Кметът на Кричим наредил да спрат Въча!

Кметът на Кричим наредил да спрат Въча!

Кметът на Кричим Атанас Калчев се оказа главният виновник за спирането на водата в река Въча. Както ви информираме от сутринта, в речното корито са останали само църцорещи вади, а местното население бие пъстърва с подръчни средства. Една от най-големите пъстървови реки у нас е останала на повечето места суха като барут! Его какво е обяснил кметът Калчев: „Във връзка със създаденото напрежение предимно в социалните мрежи и гр. Кричим, заради силно намалелия воден отток в коритото на река Въча, разяснявам на всички заинтересовани: Създал съм организация за разчистване коритото на реката /в регулацията на града/ от храстовидна растителност, която на места преминава в дървесна и разстилане на новообразуваните наноси в самото корито. По мое искане е изменен графика на работа на трите ВЕЦ-а - "Въча 1" , "Въча 2" и "Кричим" за периода от 18.09.2017г. до 22.09.2017г. вкл. в часови диапазон 08.30ч. до 17.30ч. като е подсигурен 1 час авариен коридор при евентуално належащо изпускане на водни количества. Предприел съм тези действия в изпълнение на разпоредбите на Закона за водите, съгласно които кметът на общината ежегодно със заповед определя участъците от реката в регулация, които имат нужда от прочистване като част от дейностите за постоянна и превантивна защита от евентуални наводнения. Няма да се поддам на натиск за прекратяване на дейностите от страна на природозащитни организации и местни псевдообщественици. Аз обичам България, обичам природата и ценя нейните ресурси, редовен член съм на местното рибарско сдружение и подпомагам борбата му срещу бракониерството и безцелното унищожаване на рибата, но съм и кмет и имам задължения като такъв. Спирането на водния отток в определения часови диапазон в рамките на пет дни, няма да повлияе на нивото на подпочвените води в новите и по- дълбоки тръбни кладенци на ВиК Пловдив за питейна вода." Интересно по кой точно закон кметът Калчев има право да остави без вода почти цялото речно корито? Както видяхте от снимките, които публикувахме по-рано, река Въча в Кричим и под града е почти пресушена! А в останалите вади се вихри някакво невиждано и нечувано бракониерство!!! Наистина, Въча се прочиства, но от запасите си с пъстърва и други видове риба. И откъде-накъде НЕК се връзва на някакви кметски искания, без да потърси поне експертно мнение от специалисти ихтиолози за възможния минимум на речното ниво? Питаме още – защо кметът Калчев не е осигурил опазване на рибата в подопечния му регион? Имаме и още въпроси, но ще ги зададем на протеста в сряда.

18.09.2017

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 0
 • 0

Димитър Тонов

преди 51 седмици

Айде ся! Викате и крещите пък Вий си го избрахте за трети мандат с 70.81%! Изобщо не ми пука за вашта риба, както и на Вас не ви пукаше да моите две 50годишни череши, които ТОЙ- Господ отряза пред къщата ми, на неговата улица! Успешно зарибяване на пролет!

 • 6
 • 0

Тоягата

преди 52 седмици

Ей цървул,как помогна сега на сдруженията които си заделят от мизерните заплати за да зарибяват реката?Как проста лейко?Дал ли си и едн лев за да има риба в реката?Обясни на всички как помогна.Мангалите баирям направиха с твоята помощ.Кой е псевдо бе алабаш,кой? Аман от тъпаци!!! Поне да беше назначил доброволци с някакъв минимален надник за да опазят постигнатото от „псевдо” Човеците.

 • 5
 • 0

Рибар

преди 52 седмици

Урод ТИМаджийски...той оня отгоре гледа тъпо ченге некадърно..

 • 11
 • 0

Кричим в сърцето

преди 52 седмици

Веднага да се изключи от сдружението , и да се подведе под съдебна отговорност.

 • 5
 • 0

Той

преди 52 седмици

И да питаме,колеги рибари къдеса тези дарвета в реката а има само храсти по 50 см и багериста ги хвърля по средата на реката и водата ги отвлича надолу и кой знае каде ще спрат . Но в България е така .

 • 9
 • 0

Рибар

преди 52 седмици

Умри изрод мръсен.Да те споходи съдбата на всичката риба,която си замина безвъзвратно.

 • 13
 • 0

Жител на Кричим

преди 52 седмици

Водата се оттичаше в много малки количества и тези тежки машини спокойно можеха да я газят и да почистват без да се налага спиране,даже има възможност и малко да се намали оттока но не и спиране

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още