Любопитно

Пангасиус –не яжте тази риба!

Пангасиус –не яжте тази риба!

Филетата от пангасиус има навсякъде. Но дали въобще си струва да ги заглеждаме?

 

В България се злоупотребява с понятието „бяла риба”. Най-често въобще не става дума за речната бяла риба или сулката, която безспорно е един от най-ценните видове в нашите водоеми, а за някакви филета и парчета риба със съмнително качество и още по-съмнителен произход. Така де, щом месото е бяло, значи е „бяла риба”. Сред видовете, които се промъкват в това определение е и пангасиусът. Наричат го още бял сом и е типичен вид за Азия, особено за басейна на река Меконг. В някои страни в Европа и Америките обаче продажбата му като храна за хора е забранена. Защо ли?

Проблемът е в това, че при анализ в месото на пангасиуса се открива цялата менделеева таблица, плюс още малко. Все още не свети на тъмно, но нищо чудно и това да се случи, като се има предвид, че в пангасиуса има опасно високи стойности на различни химикали, бактерии, тежки метали и хормони. Причината е, че Меконг е една от най-замърсените реки в света. В нея се изливат отпадъците на най-различни промишлени предприятия, включително и кожарски и във водите на реката има арсен, токсични и опасни странични продукти от нарастващата индустрия, полихлорни бифенили, ДДТ и негови метаболити, метални примеси, хлордан (инсектицид от т.нар. „Мръсна дузина”, забранен за употреба от Стокхолмската конвенция от 2001 г.), изомери на хексахлорциклохексан (познат и като препарата линдан), хексахлорбензол и още други подобни съединения с красиви имена. Всичко това попада в месото на пангасиуса. Вкусно, а?

Още по-вкусно ще ви стане, като разберете, че при замразяването на филетата се използва вода направо от Меконг. В Китай рибата се развъжда във ферми, където я блъскат с хормони, за да ускорят темповете на растеж до четири пъти. Хормоните се въвеждат в женските риби, но съставът им е строго секретен. Контролните органи в Европа изискват пълна информация, но азиатските вносители си правя оглушки. Пангасиусът стига до нашия пазар, цената му е относително ниска и затова хората го купуват. Установено е обаче, че честата консумация на тази риба може да доведе до заболявания на кръвта, черния дроб и до поражения по органите.

 

 

Затова не се чудете защо продажбата на пангасиус е забранена в САЩ, Канада и редица европейски страни. Ако вече сте твърдо решили никога повече да не купите и един грам пангасиус, да знаете че пак не може да сте сигурни, че няма да похапнете от всичките онези хексахлор-изо-бизо-пропен-последния-да-затвори-вратата, тъй като недобросъвестни бизнесмени ползват месото на тази риба за производство на рибни хапки, ролца от раци и тям подобни „кулинарни” изделия.

Един последен щрих – във Виетнам изкупната цена на пангасиуса е 1 цент за килограм. По курса за 14 януари това са 1,65 стотинки. Сметнахте ли колко процента е оскъпяването?

 

 

 


 

 

 

 Източник: econet.ru

14.01.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 1
 • 0

nike free 5.0 mens grey yellow

преди 93 седмици

He seems to have many characteristics including Jordan, the way he walked, the way he talks, especially the way he plays.
nike free 5.0 mens grey yellow http://www.ciplore.com/m455/

 • 0
 • 0

nike cortez womens

преди 99 седмици

The crowd was lively and definitely enjoyed the stores atmosphere and products.
nike cortez womens http://www.eaglehearse.com/493/

 • 0
 • 0

Nike air max 2014

преди 104 седмици

Bifocals glasses Proenza Schouler has always worn the metal round framed sunglasses with sort of the mechanical era.
Nike air max 2014 http://www.fruechtetraum.com/315/

 • 0
 • 0

coach outlet

преди 105 седмици

As for the choice of the frame, actually many fashionable people like coloured round framed Sunglasses, like Rayban, fluorescene colour makes you looke younger.
coach outlet http://coachonline.backpacks2015.com/

 • 0
 • 0

tiffany bangles jewelry

преди 105 седмици

Mitch Clark said.
tiffany bangles jewelry http://www.urdreamjob.com/e21/

 • 0
 • 0

Nike Air Max Basketball shoes

преди 107 седмици

Our partnerships enable us to go after criminals who are duping unsuspecting shoppers all over the world.
Nike Air Max Basketball shoes http://www.golfleecreek.net/61/

 • 0
 • 0

nike free 3.0 v4

преди 107 седмици

One of the popular sunglasses was a pair of big framed purple ones.
nike free 3.0 v4 http://www.packzoola.com/a27/

 • 0
 • 0

nike free run trainers

преди 108 седмици

Heavy duty wheels allow convenient, reduce stress, and the telescopic handle in your arm for easy mobility so.
nike free run trainers http://www.pbslsc.org/us15/

 • 0
 • 0

nike free run 2 mens

преди 109 седмици

The black iridium lens coating cuts down glare.
nike free run 2 mens http://www.emploica56.com/b25/

 • 0
 • 0

michael kors online

преди 109 седмици

This type of problem is most commonly experienced at altitude, and therefore you will need even better protection from designer sunglasses when high up, whether it is boiling hot or whether you are playing in the snow.
michael kors online http://www.michaelkorsbags.date/

 • 0
 • 0

Зоомагазин

преди 111 седмици

Интересно тук съм виждал в консервите да се съдържа http://petnetshop.com

 • 0
 • 0

nike roshe run men

преди 118 седмици

The famous essayist Bacon has warned against the friendship between a very rich person and a very poor person. Economic disparity damages friendship. Thus friendship is a feeling of affection between two likeminded persons of uniform status.
nike roshe run men http://www.nikerosherunmens.com/

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още