ПРОДУКТИ

75 години след създаването на първата си блесна Mepps продължава да е на върха

75 години след създаването на първата си блесна Mepps продължава да е на върха

Ако търговското име Ви звучи странно, може би това е така, защото е френски акроним. M.E.P.P.S. стои зад „Производител на прецизно оборудване за спортен риболов”.

 

    Когато френският инженер Andre Meulnart създава въртящата се блесна Mepps през 1938г., не му отнема дълго време, докато осъзнае, че това е изключително ефективна примамка. Това, което обаче не осъзнава, е че изобретението му е революция в индустрията на риболовните принадлежности. Трябва да мине една Световна война и серия от събития, както и да се появи човек с виждане, за да се разкрие пълният потенциал на примамката.

Това е достатъчно за Todd да се зариби и да започне да продава от въртящите се блесни на Mepps. Първоначално ги получава от една жена от Франция в замяна на пластмасови изделия. Впоследствие обаче става ясно, че не може да задоволи търсенето и се обръща директно към фабриката на Meulnart.

Много риболовци вече се радвали на успех с примамките на Mepps и ловяли не само пъстърва, но и всякакви видове риба. Репутацията на Mepps растяла, а с нея също и продажбите. През 1956г. Todd продава магазина си и основава Sheldons’ Inc., за да се фокусира върху разрастващия внос.

Към 1960г. продажбите на Mepps в Съединените щати достигнали половин милион, като продължавали рязко да нарастват. Todd си поставил за цел да продават по 3 милиона примамки годишно – повече от всяка примамка, продавана на континента. В крайна сметка продажбите надхвърлили целта.

Компанията, която започнала своето развитие от малка стаичка на гърба на спортен магазин в Уисконсин под ръководството на Todd и двамата му сина – Bill и Mike, се превръща е един от основните играчи в риболовната индустрия. Todd почива през 1995г. на 81-годишна възраст.

 

 

 

Todd Sheldon открива въртящата се блесна на Mepps през 1951г. Собственик е на риболовен магазин в центъра на Антиго, Уисконсин. Един ден, докато лови на река Улф и няма късмет, решaва да пробва нещо различно. Закачва малка Mepps блесна, която му била дадена от приятел, който се върнал преди две години от Европа. За два часа Todd успява да хване четири пъстърви, тежащи повече от 5.5 ки

Mike застава начело на Sheldons’, Inc., която в момента заема площ от 4600 квадратни метра. В момента Sheldons’, Inc. Притежава Mepps S.A. и Mister Twister. Ако се вземат предвид всички размери, цветове и конфигурации с куки, Mepps произвежда повече от 4000 различни вида примамки.

Класическата въртяща се блесна на Mepps е Aglia. „Гръбначният стълб” на Aglia е здравата ú ос от неръждаема стомана. Към тази ос е монтирана вдлъбната овална пластинка, въртящо се тяло и, разбира се, кука. Пластинката може да бъде във всякакви цветови нюанси според това какво ще се лови.

 

 

Когато се движи във водата, пластинката се върти около оста, като едновременно създава и проблясъци, и вибрации. Всяко поотделно ще привлече рибата, но заедно представляват смъртоносна комбинация, на която трофейните риби не могат да устоят. Освен всичко останало, Aglia е лъскава, декорирана с пластмасови или месингови мъниста, които са в голямо разнообразие на привличащи рибата цветове. Дори куките могат да бъдат произведение на изкуството, окичени с ръчно завързани снопчета косъмчета от опашката на катерица или елен в различни цветове

 

Това как куките на блесните на Mepps са се оказали украсени с катеричи опашки, е друга история. Назад през 60-те Todd прекарва един от успешните си риболовни дни на река Улф с Mepps. Когато се връща към колата си, срещна едно момче, което също ловяло с примамки на Mepps. Но неговите пъстърви били по-големи от тези на Todd. Това не е нещо, което един риболовец може лесно да преглътне. Todd забелязва, че въртящата се блесна, която била монтирана на линията на момчето, имала малко снопче козинка от катерича опашка, закачено за куката.

 

 

 

 

Когато Todd се връща във фирмата, започва да експериментира с различни декорации за куката. Изпробвана била козина от мечка, лисица, койот, язовец и други животни. Но нито една козина не осигурила такава пулсираща акция във водата, както тази на катерицата и елена.

 

 

Съвсем скоро от Sheldons’, Inc. започват да обработват катеричи и еленски опашки. Обработката им отнема доста време. След одирането, те се измиват нееднократно, за да се премахне всякакъв остатък от мазнина и мръсотия. Между всяко измиване, козината се суши. Някои се оставят с естествената си окраска, а на други се предават брилянтни оттенъци преди да бъдат сложени на куките на примамките

 

Всеки риболовец има по една история с Mepps за разказване и хора от цял свят изпращат снимки на улова си с Mepps до Sheldons’. Най-добрите се публикуват в годишния каталог на Mepps.

 

Разгледайте примамките на MEPPS .

 

 

 

Станете част от тур обиколката на фабриката на Mepps в Уисконсин, като гледате следното видео:

 

 

blog.filstar.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21.11.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

Sodha

преди 363 седмици

Thanks for your ththguos. It's helped me a lot. http://equoifkh.com [url=http://euzwpznb.com]euzwpznb[/url] [link=http://vimrcqek.com]vimrcqek[/link]

  • 0
  • 0

Jamario

преди 363 седмици

You're the one with the brains here. I'm <a href="http://szotfcoz.com">wahcitng</a> for your posts.

  • 0
  • 0

Budsun

преди 363 седмици

Great thingink! That really breaks the mold! http://xcnllvs.com [url=http://ivurmobzg.com]ivurmobzg[/url] [link=http://rwfsubthcak.com]rwfsubthcak[/link]

  • 0
  • 0

Tassilyn

преди 364 седмици

That kind of thiinkng shows you're on top of your game

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още