Риболов на хищници

Риболов на сом за новаци

Риболов на сом за новаци

 

Сом. Самото споменаване на името на мустакатия гигант кара всяко истинско рибарско сърце да трепне. Той е желан трофей, но не са много хората, които могат да се похвалят с успехи. А за новопокръстените в риболовната религия улавянето на сом е мечта.

Тази риба има славата на потаен хищник, който се лъже трудно, но всъщност това не е точно така. Просто трябва да се подготвим целенасочено за риболов на сом, а не да разчитаме на случайността. Нужно е търпение и познаване на навиците на рибата. Е, малко по-специално оборудване също не е излишно – на първо място качествено влакно, добър прът и макара. При риболов на сом някои хора ползват дори морски въдици, но в крайна сметка всичко опира до качеството. Нека разгледаме този аспект от подготовката.

За риболов на сом е добре да се ползват пръчки с щекерно сглобяване, тъй като телескопичните може да не издържат на голямото натоварване. Не търсете прекалено къси или твърде дълги въдици, 2,70 м са една добра дължина. Тестът на пръчката трябва да от 100 до 600 грама, но в интерес на истината най-често се използват въдици с тест 100-150 грама. За улов на сом се ползват мултипликаторни и безинерционни макари, като шпулата трябва да побира поне 200 м влакно със сечение 0,5 мм. Макарата, както и въдицата, трябва да е здрава, а шпулата е добре да бъде метална.

При улов на сом често се използва и плетено влакно, но то трябва да издържа над 30 кг, иначе рискувате да загубите трофея си. След като подсигурите правилните такъми, може да започвате да разпитвате за подходящо място, в Bigfish.bg често има информация къде се ловят истински гиганти.

08.10.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още