Любопитно

Рибари уловиха ужасяваща рядка акула (видео)

Рибари уловиха ужасяваща рядка акула (видео)

Екипажът на риболовен траулер е уловил екземпляр от рядката, ужасяваща на вид, мантиева акула край югоизточните брегове на Австралия, щата Виктория, съобщава ABC.

Рибарите били шокирани от ужасяващата паст на акулата с 300 зъба на 25 реда. Тя имала тъмно-кафяво змиевидно двуметрово тяло и шест чифта подобни на яка хриле. Наличието на дълга и гъвкава челюст означава, че акулата може да погълне плячката си цяла, а зъбите ѝ, подобно на скоби, няма да позволят да избяга от клопката.

За мантиевата акула се смята, че е причина за някои от най-древните митове за морски чудовища. 

Саймън Бъг от Асоциацията на рибарите от Югоизточния район (SETFA) на Австралия заяви, че за пръв път, откакто се помни, вижда мантиева акула.

"Не успяхме да намерим нито един рибар, който е виждал такава акула досега", каза той.

Мантиевата акула (Chlamydoselachus anguineus) е един от двата съществуващи вида от семейство Chlamydoselachidae. Заради някои примитивни черти за тези акули се говори като за "жива вкаменелост", защото този вид е от преди 80 милиона години. 

Уникалното е, че акулата, която са уловили австралийските рибари, е хваната с трала на дълбочина от само 700 м. Обикновено този вид се среща на повече от 1 500 метра под водата и рядко може да се намери на дълбочини над 1200 м.

Акулата е била продадена, предадоха от ABC.

http://offnews.bg

 

22.01.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 1
  • 0

125

преди 221 седмици

Че кво са 80 милиона години. Те ви риба на над 100 милиона в Щатите:
https://www.youtube.com/watch?v=EKNI3IPPyTU
Главата му е кат на динозавър.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още