Любопитно

Пангасиус –не яжте тази риба!

Пангасиус –не яжте тази риба!

Филетата от пангасиус има навсякъде. Но дали въобще си струва да ги заглеждаме?

 

В България се злоупотребява с понятието „бяла риба”. Най-често въобще не става дума за речната бяла риба или сулката, която безспорно е един от най-ценните видове в нашите водоеми, а за някакви филета и парчета риба със съмнително качество и още по-съмнителен произход. Така де, щом месото е бяло, значи е „бяла риба”. Сред видовете, които се промъкват в това определение е и пангасиусът. Наричат го още бял сом и е типичен вид за Азия, особено за басейна на река Меконг. В някои страни в Европа и Америките обаче продажбата му като храна за хора е забранена. Защо ли?

Проблемът е в това, че при анализ в месото на пангасиуса се открива цялата менделеева таблица, плюс още малко. Все още не свети на тъмно, но нищо чудно и това да се случи, като се има предвид, че в пангасиуса има опасно високи стойности на различни химикали, бактерии, тежки метали и хормони. Причината е, че Меконг е една от най-замърсените реки в света. В нея се изливат отпадъците на най-различни промишлени предприятия, включително и кожарски и във водите на реката има арсен, токсични и опасни странични продукти от нарастващата индустрия, полихлорни бифенили, ДДТ и негови метаболити, метални примеси, хлордан (инсектицид от т.нар. „Мръсна дузина”, забранен за употреба от Стокхолмската конвенция от 2001 г.), изомери на хексахлорциклохексан (познат и като препарата линдан), хексахлорбензол и още други подобни съединения с красиви имена. Всичко това попада в месото на пангасиуса. Вкусно, а?

Още по-вкусно ще ви стане, като разберете, че при замразяването на филетата се използва вода направо от Меконг. В Китай рибата се развъжда във ферми, където я блъскат с хормони, за да ускорят темповете на растеж до четири пъти. Хормоните се въвеждат в женските риби, но съставът им е строго секретен. Контролните органи в Европа изискват пълна информация, но азиатските вносители си правя оглушки. Пангасиусът стига до нашия пазар, цената му е относително ниска и затова хората го купуват. Установено е обаче, че честата консумация на тази риба може да доведе до заболявания на кръвта, черния дроб и до поражения по органите.

 

 

Затова не се чудете защо продажбата на пангасиус е забранена в САЩ, Канада и редица европейски страни. Ако вече сте твърдо решили никога повече да не купите и един грам пангасиус, да знаете че пак не може да сте сигурни, че няма да похапнете от всичките онези хексахлор-изо-бизо-пропен-последния-да-затвори-вратата, тъй като недобросъвестни бизнесмени ползват месото на тази риба за производство на рибни хапки, ролца от раци и тям подобни „кулинарни” изделия.

Един последен щрих – във Виетнам изкупната цена на пангасиуса е 1 цент за килограм. По курса за 14 януари това са 1,65 стотинки. Сметнахте ли колко процента е оскъпяването?

 

 

 


 

 

 

 Източник: econet.ru

14.01.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 41
 • 1

Ribar

преди 231 седмици

Прочетох много внимателно статията и искам да си купя 100 грама от тревата която пушите...

 • 12
 • 0

Eliana

преди 231 седмици

Ами щом сте толкова сигурни, че не съдържа вредни субстанции, хапвайте си я-:)В крайна сметка всеки сам за себе си решава какво да слага в устата си -:)

 • 1
 • 0

niksan

преди 231 седмици

mejdufirmeni zloradstva edin vnositel opluva drug za da se namali kopuvaneto na produkta tova firmena politika kakto se kazva nesam 4ul nqkoi da e natroven ili umrql ama vseki si ima glava na ramenete i sam da misli kakvo da qde ili ne

 • 1
 • 0

Teodora

преди 231 седмици

И в Италия се продава.

 • 19
 • 0

Анели

преди 231 седмици

Защо по-добре некоментирате за месата,саламите,които ги блъскат с кръв и сапун,тях народа яде,а не толкова рибата,от пастети,кремвирши,салами и тн.народа е болен...
Погледнете нашите производства от който народа пазарува ежедневно и боледува!!!!!

 • 12
 • 1

Канадец

преди 231 седмици

В Канада се продава но не и внос от Виетнам, само в България няма контрол и се внасят всякакви мърши

 • 8
 • 2

yordan

преди 231 седмици

в белгия в столицата на европейския съюз се продава съвсем свободно не знам кви са тея глупости дето се пишат и кои са тея редица европейски страни :)

 • 6
 • 1

ПЖ

преди 231 седмици

Съдбата уважаеми,на нашата сладководна риба след още немного години,ще бъде същата.ТЕЦ-овете и промишлените заводи разположени близо до водоеми или реки,които се вливат в тях бълват не по-малко вредни за организма вещества.Рибата ще се отглежда само в садки,защото ще намалее в естествената си среда и дори някои видове ще изчезнат.А в река Меконг само пангасиус ли ловят?Добре че не виждаме какъв въздух дишаме!Стига сте го дъвкали този пангасиус!

 • 3
 • 0

Americanec

преди 231 седмици

В Канада се продава.

 • 4
 • 5

нннн

преди 231 седмици

глупости

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още