Любопитно

Кръстиха нов вид риба на герой от „Междузвездни войни”

Кръстиха нов вид риба на герой от „Междузвездни войни”

В Южна Америка бяха открити три нови вида бронирани сладководни риби и един от тях бе кръстен на Грийдо - енигматичният ловец на глави, убит от Хан Соло в четвъртата част на „Междузвездни войни”.

Тази специална сладководна риба е била открита през 1998 г. от изследователи в река Гурупи, Бразилия. След това, през 2005 г., екип от трима души от университет Обърн, ръководен от Джонатан Армбръстър използва екземпляра за доклад относно рода риби Пеколтия.

Десет години по-късно, изследвайки нейните характеристики, специалист по арахнология каза: "Тази риба прилича на онзи от „Междузвездни войни", припомни си Армбръстър. "Скоро осъзнах, че има предвид Грийдо. Тогава вече знаехме как трябва да кръстим рибата", добавя той.

Нарекли я Пеколтия грийдой. Червеникаво-кафявата сладководна риба е с равномерно оцветена глава. Най-големият от изследваните екземпляри е с размер 7,8 см.

Екипът на Армбръстър кръсти другите две риби Пеколтия лухани – на бивш студент, и Пеколтия ефипиата. Те са открити във Венецуела и Бразилия.

"В биологията, таксономията е може би най-важната наука", каза Армбръстър в изявление. "Все още дори не сме завършили каталогизирането на всички открити на местно ниво видове, както и на тези, открити на места като Южна Америка. Понякога имам чувството, че едва сега започваме".

19.03.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още