Любопитно

Как виждат рибите?

Как виждат рибите?

 

Пробвали ли сте някога да потопите лупа във вода и да се опитате през нея да видите предметите на дъното? Ако не сте, пробвайте и ще забележите едно доста неочаквано нещо – във водата лупата почти не увеличава. Същото се получава, ако потопите във водата и умалително стъкло. Резултатите ще са още по-странни, ако вместо във вода, проведете експеримента в олио. Тогава увеличителното стъкло ще смалява предметите, а умалителното ще ги увеличава. Защо ли се получава така? Ако някой си спомня основния закон за пречупването на лъчите на светлината, т.нар. Закон на Снелиус, бързо ще може да си даде обяснения на уж непонятния феномен.

Във въздушна среда лупата увеличава предметите, понеже пречупва светлината повече от околния въздух. Ако лупата беше от диамант, тя щеше да увеличава още повече, понеже диамантът пречупва лъчите още повече. Но разликата между пречупването на светлината в стъкло и във вода не е особено голяма и точно затова във вода лупата не увеличава кой знае колко, а умалителното стъкло не смалява. В олио обаче светлината се пречупва повече, отколкото в стъклото и затова се получава странния обратен ефект – лупата смалява, а умалителното стъкло увеличава. Ако потопим не една лупа, а няколко, тоест оптически прибор, той няма да работи, както очакваме. Човешкото око също е оптически прибор и затова във водата не виждаме толкова добре, ако не носим маска. Значи зрението на водни обитатели като рибите трябва да е различно от нашето, тъй като те гледат във вода, а оптичните явления там са съвсем различни. Още по-интересен е въпросът как точно рибите виждат човека на брега?

Този проблем се сторил много интересен на американския учен Робърт Уилямс Ууд, който явно е бил запален риболовец, за да започне да се занимава с него. В началото на миналия век той създал един доста прост апарат, който давал възможност за фотографиране на предметите под водата така, както ги виждат рибите. Ууд махнал стъклото на обектива и го напълнил с вода, така че преди да достигне фоточувствителните елементи, светлината минавала през воден слой с дебелите 10-15 см. Снимките са доста любопитни.

Ако например от водата заснемем група хора на брега на водоем, ще установим, че рибата вижда човека от главата до петите, а не само горната част на тялото. Иначе казано водните твари ни виждат още при подхода към водата. Обяснението на този парадокс отново идва от пречупването на светлината. Ако езерото беше пълно не с вода, а с въздух, от дъното му щяха да се виждат само предметите, които се намират по протежение на линията от дъното до брега. Но пък той е пълен с вода, а това позволява на рибата по-добра гледна точка. Светлината се пречупва на повърхността недалеч от брега и затова той не закрива предметите, които се намират зад ръба на водата. Друг любопитен ефект е изкривяването на предметите. Иначе казано, ако над водата има прав мост, рибата ще го вижда като дъга. Обратният ефект също го има, затова на човек му се струва, че равното дъно е леко вдлъбнато.

Още по-любопитен е един друг феномен. Рибата всъщност вижда над себе си светъл кръг, а не ясно очертан бряг, стига да не е току до него. И колкото по-близо е до повърхността, толкова по-малък е кръгът.

Какъв е изводът? Винаги подхождайте към брега предпазливо и при възможност използвайте естествените укрития, особено ако сте на див водоем. Така рискът да уплашите рибата е по-малък, а шансовете ви за добър улов се увеличават. Другият извод не е толкова еднозначен. Колеги, рибата така и така ни вижда, нека поне ходим на излет обръснати и прилично облечени. Може пък рибите да ни харесат и да кълват повече.

07.03.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

Ивайло

преди 215 седмици

А ти защо реши че си риба и виждаш като тях?

  • 2
  • 0

Димитър

преди 215 седмици

Този,който пише глупостите за това колко добре ни виждала рибата да си сложи маска и шнорхел и да се гмурне под водата.После да погледне от долу брега и да напише какво вижда!

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още