Риболов на спининг

С воблер в летните жеги

С воблер в летните жеги

Летните жеги са време за отпуски и риболов. Много спинингисти в момента са по язовирите, кръстосват водата с лодки и се опитват за уловят някой хищник. Bigfish.bg дава някои напътствия, които със сигурност ще ви бъдат от полза.

Денят най-често започва с пиково кълване между 5.00 и 8.00 часа. Бялата риба, костурът и щуката обаче биха предпочели не само определена примамка, но и начинът й на водене, както и покриването на определена дълбочина. В този период на деня е най-добре да търсим хищниците в средните водни слоеве или, ако гони рибките горе, на повърхността. Като цяло за горещите месеци е най-добре да ползваме плуващи воблери от типа Minnow, с неравномерна проводка, която колегите наричат „туичинг. Всяка себеуважаваща се марка произвежда примамки от този тип. Как обаче да ги водим?

Секретът е в следното: в началото замятаме и оставяме воблерът да лежи поне 7-8 секунди на повърхността. След това с няколко резки придърпвания го вкарваме надолу. После пак правим пауза, при което примамката изплува нагоре. Оставяме я неподвижна на повърхността и след това повтаряме операцията. Добре е да замятаме около места, където има видими водни обекти – туфи с водорасли, скали и др. Именно там са хищниците.

В горещите часове на деня воденето се извършва по подобен начин, но само че с още по-равни движения. Трябва да се въоръжим с максимално тъпрение и концентрация. Паузите на изчакване може да отидат до 30 секунди, но това време не е загубено. Може да сте сигурни, че някъде отдолу дебне хищник, който е готов да нападне. Въпросът е, че трябва да го раздразним както трябва, а продължителните паузи водят именно до този ефект.

Ако обаче хищниците са на голяма дълбочина, ще се наложи да сменим схемата. Много добър ефект дават вобелите „Каунтдаун“, при които чрез броене наум отбелязваме дълбочината, на която потъват, преди да почнем самото водене. Добре е да имаме под ръка и джигове, ако рибите са на самото дъно, където не можем да достигнем с други примамки. В останалите случаи обаче въпросната тактика работи и не е зле да я пробвате – вероятно няма да останете разочаровани.

22.07.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

free run 2 for sale virginia

преди 5 седмици

<a href="http://www.dummycomponents.net/nike-hypervenom-phinish-volt-korea-Davis_us">nike hypervenom phinish volt korea</a>,<a href="http://www.dummycomponents.net/air-jordan-1-30th-anniversary-red-and-black-Davis_us">air jordan 1 30th anniversary red and black</a>,<a href="http://www.dummycomponents.net/nike-magista-onda-indoor-lighting-Davis_us">nike magista onda indoor lighting</a>,<a href="http://www.dummycompon

  • 0
  • 0

femmes nike huarache ultra gris violet

преди 8 седмици

<a href="http://www.carzuae.com/air-jordan-29-year-of-the-goat-for-vendita-uk-shoesv">air jordan 29 year of the goat for vendita uk</a> <a href="http://www.ccwealthltd.com/nike-air-force-1-supreme-eminem-shoesv">nike air force 1 supreme eminem</a> <a href="http://www.eucbowl.com/nike-air-max-independence-day-colours-shoesv">nike air max independence day colours</a> <a href="http://www.casbloom.com/nike-air-max-ltd-2

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още