Любопитно

Американците ще хапват ГМО сьомга

Американците ще хапват ГМО сьомга

 

Не е тайна, че американците са на път да се превърнат, както сполучливо ги нарече Иво Иванов от Канзас, в хомо гигантикус. Огромни порции, милиони калории, месо с хормони, пилешки бутчета с размер на бедрото на щраус щангист, десетки литри кола… Всичко това е нещо нормално в диетата на средния американец, макар че и там все повече хора започват да залагат на по-здравословното хранене.

Индустрията обаче не спи и ето че, Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри за производство, продажба и консумация ГМО сьомга. Това е първото подобно разрешение за животно, чиято ДНК е модифицирана научно.

FDA обяви продукта на компанията AquaBounty Technologies за също толкова безопасен за човека, колкото е изкуствено развъжданата сьомга от фермите.

AquaBounty внася такива промени в гените, че рибите да нарастват до два пъти по-бързо. Според компанията това ще спести време и ресурси. Самата риба е атлантическа сьомга с ген на тихоокеанска сьомга за по-бърз растеж, но и с ген от океанска белдюга (вид дънна риба, подобна на змиорка), който позволява целогодишен растеж.

В момента хайверът се произвежда в Канада, а рибите се отглеждат в Панама. Решението на FDA разбуни доста духове, а част от притесненията са, че ако ГМО сьомгите бъдат изтървани в естествена среда, те ще се превърнат в инвазивен вид и ще започнат да се кръстосват с местните видове. От AquaBounty отричат подобна вероятност, тъй като рибите, които се отглеждат за храна са все стерилни женски.

20.11.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 2
  • 0

Съни

преди 178 седмици

Устрема към парите ще изврати тотално хората.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още