Риболов на спининг

Риболов на бяла риба на дроп шот

Риболов на бяла риба на дроп шот

 

Риболовът на бяла риба на дроп шот не е особено популярен у нас. Повечето колеги залагат на джиг, но има случаи, когато дроп шотът дава по-добри резултати. Освен това той може да се използва през цялата година, което е безспорен плюс.

Нека първо разгледаме местата, които можем да облавяме с този монтаж. Праговете и склоновете на брега и големите ями ще ги оставим на воблерите и джиговете. С дроп шот трябва да се насочим към много точно подаване и прецизно облавяне на неголямо, но перспективно място, например неголямо коренище, някакво дребно препятствие на дъното, рязък и тесен пад и други интересни точки, където вероятно се навърта и риба. Точно такива участъци обаче са трудни за облавяне, тъй като е почти невъзможно да направим нормална проводка.

Самият монтаж подсказва каква ще бъде и тактиката ни. На края на основното влакно се връзва капковидно олово. Грамажът му няма особено значение, достатъчно е бързо да спуска примамката до дъното и да я задържа в избраната точка. При дълбочина до 4 метра и слабо течение спокойно може да се ползват олова по 20-30 грама, а ако е по-плитко и няма течение, можем да намалим тежестта и наполовина.

Куката трябва да е с ухо и се връзва на 40-50 см над оловото, но директно за основното влакно и така, че острието й да е обърнато нагоре. На куката се слага мека изкуствена примамка, която може да бъде всякаква. Подходящи са силиконовите червеи и тесните туистери от много мек силикон.

С дроп шот бялата риба се търси на къси дистанции, тъй като трябва да накараме примамката да се мърда странично, но без да отлепяме оловото от дъното. При голяма дистанция това е невъзможно, дори и да отклоним върха на спининга на 90º встрани.

Всичко зависи от точното подаване. Щом оловото падне на дъното, с китката се извършва леко движение нагоре и настрани, примерно наляво. Така примамката трепва над дъното и бавно се отпуска наляво, като оловото остава неподвижно. Следващото движение с връхчето на спининга е нагоре и надясно. Примамката пак трепва нагоре и ляга бавно вдясно. Така можем да настояваме на мястото и ако там има хищник, той рано или късно ще прояви интерес.

Ако няма бързо кълване, можем да отлепим оловото, да го дръпнем на метър-два и отново да пробваме.

С дроп шот може да се лови и на дистанция, но тогава примамката е на късо поводче, а воденето е с къси придърпвания с паузи между тях. Под водата това изглежда така – оловото се влачи по дъното или се движи с къси подскоци, а примамката се движи отгоре с плавни и грациозни движения. Това позволява облавянето на доста сложни участъци от дъното, като шансът от закачане е малък.

Вторият плюс на варианта с късо поводче е, че така можем да ловим бяла риба и нощем (само на местата, където риболовът в тъмната част на денонощието е разрешен). Тогава хищникът се насочва към по-плитките места, където търси плячката си и можем да разчитаме на успех.

18.11.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

grå lyserød air max tailwind 8 print

преди 19 седмици

<a href="http://www.camaneschi.com/elite-alex-carter-mens-jersey-detroit-lions-33-home-light-blue-nfl-Nogueira_it">elite alex carter mens jersey detroit lions 33 home light blue nfl</a>,<a href="http://www.camaneschi.com/wholesale-tampa-bay-buccaneers-yellow-jersey-Nogueira_it">wholesale tampa bay buccaneers yellow jersey</a>,<a href="http://www.camaneschi.com/red-paul-worrilow-mens-jersey-nfl-atlanta-falcons-55-elite-home-jerseys-Nogueira

  • 0
  • 0

nike panthers 1 cam newton grey super bowl 50 mens stitched nfl elite usa flag fashion jersey

преди 23 седмици

<a href="http://www.sarahwehrli.net/lebron-12-low-concept-grid-raptors_de">lebron 12 low concept grid</a>,<a href="http://www.sarahwehrli.net/jordan-retro-6-blue-sport-raptors_de">jordan retro 6 blue sport</a>,<a href="http://www.sarahwehrli.net/air-jordan-31-pictures-of-titanic-raptors_de">air jordan 31 pictures of titanic</a>,<a href="http://www.sarahwehrli.net/adidas-zx-flux-buy-online-uk-raptors_de">adi

  • 0
  • 0

kansas city royals hats black hair 70s

преди 34 седмици

<a href="http://www.georgebucur.com/washington-nationals-beanie-hat-zions-bank-questions-free-hatfree_no">washington nationals beanie hat zions bank questions free</a> ,<a href="http://www.georgebucur.com/kansas-city-royals-diamond-era-hat-lyrics-hatfree_no">kansas city royals diamond era hat lyrics</a>
kansas city royals hats black hair 70s http://www.georgebucur.com/kansas-city-royals-hats-black-hair-70s-hatfree_no

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още