Риболов на хищници

Риболов на сом през есента

Риболов на сом през есента

Лятото е вече към края си и е време да се ориентираме към по-друг тип риболов. Апетитът на хищниците се активизира със захлаждането, а едно от най-големите предизвикателства за всеки истински рибар е уловът на сом.

Риболовът на сом през есента не е лесен, но е много интересен и носи удоволствие, да не говорим за гордостта от трофея. С какво да сравним прилива на адреналина при борбата със сладководния гигант? През есента сомът е по-лаком, но пък се движи по-малко. Все пак, намирането на перспективните места не е трудно – достатъчно е да видим къде се навъртат кефалът, шаранът и платиката, тези риби са чести „спътници” на сома.


Есенното хранене на сома е доста по-различно от лятното. Сомът например кълве по-активно през късите облачни и дъждовни дни, отколкото през нощта. В значителна степен се променя и „хранителната база” на дънния хищник. Неособено големите екземпляри до 3 кг може да се търсят на по-дебел червей или на грозд торни червеи. Кълването обикновено е рязко и не трябва да се изчаква предпазливото опипване. Рибите с тези размери се засичат добре и се вадят лесно. В тъмните безлунни нощи младите сомчета може да излязат да се хранят на плиткото и не са далеч от брега. Пълнолунието обаче влияе негативно на активността на сома, който тогава предпочита да не напуска любимите си ями.

 

При риболов на едър сом не е грешка да се ползва подхранване. Първо трябва да се изследва дънния релеф, за да се определят потенциалните предпочитани от сома места, т.е. ямите със слабо течение. За да увеличим шансовете си да ни удари едър мустакат хищник, е добре да подхраним. В магазините има немалко специални смески, но опитните рибари предпочита естествените подхранки като кълцани червеи, старо месо, дреболии, хляб и филе от риба. Захранва се с няколко замятания, като при това хранилката не бива да пада до дъното. Накрая се прави контролно замятане, при което хранилката се оставя да падне, а подхранката се освобождава с рязко дърпане.


Някои рибари предпочитат да вържат няколко повода и хранилка, които фиксират на дъното с тежко олово. Резултат има и при фидер или обикновен дънен монтаж. Най-добрата стръв за улов на едър екземпляр са рачета, опашки от рак или живец. Стръвта трябва да се проверява по-често и при нужда да се сменя. Най-добрите живци са шаранови рибки. По принцип ударите идват рано сутрин.


Сомът не бърза да налапа примамката. Той може само да я попипва в продължение на дори половин час. Преди да я погълне, дънният властелин я проверява с мустаците си, които за него са основен сетивен орган. Щом усетите, че сомът е поел стръвта, трябва да засечете рязко и започнете борбата. Едрите екземпляри нямат никакво намерение да се предават и е нужно първо да ги изморите. При ваденето на особено големи сомове може да се наложи да ползвате канджа, като трябва да закачите рибата за долната челюст. Ако сте с лодка, задачата е още по-трудна, понякога омаломощеният гигант се изтегля чак на брега. Не бързайте да вадите рибата, ако не сте сигурни, че е уморена, може да плесне с опашка или да направи рязко движение, при което да се откачи или да скъса влакното. Сомът е покрит със слуз и много трудно се удържа с ръце, но не се изкушавайте да бъркате в устата му. Зъбките му са дребни, но много остри, и може лесно да се нараните.

05.09.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

calendarxs

преди 2 дни

<a href="http://www.feyzplastik.com/ray-ban-sunglasses-price-comparison-ebay-sunglassese">ray ban sunglasses price comparison ebay</a> <a href="http://www.meinscreen.com/mulberry-black-leather-backpack-uk-mulberrya">mulberry black leather backpack uk</a> <a href="http://www.alahedsports.com/kd-8-july-4th-nike-basketball-trainersa">kd 8 july 4th nike basketball</a> <a href="http://www.smihawaii.com/canada-goose-chill

  • 0
  • 0

vaccinebuynet

преди 2 седмици

<a href="http://www.thecarolinatc.com/under-armour-curry-one-mens-grey-silver-shoesb">under armour curry one mens grey silver</a> <a href="http://www.ventnorlife.com/nike-air-flight-89-obsidian-blue-skos">nike air flight 89 obsidian blue</a> <a href="http://www.edenwins.com/black-fendi-belt-for-men-beltr">black fendi belt for men</a> <a href="http://www.viagradc.com/mackage-jade-coat-jackets-mackagec">macka

  • 0
  • 0

mbejobs

преди 4 седмици

<a href="http://www.biyotestatik.com/mackage-rumer-jacket-mackager">mackage rumer jacket</a> <a href="http://www.infotostudio.com/nike-sb-stefan-janoski-max-black-wolf-grey-volt-foams-sportsb">nike sb stefan janoski max black wolf grey volt foams</a> <a href="http://www.vendsweeps.com/nike-air-max-90-kpu-sky-blue-footc">nike air max 90 kpu sky blue</a> <a href="http://www.azhomereports.com/air-jordan-4-person-low-to

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още