„Копринка”, „Жребчево” и „Пясъчник” стават частни!

„Копринка”, „Жребчево” и „Пясъчник” стават частни!

Риболовът в общо 11 големи държавни язовира в България минава под частно управление, научи Bigfish.bg. Разполагаме с документ, според който земеделското министерство е открило процедура за възлагане на управлението на рибните ресурси във въпросните язовири на сдружения по чл. 11 от закона за рибарството и аквакултурите. Това са „Копринка”, „Жребчево”, „Пясъчник”, „Огоста”, „Огняново”, „Сопот”, „Шишманов вал”, „Бебреш”, „Малко Шарково”, „Мандра” и „Порой”.

Министерството вече е изискало от ИАРА да изпрати наличните протоколи за извършени зарибявания на тези водоеми в последните пет години, както и наблюденията си върху рибните ресурси. Какво означава това за любителите риболовци? Досега в тези водоеми се ловеше само срещу риболовен билет. След като бъдат отдадени на някое сдружение, то ще бъде в правото си да изисква допълнителна такса за риболов, както и да определя собствени правила за извършване на улов на риба във водоема. Подобно е положението в момента на арендованите по-малки язовири, където се лови срещу заплащане в различни размери.

Кои сдружения могат да кандидатстват за управление на риболова в тези 11 държавни язовира? По закон „лицата, упражняващи любителски риболов, могат да се сдружават на основание на общността на техните интереси в териториални риболовни сдружения, регистрирани при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел”. За „Копринка” например такова сдружение може да се яви в лицето на създадената наскоро Централна рибноопазваща организация, която се състои предимно от риболовци от Стара Загора, Казанлък и региона. Същата организация вече извърши зарибяване на водоема. Същото важи и за „Сопот” например, където клубове и частни лица зарибяват регулярно язовира. На „Пясъчник” отдавна пък има изработена отлична система за охрана и зарибяване от доброволците от Фронта за борба с бракониерите.

По закон има вариант риболовните клубове от даден регион да се обединят и така да кандидатстват за съответния язовир. Според закона „сдруженията по ал. 1 могат да се сдружават на доброволен принцип в регионални сдружения и национално сдружение, регистрирани при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел”. В момента обаче под термина „национално сдружение” най-вероятно може да мине само СЛРБ, тъй като единствено то евентуално може да отговаря на условието да обединява повече от половината риболовни сдружения в страната.

Bigfish.bg ще следи внимателно развитието на ситуацията, която е нова за българските риболовци, тъй като досега държавните язовири не бяха отдавани на отделни сдружения. Там се ловеше на общо основание съобразно изискванията на закона. Отделно от това законът повелява, че сдружението, на което е даден язовирът, трябва да осъществява и охрана. Ясно е, че ИАРА в момента няма капацитет да пази непрекъснато водоемите. Повече от очевидно е, че една от целите на агенцията е да прехвърли именно охранителната дейност на сдруженията. Силно се надяваме, че язовирите ще попаднат в ръцете на наистина компетентни да ги управляват и пазят хора, а не на някакви мутренски формирования. Във втория случай е ясно, че язовирите ще се мрежосват денонощно, а за любителите риболовци няма да настъпи нищо добро.

12.04.2016

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 0
 • 0

washington redskins 21 sean taylor red throwback jersey

преди 2 седмици

<a href="http://www.healthinquotes.com/women-nike-oakland-raiders-27-matt-giordano-elite-black-team-color-nfl-jersey-sale-bowl_uk">women nike oakland raiders 27 matt giordano elite black team color nfl jersey sale</a>,<a href="http://www.healthinquotes.com/nike-nfl-philadelphia-eagles-79-todd-herremans-elite-women-midnight-green-team-color-jersey-sale-bowl_uk">nike nfl philadelphia eagles 79 todd herremans elite women midnight green team color jersey sal

 • 0
 • 0

mens 2015 nike nfl atlanta falcons t shirts 3

преди 7 седмици

<a href="http://www.vanmiltours.net/cielo-blu-asics-gel-nimbus-19-shipping_it">cielo blu asics gel nimbus 19</a>,<a href="http://www.vanmiltours.net/uk-scarpe-rosso-oro-nike-air-max-90-shipping_it">uk scarpe rosso oro nike air max 90</a>,<a href="http://www.vanmiltours.net/presa-scarpe-tutti-blu-nike-mercurial-vapor-xi-fg-shipping_it">presa scarpe tutti blu nike mercurial vapor xi fg</a>,<a href="http://www.vanmilto

 • 0
 • 0

cheap nike air huarache shoes

преди 17 седмици

<a href="http://www.sistemazienda.net/cheap-adidas-originals-nmd-primeknit-runner-shoes-whosale_en">cheap adidas originals nmd primeknit runner shoes</a>,<a href="http://www.sistemazienda.net/cheap-adidas-dame-4-shoes-whosale_en">cheap adidas dame 4 shoes</a>,<a href="http://www.coffeesystems.net/cheap-adidas-x-18+-shoes-whosale_en">cheap adidas x 18+ shoes</a>
cheap nike air huarache shoes http://www.coffeesystems.net/chea

 • 0
 • 0

данъкоплатец

преди 28 седмици

това ще бъде една чутовна глупост ако стане да не се барат язовирите иначе от трън та на глог държавата да не абдикира от задълженията си -частна полиция частни охранители на язовирите

 • 0
 • 0

Краси

преди 86 седмици

Хванете първо иара и циганите и тогава правете законите за риболова

 • 6
 • 0

choki65

преди 86 седмици

ще да пиша по простому .....
значик ..... до сега бръкитата работиха с ИАРА ..... това се знае от всички във всеки един регион !!!!! от сега на татъчик искат да ни ебват от всекъде !!!!! бама я пак простичко да си го кажа : я си ебавайте маките ИДИОТИ !!!!

 • 7
 • 0

Петър

преди 86 седмици

Хайде да видим колко стотин рибари ще идат да протестират и ще изискат от "държавата" да бъде държава и да представлява ТЯХ самите! Искат всичко дето е държавно (наше общо) да унищожат и затрият и като, че ли за 28 години успяха!?!

 • 4
 • 0

бачо

преди 86 седмици

после на ред е ловджийството.ако искаш да ловуваш плащаш голяма такса и още когато и каквото отстреляш.

 • 6
 • 1

jojo

преди 86 седмици

Роби сме били. сега сме роби на собствената си даржава.Тека ще баде докато си малчим и траем за всичко.

 • 3
 • 0

mitko

преди 129 седмици

mi kolegi daite da napravim protect kakto takcidjiite kakto motordjiite kakto prevozva4ite i taka na tatak a ne camo da komentirame i da znaete ot men v zakona pi6e 4e golemite iazoviri nepomnia to4no nad kolko dekara be6e 4e nemogat dace davat celite na 4acnici a 4act ot tiah

 • 7
 • 0

кирияков

преди 129 седмици

Малко ли ви се виждат одраните кожи от бедния български народ, че търсите още? Колко от одраните от сдруженията кожички ще дойдат при вас госпожо министър? Колкото повече водни обекти като яз. Овчарица толкова повече кожи!

 • 14
 • 0

Ники

преди 133 седмици

Станиславчо,
Съгласен съм, че новите стопани са мислили, ама мнооого са я мислили, как да я извъртят така, че да топнат пръстченца в кацата с меда.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още