Илиян Илиев: Забраняват „Йовковци”, за да се бракониерства!

Илиян Илиев: Забраняват „Йовковци”, за да се бракониерства!

Прочетете потресаващият разказ на един риболовец от Велико Търново за безобразията с язовира

 

Bigfish.bg продължава да следи горещата тема с бунта на риболовците срещу забраната на язовир „Йовковци”. Даваме думата на един от лидерите на недоволството на колегите. Илиян Илиев е на 37 години, от Велико Търново, семеен с три деца. Лови риба откакто се помни, в последните години заляга повече на спининга. Репортер на Bigfish.bg го потърси за разговор по темата.

 

- Г-н Илиев, разкажете кога и как започна цялата история с „Йовковци”?

- Всичко тръгна преди около месец. Мои познати рибари ми казаха, че в рибарските магазини във Велико Търново се говорело как язовир „Йовковци” е забранен за риболов от 1 януари 2013 г. Отначало не ги взех на сериозно. След два-три дни обаче нещата взеха да добиват съвсем друг характер.Хора от охраната на язовира (от ВИК) са разправяли на техни познати, че виждате ли, язовирът вече е забранен. Тогава вече се замислих дали наистина няма нещо вярно в цялата тая работа. Отначало потърсих информация в сайта на ВИК-Йовковци и на МОСВ. Там не пишеше нищо. На 14 януари изпратих над 15 запитвания по електронната поща в МОСВ, Басейнова дирекция и ВИК-Йовковци. Звънях и на г-н Флоров от ИАРА - Велико Търново. Той каза, че и те като нас са чули, че се готви нещо, но нищо повече не знаят. От държавните органи също нямаше никакъв отговор.

- Дето се казва – „Бог високо, цар далеко”. Как реагирахте на това съмнително мълчание?

- Помолих мои приятели също да пуснат подобни запитвания, пък дано някой да ни обърне внимание. Пет дни по-късно най-накрая получих следния отговор от ВИК – Йовковци: „Здравейте, към настоящият момент във ВиК - Йовковци ООД, гр. В. Търново, няма постъпила официална заповед за забрана на риболова в яз. „Йовковци”.

 - Само това ли?

- Да, само толкова. Това си беше отбиване на номера от тяхна страна. След това настъпи пълно мълчание. Ние обаче бяхме категорични, че няма да оставим нещата така. На 25 януари се събрахме около 40 души във Велико Търново да мислим какво да правим. Решихме да организираме подписка, която впоследствие да бъде връчена на МОСВ, РИОСВ, ВИК и ИАРА. Очакванията ни бяха за 200-300 подписа. Само до тази сутрин вече имаме над 1500 подписа от хора от цялата страна! Най-лошото в цялата работа е ,че ни лъжат и ни правят на глупаци от ВИК. Първоначално отричаха. В последствие в един от местните вестници излезе някакъв си инженер и каза, че язовирът ще бъде забранен!

- Четохме и ние, това е някой си инж. Владков от ВИК Йовковци. Нали обаче същите тези са ви отговорили, че не знаят за налагане на забрана?

- И аз това се питам. Защо трябва да гласят такава забрана зад гърба на хората? Нали ние с нашите данъци им плащаме заплатите...

- Инженерът нещо се обяснява, че рибарите му били най-големия проблем. Цапали язовира, така разправя. Вие какво смятате по този въпрос?

- Относно замърсяването – да, наистина има боклук на язовира. Но е съвсем малко. Днес с една телевизия бяхме там и те снимаха. Оказа се, че няма нищо за снимане, защото е чисто. Преди няколко години от ВИК направиха кошчета за боклук. Не повече от 15-20 такива на целият язовир. Но ги бяха измислили по безумен начин. Значи, рибарите си изхвърлят вътре боклука, но в последствие няма кой да изхвърли кошчетата и животните разпиляват боклука наоколо... Само че тук вината не е на рибарите, а на хората, които стопанисват язовира – ВИК -Йовковци. Нека да се сложат контейнери, нека да се направят по-големи кошчета и да се монтират по-нависоко. Но това не е работа на рибарите.

- Слушаме го инженерът да намила и нещо, че уж били зарибявали язовира. Това звучи доста странно – къде се е чуло и видяло ВиК да зарибява? Да не би този да послъгва нещо?

- За зарибяването от ВИК почти не ми се коментира. Това би разсмяло всеки рибар в околията. За последните 15-20 години почти нищо не са зарибили. На документи може би са зарибявали, но в действителност - почти нищо. Например толстолобът изчезна заради преливането на язовира преди два години. Къде бяха ВИК тогава? Питам - къде е и белият амур, който уж всяка година пускат в язовира? Допреди 4-5 години почти беше изчезнала всякаква риба.Това да хванеш каракуда там си беше мечта. Сега обаче бракониерството намаля и рибата се появи.Това е и основната причина да искат тази забрана.

- А, ето, дойдохме си на думата! За какво става въпрос?

- Всички знаят, че в района много от хотелите продават риба оттам, ловена незаконно. Но няма доказателства и охраната продължава да си бракониерства. Многократно аз и много мои познати сме вадили мрежите на охраната. Сега с въвеждането на спешния телефон 112 стана още по-лесно. Хората започнаха да звънят и охраната няма как да си пуска необезпокоявано мрежите, както си беше свикнала. Случи се това, че на бракониерите им секнаха паричките. Много е важно да се каже, че подразделенията на ИАРА и НУГ започнаха да си вършат работата както трялва и да реагират на подадените сигнали. Частна охранителна фирма в района, занимаваща се с ловен туризъм, също допринесе много за увеличаването на рибните запаси в язовира. И сега той отново стана апетитен за хората от ВИК. Те си мислят, че като няма рибари, ще могат необезпокоявано да си бракониерстват. Но кажете ми - кой ще ме спре да ходя на пикник край язовира и да следя какво става? Не съм само аз, има много такива като мене.Хората толкова много са се вбесили от цялата тази работа, че не се знае накъде ще избие цялото това напрежение. Искат да правим протести и т.н. Ако не ни обърнат внимание, и това ще стане.

