Извънредно! 21 пъстървови реки в режим „Хвани и пусни”

Извънредно! 21 пъстървови реки в режим „Хвани и пусни”

 Току-що МЗХ и ИАРА публикуваха тазгодишната заповед за целогодишна забрана на риболов. Цели 21 пъстървови реки са в режим „Хвани и пусни” в улова на балканска пъстърва. Това означава, че абсолютно всички уловени балканки трябва да се пускат обратно във водата, независимо от състоянието им. Проектът на заповедта в тази му част беше изготвен от експертите на държавните ведомства заедно с работна група от риболовните клубове „Балканка”, „София – 94”, „Стримерите” и „Хатч”, както и от Федерацията на мухарите в България. В списъка са попаднали реки, където ходят най-много риболовци и пресирането на рибата е най-голямо. Реките по области са (от някои от тях са само отделни участъци, отбелязани в заповедта, която публикуваме по-долу): Благоевград – Черна Места, Бяла Места Велико Търново – Мийковска, Костелска Кюстендил – Рилска, Драговищица, Елешеница, Треклянска Ловеч – Черни Вит, Златна Панега, Костелска, Заводна Монтана – Дългоделска Огоста Перник – Ерма, Треклянска Пловдив – Бяла Река София – Искрецка, Габровница, Искър – от вливането на Черни и Бели Искър до устието на яз. „Искър” Стара Загора – Лешница, Габровница Смолян – Триградска, Широколъшка Освен това под забрана попадат ред други реки плюс следните по-големи язовири: Бургас - „Ясна поляна”, „Камчия”, Варна – „Елешница”, Габрово – „Христо Смирненски”, Перник – „Студена”, Смолян – „Цанков камък”. Добрата новина е, че от проекта за заповедта отпадна подготвяната забрана на язовир „Цонево”, който остава свободен за риболов.

Линк към заповедта ТУК

 

26.02.2014

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 0
 • 1

Възмутен риболовец

преди 131 седмици

"Стари видри" да прибира всяка уловена балканка на река Златна Панега, хвалейки се, че ще кани важни гости на барбекю с диви пъстърви. И на други простотии съм се нагледал за това вече съм изгубил надежда, че нещо може да се оправи. Затова си следвам своите закони и съм им ..... на всички безхаберни и самозабравили се дебелосерковци.

 • 0
 • 2

Възмутен риболовец

преди 131 седмици

повтарят вандалските си изяви. Вместо това вие правите всичко възможно да прогоните читавите риболовци от водоемите и по този начин давате пълна свобода на бракониерите да "работят" на воля. Колкото до отворковците членуващи в "елитни" клубове мога да кажа, че ако зависи от тях в България всички любители на руболова ще бъдат ограничени само до това да гледат по телевизията великолепните излети на самозабравили се лигльовци като тях самите. Виждал съм член на клуб "С

 • 0
 • 1

Възмутен риболовец

преди 131 седмици

Поредната простотия свързана с риболова на пъстърва в милата ни родина. Винаги съм се чудил дали "хората" измислили тия забрани изобщо някога са се интересували от реалните проблеми на милите ни родни пъстърви. Както всичко в тая "държава" и защитата на застрашени видове се осъществява със забрани. Това мили мои господа безхаберници НЕ ДЕЙСТВА. За да защитите пъстървите е нужно да упражнявате редовен контрол по реките и да глобявате нарушителите така, че повече и да не по

 • 1
 • 1

Риболовец

преди 216 седмици

След това, ако случайно ме заловят, че консумирам нещо от реката ми анатемосват и проклинат во веки и веков, като гаден месар а те са възвишени охранители на природа, Боже опази ! В тази връзка предлагам всички ловци да ходят на лов с пушки тип " Пейн бол " и после бясно да се кефят край огъня, на това кой е боядисал повече дивеч ! Между другото, заповедта е противоречи на ЗРА и е атакуема в адм.съд.

 • 1
 • 1

Риболовец

преди 216 седмици

Продължение : И защо вместо да ограничат строителството на ВЕЦ и да предприемат мерки за ограничаване на вредните им въздействия, да охраняват реките, да ограничат всички интервенции по речните корита, те водени от снобските изяви на няколко, считащи себе си за " Елитни " клубове наказват мен и другите съвестни риболовци, които плащаме билети.Във виртуозната си снобария, тип английско недоразумение, тези сладури не ми дават да изконсумирам нещо различно от това в магазина.

 • 2
 • 1

Риболовец

преди 216 седмици

Отново поредната глупост и преди да ме нахокате, ще Ви кажа защо. Смятате ли, че като задържа до 5 бр. пъстърва в събота или неделя ще наруша популацията на балканка в реките ? Не Ви ли се струва, че катастрофалното състояние на рибните ни запаси / не само на балканска пъстърва / се дължи на безконтролното строителство на ВЕЦ по реките, корекцията на речни корита, безконтролното вадене на чакъл и пясък, дивото бракониерство, с мрежи, ток, бомби, хлорна вар и т.н.

 • 3
 • 0

redoven v saita

преди 219 седмици

Добре де забраняват да се хваща пъстърва и влиза режима хвани и пусни. Няма лошо ама поне да зарибят сега тези участъци с риби та за една година да се поразвъди нещо. Участъците от р. Широколъшка и р. Триградска които са в режим хвани пусни в момента няма и една пъстърва. Някой ако хване пъстърва трябва да е супер щастливец или перфектен рибар. Ако не се зариби с риби поне 20-25см. за да хвърлят поне един път хайвер то в тези участъци вече няма да има никога пъстърва.
ИАРА и клуб б. да действат

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още