Рибари от България и Сърбия срещу вецовете убийци!

Рибари от България и Сърбия срещу вецовете убийци!

 

Мощен протест срещу вецовете убийци на реките и природата тръгва в България и Сърбия. Комшиите от Пирот се вдигнаха на бунт в петък вечер, а българските риболовци и природозащитници се събират във вторник, 25 юли, на протест от 8 до 9.30 ч. пред сградата на МОСВ. Сдружение „Балканка”, Българската федерация по риболовни спортове и десетки риболовни клубове се включват в акцията за спасяване на реките Въча и Яденица.
Както ви информирахме още преди седмица, язовир „Цанков камък” спря водата в участъка на Въча между стената и веца. Няколко километра речно корито пресъхна на места, а хиляди балкански пъстърви измряха. Въпросният участък е мястото, където се провеждат състезанията от републиканското първенство по риболов на пъстърва. Зарибява се с лични средства, събирани от въдичарите и клубовете, както и с пари от БФРС. Собственикът НЕК се оправдава с някакъв належащ ремонт. Питаме – възможно ли е това да бъде аргумент за предизвикване на подобна екокатастрофа? На протеста ще стане въпрос и за проекта за язовир „Яденица”, като риболовците ще оспорят с аргументи доклада по ОВОС/ОСВ. Организаторите призовават за подкрепа на протеста всички въдичари и любители на природата, тъй като с тези вецове убийци скоро няма да остане не риба, а и вода в реките.
Подобен протест имаше в петък вечер близо до сръбския град Пирот. Стотици протестиращи се обявиха против проекта за изграждане на водно-електрическа централа, според който водите на река Топлодолска ще бъдат вкарани в тръби и отклонени към Завойското езеро. Ако това се реализира, речното корито ще остане сухо като барут. В събитието под надслов „Молитва за Топлодолска” участваха и представители на българския риболовен клуб „Балканка”. Сръбските ни приятели бяха направили страхотна организация, с молебен и местни ритуали. По долу ви предлагаме снимки от събитието. Bigfish.bg ще отрази утрешния протест пред МОСВ в най-пълни подробности!

 

 

 

 

 

 

 

24.07.2017

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още