„Копринка”, „Жребчево” и „Пясъчник” стават частни!

„Копринка”, „Жребчево” и „Пясъчник” стават частни!

Риболовът в общо 11 големи държавни язовира в България минава под частно управление, научи Bigfish.bg. Разполагаме с документ, според който земеделското министерство е открило процедура за възлагане на управлението на рибните ресурси във въпросните язовири на сдружения по чл. 11 от закона за рибарството и аквакултурите. Това са „Копринка”, „Жребчево”, „Пясъчник”, „Огоста”, „Огняново”, „Сопот”, „Шишманов вал”, „Бебреш”, „Малко Шарково”, „Мандра” и „Порой”.

Министерството вече е изискало от ИАРА да изпрати наличните протоколи за извършени зарибявания на тези водоеми в последните пет години, както и наблюденията си върху рибните ресурси. Какво означава това за любителите риболовци? Досега в тези водоеми се ловеше само срещу риболовен билет. След като бъдат отдадени на някое сдружение, то ще бъде в правото си да изисква допълнителна такса за риболов, както и да определя собствени правила за извършване на улов на риба във водоема. Подобно е положението в момента на арендованите по-малки язовири, където се лови срещу заплащане в различни размери.

Кои сдружения могат да кандидатстват за управление на риболова в тези 11 държавни язовира? По закон „лицата, упражняващи любителски риболов, могат да се сдружават на основание на общността на техните интереси в териториални риболовни сдружения, регистрирани при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел”. За „Копринка” например такова сдружение може да се яви в лицето на създадената наскоро Централна рибноопазваща организация, която се състои предимно от риболовци от Стара Загора, Казанлък и региона. Същата организация вече извърши зарибяване на водоема. Същото важи и за „Сопот” например, където клубове и частни лица зарибяват регулярно язовира. На „Пясъчник” отдавна пък има изработена отлична система за охрана и зарибяване от доброволците от Фронта за борба с бракониерите.

По закон има вариант риболовните клубове от даден регион да се обединят и така да кандидатстват за съответния язовир. Според закона „сдруженията по ал. 1 могат да се сдружават на доброволен принцип в регионални сдружения и национално сдружение, регистрирани при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел”. В момента обаче под термина „национално сдружение” най-вероятно може да мине само СЛРБ, тъй като единствено то евентуално може да отговаря на условието да обединява повече от половината риболовни сдружения в страната.

Bigfish.bg ще следи внимателно развитието на ситуацията, която е нова за българските риболовци, тъй като досега държавните язовири не бяха отдавани на отделни сдружения. Там се ловеше на общо основание съобразно изискванията на закона. Отделно от това законът повелява, че сдружението, на което е даден язовирът, трябва да осъществява и охрана. Ясно е, че ИАРА в момента няма капацитет да пази непрекъснато водоемите. Повече от очевидно е, че една от целите на агенцията е да прехвърли именно охранителната дейност на сдруженията. Силно се надяваме, че язовирите ще попаднат в ръцете на наистина компетентни да ги управляват и пазят хора, а не на някакви мутренски формирования. Във втория случай е ясно, че язовирите ще се мрежосват денонощно, а за любителите риболовци няма да настъпи нищо добро.

12.04.2016

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 13
 • 3

danev69

преди 144 седмици

До всички,които плюят по сдруженията. Явно не проумявате,че тази цялата простотия е по инициатива на БЛРС...А не на сдруженията,които със собствени средства се опитват да опазят язовирите от бракониерската напаст. Всички сдружения са с НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ......Нещата при БЛРС стоят по съвсем различен начин....Максимум печалби от където и както може. Ако БЛРС вземе въпросните язовири....В тях ще оцелеят само жабите...А ние всички ще пием по една студена вода.

 • 3
 • 5

lokofan

преди 144 седмици

Сега ще гледаме с интерес, сдруженията За или Против тази порнография ще бъдат...

