Любопитно

Американци откриха първата топлокръвна риба

Американци откриха първата топлокръвна риба

Aмерикански учени от Националното управление за океански изследвания откриха първата топлокръвна риба край бреговете на Калифорния, съобщи сп. „Сайънс“.

 

Сребристият опах достига 1,5 м дължина и може да стигне тегло до 220 кг. Познат още като риба луна, той обитава студени и слабоосветени солени води, като поддържа телесна температура 4-5 градуса по-висока от тази на околната среда. Морският обитател затопля кръвта си чрез маховете на перките си и е приспособен към продължително съхранение на натрупаната енергия.

 

„Рибата, която е изключително бърз хищник, затопля кръвта си чрез система, подобна на механизма, по който работи радиаторът за автомобил.

 

Кръвоносните съдове, в които кръвта получава кислород от водата и се охлажда при взаимодействието с нея, са преплетени с други съдове, пренасящи топла кръв. По този начин обогатената с кислород студена кръв се нагрява и продължава циркулацията си в организма“, обяснява ръководителят на изследователската група Николас Вегнер.

16.05.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още