Как се печели титлата по риболов?

Как се печели титлата по риболов?

Калин Запрянов е новият национален шампион на България по спортен риболов на плувка. 33-годишният пловдивчанин триумфира като първенец в индивидуалното класиране, а неговият тим Колмик България спечели отборната шампионска титла.

За пловдивския отбор това е втори такъв трофей след този през миналата 2016 г., когато Калин отново беше в състава им. Лови и в националния отбор на България, който зае престижното осмо място на световното първенство в Пловдив преди година.

Новият шампион споделя впечатленията си от републиканското първенство, което завърши миналия уикенд на езерото Мандра. Ето неговия обзор за сезона пред фейсбук страницата на БФРС https://www.facebook.com/BFRS.bg/:

 

„Всичко започна с първия кръг, проведен на канала в Пловдив. През първия състезателен ден заложихме на шараните, което ни вкара доста риби, но все такива, които нямаха спиране. И така, след зверски късания и откачания, заехме незавидното 11-то място за първия манш. Във втория ден подходихме по-разумно, и с три втори и едно трето място спечелихме манша. В крайна сметка завършихме на пето място.

Вторият кръг се проведе на езерото в Шумен. Започнахме тренировките още в четвъртък с някои неясноти. Седмица по-рано там се беше провел турнир, в който взеха участие голяма част от състезателите. Неяснотите идваха от това, че трябваше да разберем кой е по-добрият риболов - на щека или на мач. Ясно си пролича, поне при нас, че риболовът на щека не е по-силният. И така достигнахме до извода, че трябва да наблегнем на по-големите платики, които се ловяха основно на мач. Експериментирахме с няколко вида храна. Имаше лека, която правеше облаци в горните слоеве, и такава, която работеше долу на дъното. Имайки в предвид лошото време избрахме да играем с втората. Ето и самата рецепта: Wonder Black 2kg, Black 1kg, Breme 1kg, Master Series -Xtreme match 1kg, Black light damp leam 2kg, черна боя Сolmic, ароматизатор Caramel.  В храната добавяхме по малко фуил и бял.

Ловихме основно на слайдери с по 8-10 грама утежнение. Първият ден премина добре за нас. Заехме втора позиция във временното класиране, на 6 точки от водачите от „Дренан България”, които се представиха отлично в първия ден, натрупвайки само 10 наказателни точки. Аз бях на второ място в сектора с 6.3 кг. Камен Машината ме мина с 6.6 кг, трети стана Драго с около 6.100. И тримата ловихме на мач, в насрещен вятър с дъжд и огромни вълни, които скъсаха половината живарници на състезателите. Уловът ми беше основно от платики между 150 до 300 грама.

Пристигайки на стената в неделя ни завари много бурен вятър и почти половин метрови вълни. Повечето състезатели бяха на мнение, че в разразилата се буря състезанието трябва да се отложи, тъй като рискуваме здравето си. Но това така и не се случи, а трябваше да разпъваме багажа и да ловим.

В това лошо време бяхме решили да не разпъваме щеки и ловим само на мач. Малко преди началото на състезанието вятърът леко утихна.  Славчо Петров мина през всички и ни накара да извадим щеките. След старта хванах три бързи платики по около 150 грама и започнах да ловя близо час дребни бабушки на мача. Но около мен Всички ловяха същите рибки, но на щека, и това в моя случай беше неизгодно.

Около втория час ,след консултация със Славчо (поздрави за помощта!) какво се случва по другите места, и настройване на такъма на по-голяма дълбочина, открих че платиките са на самото дъно. Започнах да им подавам стегнати храни долу до дъното и да ги ловя с чисти кълванета. Тази тактика ми донесе за един час и 30 минути около 28-30 платики. И така с близо 8 килограма улов спечелих сектора. Благодарение на тези килограми от втория ден станах индивидуално първи. Победих Камен Машината, с когото имахме равен брой наказателни точки – по 3.

Малко след края разбрах, че сме и първи отборно което беше най-голямата радост за мен. Спечелихме благодарение на силната отборна игра на момчетата и през двата дни.

Седмица преди последното състезание на Мандра имахме информация от представители на други отбори, че на стената се лови основно бабушка, плюс някоя и друга каракуда. Още на тръгване от Пловдив обсъждахме в отбора, че шансът ни и двата дни да станем първи е следният: да ловим каракуди. Аз смело мога да твърдя, че нашият отбор може да ги лови тези риби.

