„Копринка”, „Жребчево” и „Пясъчник” стават частни!

„Копринка”, „Жребчево” и „Пясъчник” стават частни!

Риболовът в общо 11 големи държавни язовира в България минава под частно управление, научи Bigfish.bg. Разполагаме с документ, според който земеделското министерство е открило процедура за възлагане на управлението на рибните ресурси във въпросните язовири на сдружения по чл. 11 от закона за рибарството и аквакултурите. Това са „Копринка”, „Жребчево”, „Пясъчник”, „Огоста”, „Огняново”, „Сопот”, „Шишманов вал”, „Бебреш”, „Малко Шарково”, „Мандра” и „Порой”.

Министерството вече е изискало от ИАРА да изпрати наличните протоколи за извършени зарибявания на тези водоеми в последните пет години, както и наблюденията си върху рибните ресурси. Какво означава това за любителите риболовци? Досега в тези водоеми се ловеше само срещу риболовен билет. След като бъдат отдадени на някое сдружение, то ще бъде в правото си да изисква допълнителна такса за риболов, както и да определя собствени правила за извършване на улов на риба във водоема. Подобно е положението в момента на арендованите по-малки язовири, където се лови срещу заплащане в различни размери.

Кои сдружения могат да кандидатстват за управление на риболова в тези 11 държавни язовира? По закон „лицата, упражняващи любителски риболов, могат да се сдружават на основание на общността на техните интереси в териториални риболовни сдружения, регистрирани при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел”. За „Копринка” например такова сдружение може да се яви в лицето на създадената наскоро Централна рибноопазваща организация, която се състои предимно от риболовци от Стара Загора, Казанлък и региона. Същата организация вече извърши зарибяване на водоема. Същото важи и за „Сопот” например, където клубове и частни лица зарибяват регулярно язовира. На „Пясъчник” отдавна пък има изработена отлична система за охрана и зарибяване от доброволците от Фронта за борба с бракониерите.

По закон има вариант риболовните клубове от даден регион да се обединят и така да кандидатстват за съответния язовир. Според закона „сдруженията по ал. 1 могат да се сдружават на доброволен принцип в регионални сдружения и национално сдружение, регистрирани при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел”. В момента обаче под термина „национално сдружение” най-вероятно може да мине само СЛРБ, тъй като единствено то евентуално може да отговаря на условието да обединява повече от половината риболовни сдружения в страната.

Bigfish.bg ще следи внимателно развитието на ситуацията, която е нова за българските риболовци, тъй като досега държавните язовири не бяха отдавани на отделни сдружения. Там се ловеше на общо основание съобразно изискванията на закона. Отделно от това законът повелява, че сдружението, на което е даден язовирът, трябва да осъществява и охрана. Ясно е, че ИАРА в момента няма капацитет да пази непрекъснато водоемите. Повече от очевидно е, че една от целите на агенцията е да прехвърли именно охранителната дейност на сдруженията. Силно се надяваме, че язовирите ще попаднат в ръцете на наистина компетентни да ги управляват и пазят хора, а не на някакви мутренски формирования. Във втория случай е ясно, че язовирите ще се мрежосват денонощно, а за любителите риболовци няма да настъпи нищо добро.

12.04.2016

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 15
 • 0

Анонимен

преди 144 седмици

Според мен това ще доведе до сериозни протести ,такива каквито утре ще видим

 • 11
 • 0

nqkoi si

преди 144 седмици

porednata krajba na darjavni pari po to4no na nashte pari

 • 14
 • 0

Рибарски

преди 144 седмици

Поредната простотия!!!

 • 18
 • 0

Анонимен

преди 144 седмици

... като на яз. Овчарица ...

 • 7
 • 3

Бат Стан

преди 144 седмици

Вижте, въпросните сдружения, споменати в текста, дори не знаят и не са чували за тази работа, която се подготвя. Истината е (и тя е написана ясно в текста), че ИАРА гледа да се разтовари от охранителните си задължения, като ги прехвърли на други. Как ще се дават водоемите, по каква процедура, с конкурс ли ще е или по друг начин, това още не е ясно на никого. Смело може да се прогнозира, че след тези 11 язовира ще бъде обявена същата процедура и много други. Въпросът е да не ги вземат разни мутри

 • 25
 • 0

Ники

преди 144 седмици

Е, не виждам смисъл, да си подновявам билета. Няма да дам и една стотинка, нито за зарибяване, нито за нищо в тази мафиотска държава. Може два пъти в годината да ида на риболов, но няма да е тук. Ще си давам парите, в други държави, където знаят, как да ми ги вземат.
Не се наядохте.Но ще дойде време, да останат само крадци и бандити в тази държава и ще ми крадете големия Х*й.

 • 30
 • 5

ИВАН

преди 144 седмици

ТОВА ЛИ БЕШЕ ЦЕЛТА НА ТЕЗИ ЗДРУЖЕНИА УЖ ПРОТИВ БРАКОНИЕРИТЕ АТЕ ДА ДОКОПАТ ЯЗОВИРИТЕ.ТЕ И БЕЗ ТОВА ИМ ЕБАВАТ МАМАТА ПРЕЗ ЗАБРАНАТА ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР ЕДНА МАИКА НЕ УСТАВИХА.

 • 27
 • 0

Анонимен

преди 144 седмици

nacionalen protest

 • 24
 • 0

Анонимен

преди 144 седмици

Цял живот си ходим на пясака свободно сега и там трябва да плаштаме неостанаха савободни язовири тва нее нормално и за нас рибарите ништо неостана повраштамисе от вас

 • 31
 • 1

Анонимен

преди 144 седмици

Сега си еба майката, ще съсипят всичко.....

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още