 • 10
 • 4

Пловдив

преди 144 седмици

Така, така ясно...сдружения, зарибявания с наши парии сега хоп..точно те ще "стопанисват: демек тая риба е пораснала и ще се изгребва яко да има гушене...помним Пясъка като беше в ръцете на военните какво беше...сега ще стане и по-лошо!!! Зарибиха си ги, опазиха си ги и сега ще падне жътва!!! Хахахахах все пак сме в България....няма нищо безкористно!!!

 • 9
 • 3

ИВАН

преди 144 седмици

СЕГА В ЗАБРАНА ЩЕ ГИ ВИДИМ БРАКОНИЕРИТЕ НАРЕДЕНИ ПО ЦЯЛ ДЕН ПОКРАИ ЯЗОВИРИТЕ КАТО ПРОСТИТУТКИ ДА ВИДИМ ЗА КОЛКО ОТ ТЯХ ЩЕ ПИШЕ ТОЯ БИГФИШ

 • 6
 • 9

Анонимен

преди 144 седмици

Всички бракониери са се събрали да плюят срещу сдруженията. Ще ги вземем и ще ви изгоним от язовирите мрежари гадни

 • 10
 • 2

Ники

преди 144 седмици

Естествено, че от нас събираха пари. Иначе по медиите, се показваха едни и същи манекени- лозунги "Вижте ни, колко милеем за природата"... Милеете за джоба си, ненаяли се изедници!
Смешници!!!!

 • 18
 • 1

ИВАН

преди 144 седмици

КОЕ СДРУЖЕНИЕ Е ЗАРИБИЛО ДО СЭГА БЕЗ ДА Е САБИРАЛО ПАРИ ПАК ОТ НАС

 • 17
 • 0

1111

преди 144 седмици

Бе защо се плаща този билет, сега освен него и такса и най вероятно,,арендатора,, ще иска да се плаща и уловената риба , не че има как да се проконтролерува това нещо на тези големи язовири! Но що за глупост, къде човек ще може да избяга на спокойствиебез да му удерат кожата или не мина номера с палатките и сега следващата простотия.До сега сдруженията не искаха нищо от държавата, но тя реши да им помогне що?

 • 15
 • 0

бай хой

преди 144 седмици

без да съм лош пророк по пътя на хакатерната за страната икономическа логика
1. Няма съществуващо национално сдружение което да има възможности в смисъл пари - да управлява дори един такъв водоем.
2. Конкурс се прави за определен кандидат т.е. вече е ясно кой ще вземе водоемите.
3. Сдруженията сега се създават или са създадени преди 2-3 месеца специално за целта.
резултата ще е яко търмъчене, яко джетове, плажове и търговска дейност няма да може да се припари до там. - за да се вадят кинти

 • 10
 • 0

Анонимен

преди 144 седмици

идеята не е лоша но най вероятно ще я опорочат.Ще направят така че сдруженията да не отговарят на условията и ще ги раздадат на свои хора.

 • 16
 • 3

Ники

преди 144 седмици

Взеха да никнат, сдружения и сдруженийца, да се рекламират и да събират симпатии, а то каква била работата...Измислена е била отдавна стратегията и сега дойде време, за поредното преразпределение...
Аз за мен си казах и ще го изпълня. Повече в тая държава и стотинка няма да дам за удоволствия и хоби. След някоя годинка и данъците си няма да плащам тук, а в държава, в която има правила и където тия правила се спазват.

 • 8
 • 1

ИВАН

преди 144 седмици

ЗАЩО ПОЛОВИНАТА НАПРАВО ВСИЧКИ И ПО 20ЛЕВА НА ДЕН ЩЕ ВИ ДАВАМЕ А ЗАЩО ПА ДА НЕ ВЗЕМЭМ ДА ВИ ИЗДАВИМЭ.ОТ КОГО ТОЛКОВА НИ ПАЗИТЭ А ОТ ВАЗ ПОСЛЕ КОИ ЩЕ НИ ОПАЗИ.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още