На тренировката в четвъртък се паднахме в 13-ти бокс, което е в сектор " Г". Риболовът беше тегав, но уцелихме някаква схема, с която всички уловихме каракуди и по някоя и друга бабушка. Петъчната тренировка проведохме в 9-ти бокс .Там преди нас бяха тренирали момчетата от Дренан и по техни думи риболовът също е бил труден. Така се и оказа, хванахме десетина каракуди на щека и на мач, но кашата в главите ни беше голяма.

На разбора вечерта достигнахме до извода, че трябва да правим комбиниран риболов на щека и на мач. Но това при положение, че не ни тръгне на щеката. Голямо предимство ни даде това, че тренирахме в слаби боксове. Не се подведохме по риболова на бабушки. Знаехме, че всичко ще се реши от едрите каракуди на щеката.

През първият ден изтеглихме три номера 14 в боксовете, плюс един номер 7 на Заприн Манолов в сектор „Г”. Мислехме, че жребият ни е много лош, тъй като рибите идваха отляво. Логиката беше, че малките номера са с предимство. Но както се оказа след първия ден, рибите се бяха настанили почти по цялата стена.

След съботния ден имахме две секторни победи на мен и на Заприн, Огнян Райдовски зае второ място, а Жоро беше четвърти в неговия сектор А. Поглеждайки резултатите вечерта и голямата разлика в точките и килограмите, се успокоихме. Обсъждайки кой как е ловил, достигнахме до извода, че всички изхождаме по един и същ начин, но както винаги се получава в нашият отбор, всеки реагира и се оправя в неговия сектор според ситуацията.

Едните например бяхме ловили с повече фуил, а другите двама с повече торен. Но това го правиха всички отбори. Явно имаше някаква разлика която ни дърпаше едни гърди напред, и това беше храната.

През втория ден подходихме с малко повече спокойствие и увереност. Риболовът ни стартира с десетина големи топки храна, колкото портокал, подадени от ръка. След това къпирахме глина с фуил и малко торен. Пускахме и по няколко кастера отгоре.

Плувките ми бяха грам, и грам и половина. Стръвта - парче торен с един бял. Лежане на дъното от 5 см до целия повод. Куката ми беше от номерата 16 и 14 на „Хаябуса 128” и Colmic B957.Поводи - Stream 0.10 и 0.115мм.

Не разделяхме храната от глината, а концентрирахме всичко под върха на щеката, където се ловяха и всички риби, точно върху петното. След първоначалната подхранка, стартирах и двата дни с по 4 - 5 каракуди и още толкова бабушки до около първия час. Връщайки се назад сега правя сметка, че съм хващал горе-долу по толкова във всеки час, без да имам паузи. През първият ден имам близо 9 кг, от тях 22 каракуди и близо 30-35 бабушки. През втория ден успях да уловя 7 килограма, като от тях 18 каракуди и 20-25 бабушки. Това беше достатъчно и за двата дни да победя в секторите и да спечеля турнира.

Играхме с две храни, за щеката и за мача.На щеката разбъркахме по един пакет Wonder Black, Ecstasy и Extreme match -Master series, както и половин пакет Atomic Black. За мача използвахме по един пакет Premiere, Atomic Black и Extreme match-Master series. Глината беше по един пакет от Black light damp leam, Bentonite и тази на Калин Митранов.

Изключително много се гордея с целия отбор, с това че стигнахме до върха за втора поредна година, и че успях да стана републикански шампион. Доказахме, че не сме случаен отбор. Държа да поздравя и всички останали участници в шампионата, и най-вече отборите на Стара Загора и Дренан България, както и подгласниците в индивидуалното класиране Миро и Аркади. Още повече се радвам че всички момчета от Колмик България се класирахме за националният отбор.

Надявам се на добро стечение на обстоятелствата да успеем да съберем пари за участие на световното в Белгия през септември. Няколко души вече откликнаха и помогнаха с известни суми за отбора. Световното е едно голямо предизвикателство за целия ни тим. Там трябва да докажем, че осмото място миналата година не е случайно. Ще дадем всичко от себе си и всичко което знаем и можем за да постигнем максимален резултат.

Тук идва време да напиша с големи букви ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ НА ЧИЧО ВЕСКО! Веселин Куюмджиев - човекът, който винаги стои зад и нас и ни помага. Малко трудно му беше да повярва в отбора преди три години, но сега мисля, че взаимно се доказахме. Един отбор се гради трудно, не става за една година. Искаше се упоритост, добро познаване между състезателите и най-вече стабилен гръб. Горд съм със съотборниците си с които аз израснах като риболовец благодарение на техния голям опит – Жоро Прончев, Заприн Манолов, Огнян Райдовски, Славчо Петров. Благодаря ви, момчета.”

 

 

 

19.07.2017

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още