Рибарските бунтове започнаха пред МОСВ!

Рибарските бунтове започнаха пред МОСВ!

 

Десетки риболовци се събраха тази сутрин пред МОСВ, за да протестират срещу вецовете убийци на реките и природата в България. Акцията, организирана от сдружение „Балканка” и подкрепена от Българската федерация по риболовни спортове и ред други рибарски клубове, протече под надслов "Не искаме още един "Цанков камък" на шията ни!”
Протестът бе заради приетия ОВОС за изграждане на язовир "Яденица", а като пример се даде язовир "Цанков камък", където, според рибарите, заради изпускането му това лято е измряла тонове риба в 3-километровата зона на река Въча под язовирната стена.
Според риболовците, никой не се е съобразил как ще се отрази източването водата на живота в реката, където на всичкото отгоре участъкът се зарибява с лични пари от въдичарите, както и със значителни средства от БФРС. "В участъка от 3 км от язовирната стена до ВЕЦ-а коритото на река Въча, под село Михалково, с изпускането на язовира от 15 юли коритото беше пресъхнало и това доведе до измирането на значително количество пъстърва. Сега тази, която е оцеляла, се е скрила по вирчетата, но дали ще оцелее до септември, когато планират отново да пуснат водата?", негодуваха риболовците.
Според тях още по-драстично ще се развие ситуацията с проектирания язовир „Яденица”, който на всичкото отгоре се явявал в сеизмологично опасна зона. Оправданията на шефа на НЕК Петър Илиев прозвучаха доста нелепо. Той и хората му се опитаха да замажат гафа с река Въча, като заявиха, че въпросната екокатастрофа се е случила в участък, който принадлежал към хидроенергийното съоръжение! За „Яденица” топката беше прехвърлена към други институции. Риболовците заявиха, че ще продължат протеста си и няма да позволят да се съсипват природните дадености на родината ни в името на печалбарството.
Ако действително искате да разберете как вецовете убиват българската природа, достатъчно е да влезете в сайта http://dams.reki.bg В него се извършва перманентен мониторинг над вецовете, като тези в шрифт „болд” са придружени със снимки. Видеото и снимковият материал вътре ще ви покажат каква точно катастрофа се случва в момента в планинските реки на България!

25.07.2017

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още