Ето операцията срещу бракониерите от „Батак”! (обновява се)

Ето операцията срещу бракониерите от „Батак”! (обновява се)

Bigfish.bg продължава да ви информира за голямата разправа на властите в Пазарджишка област с бракониерите и крадците на риба. Както съобщихме по-рано, снощи се е провела невиждана полицейска акция срещу най-знаковите мрежари в региона. В Ракитово са арестувани най-малко трима бракониери, сред които тарторът им Жоро Доктора и Петър Айдука. Бандата била разпердушинена по тъмно. Акцията предвождал лично началникът на МВР – Ракитово Стоян Дринов. Домовете на крадците на риба били обкръжени от полицейските подразделения след издадена прокурорска заповед за обиск и арестуване на лицата. Само в дома на Доктора били намерени 40 чувала с мрежи, чиято обща дължина по неофициални данни е била между 12 и 15 км. По три полицейски коли са участвали в залавянето на бракониерите и изземането на мрежите им. Акцията е продължила и в Костандово и Цигов чарк, където са ударени тайни складове в бунгала и каравани. Там полицаите са открили мрежи, лодки и други незаконни пособия. Арестуваните са прекарали нощта в килиите. Срещу тях почва много сериозно разследване. Очаква се намеса и на органите на икономическата полиция, която ще разследва доходите на бракониерите от незаконния улов.

В акцията са участвали и инспектори от ИАРА, срещу чието подразделение в Пазарджик риболовците отправиха критики, че не си върши добре работата и търпи бракониерите да мрежосват „Батак” по най-нагъл начин. Намерена е и незаконно уловена риба. Усетили дебелия край, бракониерите дори взели да се топят един друг, научи Bigfish.bg.

Как се стигна до намесата на властите? Риболовците от региона години наред пищят срещу бракониерите, които изгребват с мрежи рибата в „Батак” и останалите язовири в региона. Създаде се дори сдружение „Марица 2014”, което насочи сериозна част от усилията и ресурсите си именно за борбата с бракониерството. Изгубили търпение, накрая риболовците разгласиха снимки на Доктора, Айдука и останалите нарушители. В този момент областният управител Трендафил Величков се намеси най-адекватно, лично той подаде сигнал до прокуратурата и МВР вчера следобед.

Само за няколко часа бе организирана полицейската акция, която до този момент жъне небивал успех. Bigfish.bg отправя специалната си благодарност към г-н Величков и властите в Пазарджишка област. Това е една от най-големите операции срещу бракониерите на риба, провеждани в България въобще. Призоваваме колегите риболовци и от другите региони да подемат същата кампания. Припомняме, че на проведения наскоро събор срещу бракониерите на язовир „Копринка” десетки сдружения, клубове и организации на въдичарите дадоха два месеца срок на властите да се разправят с наглите мрежари. Дотук властите поне в Пазарджик се раздвижиха и вече пипат здраво.

 

30.03.2016

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 0
 • 0

nikolai

преди 174 седмици

много риба са намерили у доктора при тая грандиозна акция цели две вакумирани скумрии

 • 1
 • 0

ivan

преди 198 седмици

КОЛЕГИ 350М ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ САБЕРАТ В ЕДИН ЧУВАЛ

 • 1
 • 0

Адвоката

преди 198 седмици

Не е вярно нищо няма да им направят гарантирано от ГЕРБ !
Иди в Англия и виж как се съди за такова нещо .

 • 12
 • 1

лино

преди 198 седмици

…ИАРА нека да си седи в канцелариите и да пише заповеди за забрани на риби, които от 20г не пуска в язовирите. Зарибяваме ги ние, с наши пари и ние ще се грижим да ги запазим. Иначе не става!

 • 9
 • 1

лино

преди 198 седмици

"Само в дома на Доктора били намерени 40 чувала с мрежи, чиято обща дължина по неофициални данни е била между 12 и 15 км. " Много ми е трудно да повярвам, че това е факт? Достойно за новина №1 по всички медии!!! Дай боже да е така и ако да, нека да проследим развитието на процеса. Така или иначе, то е резултат от усилията и постоянството на тези момчета, които истински желаят да върнат яз Батак на въдичарите. Да ги последваме за нашия яз Искър, за Стамболийски, за Монтана…

 • 9
 • 1

Коксън

преди 198 седмици

Само така!

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още