Любопитно

Пангасиус –не яжте тази риба!

Пангасиус –не яжте тази риба!

Филетата от пангасиус има навсякъде. Но дали въобще си струва да ги заглеждаме?

 

В България се злоупотребява с понятието „бяла риба”. Най-често въобще не става дума за речната бяла риба или сулката, която безспорно е един от най-ценните видове в нашите водоеми, а за някакви филета и парчета риба със съмнително качество и още по-съмнителен произход. Така де, щом месото е бяло, значи е „бяла риба”. Сред видовете, които се промъкват в това определение е и пангасиусът. Наричат го още бял сом и е типичен вид за Азия, особено за басейна на река Меконг. В някои страни в Европа и Америките обаче продажбата му като храна за хора е забранена. Защо ли?

Проблемът е в това, че при анализ в месото на пангасиуса се открива цялата менделеева таблица, плюс още малко. Все още не свети на тъмно, но нищо чудно и това да се случи, като се има предвид, че в пангасиуса има опасно високи стойности на различни химикали, бактерии, тежки метали и хормони. Причината е, че Меконг е една от най-замърсените реки в света. В нея се изливат отпадъците на най-различни промишлени предприятия, включително и кожарски и във водите на реката има арсен, токсични и опасни странични продукти от нарастващата индустрия, полихлорни бифенили, ДДТ и негови метаболити, метални примеси, хлордан (инсектицид от т.нар. „Мръсна дузина”, забранен за употреба от Стокхолмската конвенция от 2001 г.), изомери на хексахлорциклохексан (познат и като препарата линдан), хексахлорбензол и още други подобни съединения с красиви имена. Всичко това попада в месото на пангасиуса. Вкусно, а?

Още по-вкусно ще ви стане, като разберете, че при замразяването на филетата се използва вода направо от Меконг. В Китай рибата се развъжда във ферми, където я блъскат с хормони, за да ускорят темповете на растеж до четири пъти. Хормоните се въвеждат в женските риби, но съставът им е строго секретен. Контролните органи в Европа изискват пълна информация, но азиатските вносители си правя оглушки. Пангасиусът стига до нашия пазар, цената му е относително ниска и затова хората го купуват. Установено е обаче, че честата консумация на тази риба може да доведе до заболявания на кръвта, черния дроб и до поражения по органите.

 

 

Затова не се чудете защо продажбата на пангасиус е забранена в САЩ, Канада и редица европейски страни. Ако вече сте твърдо решили никога повече да не купите и един грам пангасиус, да знаете че пак не може да сте сигурни, че няма да похапнете от всичките онези хексахлор-изо-бизо-пропен-последния-да-затвори-вратата, тъй като недобросъвестни бизнесмени ползват месото на тази риба за производство на рибни хапки, ролца от раци и тям подобни „кулинарни” изделия.

Един последен щрих – във Виетнам изкупната цена на пангасиуса е 1 цент за килограм. По курса за 14 януари това са 1,65 стотинки. Сметнахте ли колко процента е оскъпяването?

 

 

 


 

 

 

 Източник: econet.ru

14.01.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 0
 • 0

air jordan shoes

преди 112 седмици

<a href="http://www.jordanshoeses.com/">Nike Air Jordan Mens</a>,<a href="http://www.jordanshoeses.com/">Nike Air Jordan Shoes</a>,
air jordan shoes http://www.jordancheapes.com/

 • 1
 • 0

Практичният

преди 130 седмици

Аз съм намерил уникално приложение на тази риба. Купувате един килограм,изсушавате го и след това по едно филенце до всеки полилей,замества идеално 100 ватова крушка.

 • 2
 • 0

Анонимен

преди 130 седмици

Ям со редовно с чувствителен стомах съм ...вееервай брст нищо ми няма .

 • 2
 • 1

Тъпият

преди 138 седмици

Не, просто риболовът там е основен поминък на много бедни семейства. Ако има промишлено развъждане на риба с посочените хормони и стероиди, дали "изкупната цена" ще е такава?
Дали изобщо ще има ИЗКУПНА ЦЕНА?

Аз не знам дали някъде е забранен "Мак Доналдс", примерно, освен в Китай (но те не са прости)?
Що не го забранят тоя отровител?

Ма...супер тъпо, бе...вие, журналистите май се мислите за по-умни от средноинтелигентния потребител???
Голяма грешка!!!

 • 3
 • 1

Тъпият

преди 138 седмици

Поредният евтин опит да се "лансират" скъпоструващи и със съмнителен състав "естествени" субпродукти!
Демек - не яжте еди-какво си, яжте това, което НИЕ ви предлагаме!
Хората във Виетнам изкарват някакви мижави центове с неистов труд, а продуктите им са естествено природни!
Наистина ли някой смята, че може да ме убеди, че страна с такава "свръхпромишленост" (че да са и супер замърсени водоемите), ще продава риба на толкова ниски цени?

 • 1
 • 0

air max 2016 triple black

преди 138 седмици

a <a href="http://nikeairmax2016nikeid.kobe11run.org/">nike air max 2016 nike id</a> b <a href="http://michaelkorsonlinecanada.mintrun.org/">michael kors online canada</a>
air max 2016 triple black http://airmax2016tripleblack.askinsfactory.com/

 • 0
 • 0

michael kors outlet canada

преди 139 седмици

a <a href="http://nikeairmax2016greyandblack.askinsfactory.com/">nike air max 2016 grey and black</a> b <a href="http://mkrcdsocketoutlet.colour-awards.com/">mk rcd socket outlet</a>
michael kors outlet canada http://michaelkorsstoresuk.kdsaler.org/

 • 0
 • 0

nike 0

преди 166 седмици

Online shopping is considered very convenient as it gives you an opportunity to get the desired sunglasses delivered right at your place.
[url=http://www.surfcitysup.com/m031/]nike 0[/url]
<a href="http://www.surfcitysup.com/m031/" title="nike 0">nike 0</a>

 • 1
 • 0

nike free 5.0 mens grey yellow

преди 174 седмици

He seems to have many characteristics including Jordan, the way he walked, the way he talks, especially the way he plays.
nike free 5.0 mens grey yellow http://www.ciplore.com/m455/

 • 0
 • 0

nike cortez womens

преди 180 седмици

The crowd was lively and definitely enjoyed the stores atmosphere and products.
nike cortez womens http://www.eaglehearse.com/493/

 • 0
 • 0

Nike air max 2014

преди 186 седмици

Bifocals glasses Proenza Schouler has always worn the metal round framed sunglasses with sort of the mechanical era.
Nike air max 2014 http://www.fruechtetraum.com/315/

 • 0
 • 0

coach outlet

преди 187 седмици

As for the choice of the frame, actually many fashionable people like coloured round framed Sunglasses, like Rayban, fluorescene colour makes you looke younger.
coach outlet http://coachonline.backpacks2015.com/

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още