„Копринка”, „Жребчево” и „Пясъчник” стават частни!

„Копринка”, „Жребчево” и „Пясъчник” стават частни!

Риболовът в общо 11 големи държавни язовира в България минава под частно управление, научи Bigfish.bg. Разполагаме с документ, според който земеделското министерство е открило процедура за възлагане на управлението на рибните ресурси във въпросните язовири на сдружения по чл. 11 от закона за рибарството и аквакултурите. Това са „Копринка”, „Жребчево”, „Пясъчник”, „Огоста”, „Огняново”, „Сопот”, „Шишманов вал”, „Бебреш”, „Малко Шарково”, „Мандра” и „Порой”.

Министерството вече е изискало от ИАРА да изпрати наличните протоколи за извършени зарибявания на тези водоеми в последните пет години, както и наблюденията си върху рибните ресурси. Какво означава това за любителите риболовци? Досега в тези водоеми се ловеше само срещу риболовен билет. След като бъдат отдадени на някое сдружение, то ще бъде в правото си да изисква допълнителна такса за риболов, както и да определя собствени правила за извършване на улов на риба във водоема. Подобно е положението в момента на арендованите по-малки язовири, където се лови срещу заплащане в различни размери.

Кои сдружения могат да кандидатстват за управление на риболова в тези 11 държавни язовира? По закон „лицата, упражняващи любителски риболов, могат да се сдружават на основание на общността на техните интереси в териториални риболовни сдружения, регистрирани при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел”. За „Копринка” например такова сдружение може да се яви в лицето на създадената наскоро Централна рибноопазваща организация, която се състои предимно от риболовци от Стара Загора, Казанлък и региона. Същата организация вече извърши зарибяване на водоема. Същото важи и за „Сопот” например, където клубове и частни лица зарибяват регулярно язовира. На „Пясъчник” отдавна пък има изработена отлична система за охрана и зарибяване от доброволците от Фронта за борба с бракониерите.

По закон има вариант риболовните клубове от даден регион да се обединят и така да кандидатстват за съответния язовир. Според закона „сдруженията по ал. 1 могат да се сдружават на доброволен принцип в регионални сдружения и национално сдружение, регистрирани при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел”. В момента обаче под термина „национално сдружение” най-вероятно може да мине само СЛРБ, тъй като единствено то евентуално може да отговаря на условието да обединява повече от половината риболовни сдружения в страната.

Bigfish.bg ще следи внимателно развитието на ситуацията, която е нова за българските риболовци, тъй като досега държавните язовири не бяха отдавани на отделни сдружения. Там се ловеше на общо основание съобразно изискванията на закона. Отделно от това законът повелява, че сдружението, на което е даден язовирът, трябва да осъществява и охрана. Ясно е, че ИАРА в момента няма капацитет да пази непрекъснато водоемите. Повече от очевидно е, че една от целите на агенцията е да прехвърли именно охранителната дейност на сдруженията. Силно се надяваме, че язовирите ще попаднат в ръцете на наистина компетентни да ги управляват и пазят хора, а не на някакви мутренски формирования. Във втория случай е ясно, че язовирите ще се мрежосват денонощно, а за любителите риболовци няма да настъпи нищо добро.

12.04.2016

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 6
 • 9

Станислав

преди 143 седмици

Хора, погледнах коментарите и честно казано се плаша повече от тях, отколкото от новината. Ако 30 човека, писали под статията смятат, че това ще доведе до разграбване на язовирите, някой може ли да отговори на въпроса какво трябва да се направи от тук нататък, а също и на въпроса какво се правеше, докато язовирите са били в държавни ръце? Ясно е, че чисти нещата няма да останат, но тук е моментът да се надяваме, че сред новите стопани ще има и мислещи хора, за каквито се имаме всички ние. Нали?

 • 4
 • 2

Анонимен

преди 144 седмици

Да се подготвиме за практиката на частните язовири-плащаш хващаш!

 • 9
 • 0

Анонимен

преди 144 седмици

Поредна глупост в ИАРА назначиха Галя Мачорска .

 • 23
 • 0

Монтеки

преди 144 седмици

Так се получава,след като в тая страна няма Държава!Аз да питам:-Кога и на кой ще трябва да плащаме ,че дишаме въздуха?

 • 12
 • 0

Анонимен

преди 144 седмици

i hobito ni otnemat taq darjava

 • 7
 • 1

Анонимен

преди 144 седмици

i hobito ni otnemat taq darjava

 • 9
 • 0

boro

преди 144 седмици

Ribarite shte tarsiat smetka na ypravliavashtite i shte postaviat ultimatymi. Razdeliai i vladei

 • 12
 • 0

blago

преди 144 седмици

tova e prosto nelepo to neostana mqsto 4ovek da utide spokoino za riba.tezi qzoviri nemoje i netrqbva da badat 4astni,trqbva darjavato da sazdade adekvatna borba sre6tu brakonerite.tazi borba sam siguren 4e darjavata moje da napravi prosto nqma volq.

 • 13
 • 0

koceto

преди 144 седмици

едно време се наричаха групировки сега станаха сдружения таман се пооправят малко язовирите и изкочат някои тарикати.вземете си часни водоеми па си я отгледаите тая риба а не на готово.

 • 5
 • 0

байхуй

преди 144 седмици

Такаааа ко стана сега има едно читаво сдружение това на Пясъка дето наистина засложава да му дадът язовира за стопанисване. НО ми е чудно яз Огоста дето е вторият по големина яз в България как точно ще се опазва та там мрежите просто не се вадят само се проверяват. И са аз трябва да си извадя още 10 допълнителни билета ли щото на Малко шарково ми е далеч и не ходя. А тоз билет от ИАРА за чий ми е. Под стопанисване мисля че е редно да им дават да си пускат и някоя мрежичка за да имат и малко кел

 • 2
 • 17

Анонимен

преди 144 седмици

Бракониери гадни стига сте плюли по сдруженията. Ще вземем язовирите и ще ви смажем

 • 14
 • 1

alcora

преди 144 седмици

Коце, никой от тия дет пишат глупости не са си заебавали семействата посред нощ за да дебнат браконерите !
Зеби пич не си залужава да се хабиш -гади ми се направо :(

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още