Риболов на спининг

Риболов на бяла риба

Риболов на бяла риба

 

Бялата риба винаги е била желан улов за всеки рибар, но колегите, които я ловят целенасочено, не са много. Нека видим какви са особеностите на риболова на този хищник.

 

Предпочитани местообитания

Бялата риба се среща в реките, дълбоките езера и язовирите с чиста вода. Много е активна и постоянно се движи в търсене на храна. Много обича течението, навърта се около потънали дървета и край дълбоки ями в съседство с плитчини. В реките е добре да се огледаме къде минава по-силното течение.

За да имаме по-големи шансове за успешен излет за бяла риба, е добре да потърсим някои конкретни точки – повалени дървета, камъни или други места, които може да се окажат отлично укритие за хищника. Ако хванете риба на такова място, не се притеснявайте, скоро там ще се появи друга, която ще побърза да заеме перспективното за лов място.

 

Времето за риболов

Най-добрите часове за търсене на бяла риба е около развиделяване и привечер, на смрачаване. Може да отидете на брега още по тъмно и да направите първите проводки без дори да виждате къде пада примамката. Важното е, че рибата я вижда и ще я подгони и в горния слой на водата. Добро място за бяла риба е и яма на река, там водата прави завъртане и течението носи храната към ръба и по-плиткия участък. Добре е на разсъмване да застанете на удобно високо място на брега и да огледате внимателно повърхността. Ако мернете движещи се тъмни сенки, ще е чудесно, значи рибата е активна. Тогава може да заложите дори на съвсем обичайна въртяща се блесна от типа на Mepps Aglia Long, втори-трети номер, или пък на силикон с лека джиг глава.

 

Риболов на джиг

За риболов на бяла риба на джиг се ползват най-различни силиконови примамки. Най-често се слагат туистери и изкуствени рибки с дължина 5-10 см, силиконови червеи и раци може да видите по-рядко. Въртящите се блесни и рибките от дунапрен ще отделим в друга група. Риболовът на джиг е направо незаменим, когато рибата слезе в големите дълбочини.

 

Риболов на силиконови рибки

Това са най-разпространените и достъпни силиконови примамки. За бяла риба се подбират   удължени туистери в светли или електрикови цветове. Все пак трудно може да се каже, че има някаква универсална примамка, която ще работи задължително и навсякъде. Трябва да се съобразим с водоема, времето, температурата и с всякакви променливи, които правят риболова толкова интересно занимание.

При падането на дъното силиконовата примамка остава в изправено положение и имитира рибка, която рови в пясъка. Може да изпробвате водене и с по-дълги паузи между придърпванията. Бялата риба е от хищниците, които се водят от зрение, обоняние и вкус, затова не подценявайте имитацията на рибка. Може да се ползват и атрактанти.

 

Риболов на туистери

Начинът на водене не се отличава много от този със силиконовите рибки, но паузите са малко по-къси. Туистери и силиконови рибки може да се водят и с равномерна бавна проводка, тъй като са примамки със собствена игра. Важното е да се придържате около дъното на водоема. Ако обаче залагате на силиконов червей или рак, го оставете да легне на дъното и го влачете с къси тласъци. Вариант е и монтажът с долно олово и повод над него.

 

Риболов на рибка от дунапрен

Силиконът е „модерен” материал и не бяха толкова отдавна времената, когато такова чудо в магазините просто нямаше. По-възрастните колеги си спомнят за рибките от дунапрен, които се закачат на двойна кука и джиг глава. Дунапренът поема всякакви атрактанти, може да го натопите дори в кръв.

Жилата на куките е добре да са плътно до тялото на рибката, за да не се закачат при водене сред растителност или паднали дървета.

30.07.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

trickyourride

преди 11 часа 29 минути

<a href="http://www.domcilios.com/corey-liuget-94-jersey-usa-nflg">corey liuget 94 jersey usa</a> <a href="http://www.zgzllc.com/nike-cortez-premium-long-beach-skoa">nike cortez premium long beach</a> <a href="http://www.flibroactiv.com/burberry-scarf-india-price-scarfr">burberry scarf india price</a> <a href="http://www.tustinvillage.com/blue-red-mens-nike-air-force-1-flyknit-low-shoes-sneakera">blue red m

  • 0
  • 0

piezoinjector

преди 12 часа 8 минути

<a href="http://www.crowleyarms.com/prada-sling-bag-online-pradar">prada sling bag online</a> <a href="http://www.toptopprinter.com/nike-free-tr-fit-5-skos">nike free tr fit 5</a> <a href="http://www.tridenttrump.com/erik-walden-93-jersey-youth-nflb">erik walden 93 jersey youth</a> <a href="http://www.ceeditsesame.com/nike-free-5.0-14-running-shoes-ho14-skof">nike free 5.0 14 running shoes ho14</a> &l

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още