- Върви мощна кампания за набиране на подписи. На кого ще бъдат връчени протестните документи?

- Подписката ще бъде връчена на тези лица, от които зависи бъдещето на любителският риболов в язовира. Разчитаме да бъдем подкрепени от кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, който да защити интересите на хилядите засегнати от тази забрана. Въобще надяваме се на подкрепа от всички, за които гласувахме, и които отново ще очакват нашия глас на изборите.

- Пак ще се върна на цапането. Нека не си кривим душата, и ние рибарите май още не сме се научили да пазим чисто?

- Знаем, че рибарите не сме "цвете за мирисане", но и това ще се промени. Ще направим няколко екоакции за почистване. В момента се събират пари за зарибяване и т.н. Но нека има диалог с нас,а не да се прави всичко зад гърба ни. Искам да цитирам колега от един рибарски форум, чието изказване много ми допадна: „Да забраним риболова, за да спре замърсяването, е същото като да забраним карането на коли, за да спрат катастрофите”.

- Местните хора около язовира какво мислят? Знае се, че разчитат на постъпления и от риболовния туризъм?

- Хората в Еленският балкан са настръхнали,защото язовирът им дава основният поминък. Стотици хотелчета и къщи за селски туризъм ще затворят врати, ако не е язовирът. Почиващите идват заради язовира, а от тях се издържа цял един град като Елена и десетки селца и махали наоколо. Със забраната и това ще се съсипе.

 

П.С. – Междувременно шефовете на язовира продължиха да шикалкавят. Във вестник „Борба” инж. Владков сипе закани, че забраната ще влезе в сила всеки момент: http://www.borbabg.com/?action=news&news=23838

Bigfish.bg призовава държавните институции да спрат безобразията на ВиК Йовковци, а въпросът за язовира да се реши в широко обществено обсъждане. Дотогава да не се налага никаква забрана! Призоваваме всички колеги-риболовци от цяла България да подкрепим протеста на нашите приятели от Велико Търново. Утре тези безобразия могат да се случат и във вашия регион!

05.02.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 0
 • 0

MIki Blue Eyes

преди 372 седмици

1acusGkAJRd5tM

 • 2
 • 0

До Николай..

преди 386 седмици

Другарю Николай..фамилията ви де не е Владков?
И ако не сте този смешният инженер,то били ли сте на язовира някога?
Ние не искаме безконтролен достъп.Просто искаме да ловим риба в определени зони.Както е на яз.ИСКЪР...Или предлагаш и него да забранят?

 • 0
 • 0

момчил иванов

преди 386 седмици

какъв коментар да направя като на всякъде е така с бракониерите ,,напаст,, от която няма отърване

 • 3
 • 0

Емо

преди 387 седмици

Николай, ти щраус ли си?
Нямаш ли елементарна логика, не четеш ли? Просто е, инж. Владков иска две в едно:
1. Да извършва "стопански" риболов
2. Да няма боклуци
Ако този "инж." мислеше като нормален европеец, щеше да направи друго:
1. Да сложи ГОЛЕМИ ТАБЕЛИ, С ГОЛЕМИ ГЛОБИ за всеки изхвърлен фас
2. Да монтира споменатите контейнери за боклук, през 10 м. ако трябва
3. Да назначи хора, които да се грижат за 1 и 2
ВИК имат средства, хората си плащат да пият вода, както

 • 0
 • 3

Николай

преди 387 седмици

И как се опитват да съсипят язовира точно? Като го забранят за риболов ли - не ставайте смешни!!! Това, че ви е яд за бракониерстването е разбираемо, но не може да бъде причина за свободен и безконтролен достъп до язовира. Това е санитарна зона, от която пият вода много хора, така че по-спокойно. Утре, ако искате да ловите риба в басейните на Козлодуй примерно, пак ли ще съберете подписка?!?

 • 0
 • 0

Fishing Time

преди 387 седмици

И при мен подписката е тънка но бъдете сигурни че Плевен също е с вас Колеги.

 • 1
 • 0

Анонимен

преди 387 седмици

няма да позволим, баста ,стига ,все нас ни цакат с топла бира. Ако трябва ще блокираме пътища, ще има гражданско неподчинение, ние плащаме данъци и риболовни билети - ние имаме думата!

 • 6
 • 0

Pepisoma

преди 387 седмици

Крайно време е чиновниците да знаят,че в тя държава командва народа.Колко години трябва да минат за да разберат,че не всичко е бащиния.Олио да ги попари всички алчници търсещи облаги от даденостите принадлежащи на народа.

 • 0
 • 0

sapuna

преди 387 седмици

Подписката в мен е тъничка,но е от хора,нечували и незнаещи за проблема!Утре я отчитам!

 • 2
 • 0

Кокс

преди 387 седмици

Подписката я има в почти всички рибарски магазини в Търново и Г.Оряховица.Също така е разпространена в София, Ямбол, Габрово, Елена, Лясковец, Плевен, Дебелец и Бургас. В София я има със сигурност в Риболовен свят.

 • 2
 • 0

Анонимен

преди 387 седмици

София ви подкрепя, кажете как да помогнем?

 • 12
 • 0

Кокс

преди 387 седмици

Позор! Един от най-хубавите язовири отива към съсипване. Маранцика, с вас сме!

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още