ТАКТИКА

13 тайни за успешен риболов на костур

13 тайни за успешен риболов на костур

Костурът е може би най-разпространената хищна риба у нас. Има го почти навсякъде, а риболовът му може да достави голямо удоволствие, а понякога дори и да вдигне адреналина. Но и костурът ревниво пази своите тайни… Нека се опитаме да повдигнем завесата и да покажем някои от тях.

 

1. Едно от най-основните неща (затова е и под номер 1) е постоянното търсене, което предполага обхождане на водоема в дирене на активна риба. Е, ако сте попаднали на озверяла от глад глутница, която налита на всичко под водата, може да се задържите, но спре ли да кълве, по-добре се преместете. Всеки рибар трябва да знае, че ако на дадено място има костур, той ще клъвне. Затова, ако нямате удар след десетина замятания със спининга, поемайте отново по-брега. Колкото по-активно търсите рибата, толкова по-скоро ще я намерите.

 

2. Ако сте с лодка, може да облавяте участъци, които са недостъпни или крайно неудобни откъм брега, например, гъсто обрасли с трева. Случва се обаче както си вадите раираните разбойници един след друг, кълването изведнъж да отсече. Каква ли е причината? Едно от обясненията е, че костурът е крайно любопитен и следва примамката при обирането й към лодката. А щом се доближи достатъчно и види рибарите, апетитът му рязко секва. Не звучи особено достоверно, но все пак си струва да не водите блесната до самата лодка, а да прекратявате проводката на 5-7 метра от лодката.

 

3. Много успешно може да ловите костур с плетено влакно. Ползвайте монофил само за най-капризните риби.

 

4. Ако ловите в гъсто обрасло място, успехът може да дойде от мини джига. Въртящата се блесна не е удачен избор в хаоса от треви и водорасли, а с мини джиг няма да се плашите от закачки.

 

5. Костурът става много раздразнителен, ако проводката е с придърпване. Равномерното обиране не го провокира толкова. Подръпването е съвсем обикновено – рязко отклоняване на върха на въдицата на около 20 сантиметра. След подръпване водете примамката равномерно за няколко секунди, но без да бързате, а със средна скорост.

 

6. За цвета на примамката можем да спорим безкрайно. Много рибари смятат, че при костура цветът не е от чак толкова голямо значение, стига да е колкото се може по-ярък, дори крещящ.

 

7. Не забравяйте за придърпването и ако ловите на мини воблер.

 

8. Да се върнем на втора точка – приближаването на костура към лодката. Ако кълването спре, дайте на мястото половин час почивка. Често пъти след това рибите отново са активни.

 

9. Трябва да се помни, че поведението на костура в реките е различно от това в езерата и язовирите. В реките той води относително уседнал живот и напуска любимите си места основно, за да ловува. В затворените водоеми без течение обаче костурите може да се движат постоянно.

 

10. Ако времето е горещо, средно големите костури обичат да се навъртат в сянката на крайбрежната растителност. Като цяло раираните обичат укритията, но не са като щуките и не атакуват стремително от засада. Ако костурът се е сврял, той по-скоро си почива и кълването няма да е кой знае колко стръвно. Пак може да се хване, но блесната надали ще е основното оръжие.

 

11. Костурът не е голям почитател на калното или тинестото дъно. Ако има водорасли, не го търсете вътре в тях, а по-скоро на границата към чистата вода.

 

12. Костурът се дразни особено много от високочестотни колебания на примамката. Затова и налита предимно на въртяща се блесна или на някои характерно шумящи воблери.

 

13. Ако водоемът е малък, търсете едрия костур около пасаж с дребна риба. Това е основната му плячка и затова около подобна „шведска маса” винаги има по няколко, че и по десетина едри разбойника. Проблемът обаче е, че той може да пренебрегне блесната или воблера, тъй като току пред него има достатъчно храна.

 

04.02.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 5
  • 0

Анонимен

преди 346 седмици

ОК.Аз ще ти напиша какво е станало с онези двамата.Те са ловили бяла риба от лодка.Хванали са мрежа и са започнали да я вадят.При което бракониерите са звъннали на ИАРА и ония са ги заловили как вадят мрежата.Рибите са от нея.Това е което се скатава като информация.Дали е истина обаче аз не знам.Друг въпрос е,че дори и да е истина,пак няма логично обяснение защо ще се снимат с всичката тази риба да се хвалят?Въобще има неясноти около цялата работа,то техните приятели поне това казват.

  • 7
  • 0

До кога?

преди 346 седмици

Костурът е хубава риба, но него го има навсякъде и никой не събира средства да зарибява с този вид. Обаче Бялата риба е друго нещо и пак питам: Какво стана със статията от вчера?! Хубаво е, когато се дават обещания да се спазват, вече минаха два дена, а статията за белите риби от яз. Жребчево. Драги редактори и модератори не си мислете, че като минат три дена и хората ще забравят!!!

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още