есента обаче е по-добре да замятате под стръмни брегове и да ползвате джигова проводка, като заложите на широка гама спинингови примамки. Разбира се, понеже ловим по тъмно примамката трябва да е с достатъчно ярък цвят – лимонено жълто, електриково зелено, та дори и светещи рибки от полиуретан. Номерът се крие в това да подберете най-подходящото място. Имайте предвид, че бялата риба още не е легнала в ямата да зимува, тя се движи. Да, температурата на водата е паднала, не може да се говори за някакъв ясно изразен термоклин, но все още няма условия за концентрация на дребна риба в ямите, която пък на свой ред да привлече хищниците. По това време на годината рибата още не зимува, тя се придържа около местата, където ще прекара най-студените месеци. Има случаи, когато точно на най-перспективните места през деня е пълно мъртвило и ще отчетете щука-две или евентуално някоя бяла риба. Кълването обаче зачестява след залез и продължава и по пълен мрак до около полунощ.

Защо обаче бялата риба решава да се храни точно по това време? Защото по това време на годината тя все още не е преминала към зимен режим. През лятото джиговият риболов не е особено удачен, залага се основно на воблери, както денем, така и нощем. През есента обаче настъпва часът на джиговете и бялата риба започва да атакува вертикално пропадащата примамка. Общо взето октомври - ноември е времето, когато се осъществява преходът между лятното и зимното поведение на хищника.

Друга причина за нощната активност са по-високите дневни температури. Водата все пак се нагрява и не задържа оптималната за бялата риба температура. С напредването на есента и застудяването обаче бялата риба започва да става активна денем и тогава няма смисъл да я търсите след залез слънце.

 

09.10.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

nike hyperdunk 2016 low finish line

преди 2 дни

<a href="http://www.autolighttech.com/air-max-90-campfire-shoesv">air max 90 campfire</a> <a href="http://www.akkadixseed.com/nike-shoes-2017-womens-white-purple-shoesv">nike shoes 2017 womens white purple</a> <a href="http://www.bonnieapp.com/nike-air-max-1-hypefuse-gray-red-shoesv">nike air max 1 hypefuse gray red</a> <a href="http://www.gruzovig.com/the-new-nike-free-5.0-shoesv">the new nike free 5.0<

  • 0
  • 0

kansas city royals hats black zebras

преди 12 седмици

<a href="http://www.clmaidaho.com/retro-jordan-7-/-vii-all-black-Bryant_es">retro jordan 7 / vii all black</a> ,<a href="http://www.clmaidaho.com/nike-air-max-2014-mens-shoes-all-black-Bryant_es">nike air max 2014 mens shoes all black</a>
kansas city royals hats black zebras http://www.stalokkema.com/kansas-city-royals-hats-black-zebras-hatfree_uk

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още