Риболов с фидер

Риболов на фидер в студена вода

Риболов на фидер в студена вода

 

Лятото, уважаеми приятели, вече е в календара за следващата година. Да, есента беше приятна и доста дълга, но времето вече застудя чувствително и приближаването на зимата е извън съмнение. Настъпва времето на хищниците, но любителите на мирните риби и особено шаранджиите все още могат да се надяват на успех. Нека разгледаме риболова на фидер в студена вода.

По това време на годината рибата се навърта из по-плитките места само за да се напича на слънце в топлите часове на деня, а през останалото време се групира в дълбочините на водоемите и вече е доста ленива. Това означава, че тя няма да кълве бързо и рязко, както прави лятото, нито пък ще е активна. Честно казано, ако имаме няколко удара, е направо добре. Затова трябва да се запасим с търпение и да не бързаме да сгъваме с люти клетви на уста. Условията са различни и точно по тази причина всяко трепване на връхчето е особено ценно. Риболовът в студеното време изисква внимателна подготовка и използване на монтажи, които ще захранят петното правилно и ще дадат възможност да засечем рибата. Ще разгледаме четири вида монтажи.

 

Подвижен монтаж с повишено съпротивление. Вариантът е доста интересен и опростен, с него ще избегнете оплитане и като цяло няма много разлики с обичайния подвижен монтаж. Ако сте попрочели това-онова по въпроса за храненето на рибите, лесно ще се досетите защо този монтаж е особено удачен при студена вода. При фиксирания монтаж работи принципът на засичането. Рибата е поела стръвта и се отдалечава, но усеща утежнението и се опитва да се избави от него. Трудно ще успее, тъй като кукичката вече се е впила в устната й. В студената вода обаче шаранът е доста бавен и няма да се движи достатъчно бързо, за да се замозасече, тоест ще има шанс да изплюе стръвта и да избяга. При подвижен монтаж обаче това няма да се случи. Използвайте малко олово и когато рибата тръгне, тя ще усети нещо нередно, но вече ще е твърде късно.

Как се прави такъв монтаж? Основното влакно се прекарва през вирбел, а за него се закача карабинка. Зад вирбела се нанизва силиконов стопер, а зад него се връзва още един вирбел, но съвсем малък. На него е поводът. Оловото се закача за карабината, като тежестта се подбира според дистанцията на замятане. Стоперчето играе ролята на буфер и не позволява оплитане на вирбелите. Дължината на повода може да варира и зависи от стръвта. Ако ще ловите шарани до 1,5 кг, вържете повод около 45 см. За стръв се ползва царевица или пелети. Захранването е рисковано, тъй като метаболизмът на рибите е много забавен и лесно може да ги прехраните, но биха се заинтересували от по-ярка стръв.

 

Патерностер с хранилка за червеи. Не е универсален вариант, но е добър, ако искате да подхранвате с бял или шарен червей и търсите платика, бабушка и шаран. Колко точно да е размерът на клупа за патерностера е спорен въпрос, всеки рибар има свои предпочитания. Но ако досега не сте ползвали такъв монтаж, направете клуп около 30 см и го завържете стегнато (не забравяйте да наплюнчите възела). Срежете клупа така, че да се получат две неравномерно дълги поводчета, като късото може да е около 15 см. Към него се връзва вирбел с карабина, към която се закача хранилката. На дългия край се прави още едно клупче и към него чрез клуп в клуп се привързва поводът с куката. Поводът може да е около 45 см, а куката трябва да е малка - №16-18. Най-добрата стръв естествено ще бъде бял червей или „мартеничка” с пинка.

 

 

При първите замятания трябва да се подхрани интензивно, а след това ще прецените дохранването според кълването. Ако се завъртят обаче кефали имайте предвид, че те са много лакоми и ще оберат белите червеи като прахосмукачки за броени минути. Не са редки случаите, когато уловеният кефал повръща червеи, така се е натъпкал. Значи трябва да се дохранва при всяко хвърляне.

 

Симетричен клуп за платика се връзва, когато рибата се засича заради съпротивлението на кошничката на фидера. Тук обаче поводът трябва да е къс – максимум 30 см, а дори и не повече от 15 см. Като цяло този монтаж се ползва при риболов на дребна риба. Как се прави монтажът? Прекарваме основното влакно през вирбел и правим клуп, завързан с „тройна осмица”, тоест, прекарвате двойното влакно три пъти. Обърнете внимание, че вирбелът трябва да остане вътре в клупа. Дръпнете го близо до основния възел и на около 5 см зад него направете още един. Така вирбелът остава в малко клупче. На големия клуп се правят още два възела през 4 см и готово. Хранилката се закача с карабина за вирбела, а поводът се снажда към последния клуп. Може да стартирате с повод около 30 см, а след това да го сменяте в зависимост от кълването. За стръв се ползва бял червей, изпънат бял червей или парченце торен червей. Към сместа за хранилката може да добавите червей и кастери.

 

Монтаж за PVA и пелети може да се ползва както с хранилка, така и с олово, което се прикрепя с клипс. Добре е да е по-малък, тъй като вирбелът и карабинатасе въртят и ще избегнете досадните оплитания. Клипсът се надява по основното влакно, а в края на линията се връзва вирбел с карабина. Оловото се закача за клипса, а поводът с дължина 30 см се прикрепя към карабината. Може да ползвате и клуп в клуп, но вариантът с карабина ще ви позволи много бърза смяна на поводите. Кукичката е около №12-14.

 

Bigfish.bg ви желае успех!

 

15.11.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

nike roshe run svart edition

преди 3 седмици

<a href="http://www.fenhongbaoyu.com/nike-shox-cobalt-blue-shoesv">nike shox cobalt blue</a> <a href="http://www.artkabis.com/air-jordan-retro-4-womens-grey-blue-shoesv">air jordan retro 4 womens grey blue</a> <a href="http://www.firmaeslestir.com/mens-nike-cortez-pink-gold-shoesv">mens nike cortez pink gold</a> <a href="http://www.danniewells.com/customize-your-own-nike-foamposite-shoesv">customize your ow

  • 0
  • 0

adidas predator pulse 2 year old

преди 8 седмици

<a href="http://www.drvezir.com/nike-air-presto-womens-yellow-shoesv">nike air presto womens yellow</a> <a href="http://www.eponviagens.com/adidas-projoator-fingersave-kaleci-eldiveni-shoesv">adidas projoator fingersave kaleci eldiveni</a> <a href="http://www.gouncledaddy.com/nike-free-5.0-2014-mens-orange-shoesv">nike free 5.0 2014 mens orange</a> <a href="http://www.dronelabeler.com/nike-dunk-sky-hi-mesh-white-sho

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още