Любопитно

Топ 10 на любопитните факти за риболова

Топ 10 на любопитните факти за риболова

Всеки, който се озовавал в компанията на рибари гарантирано е бил бомбардиран с какви ли не уникални истории, трофейни риби и водни страшилища, пред които чудовищата на Джереми Уейд са като цаци. Така де, всеки знае поне пет-шест места в България, където има такива сомове, че водолазите излизат с побелели коси (хич не щем и да питаме как изглеждат неопрените им отвътре, особено в областта на таза и крачолите…).

Но риболовът наистина има своя напълно достоверна статистика, в която постиженията и фактите са съвсем реални. Вижте топ 10 на най-изумителните постижения.

 

1. Рекордът по брой хванати риби е 652! Принадлежи на белгиеца Жак Изенберт.

 

2. Най-продължителната борба с риба е продължила 32 часа. Гигантът е бил черен марлин с тегло над 600 кг и е успял да изтегли 12-тонно корабче на 80 км.

 

3. Най-голямата риба, хващана някога на въдица е огромна голяма бяла акула с тегло 1,2 тона и дължина 5,13 м.

 

4. Най-голямото разстояние на замятане на въдица от ръка в сладководен водоем, регистрирано по правилата на Международната федерация по кастинг е 175,01 м.

 

5. Най-тежката уловена сладководна риба е есетра, хваната през 1983 г. в Калифорния, САЩ. Рибата тежала 212,28 кг.

 

6. Всяка година в света се ригистрират 50-80 нападения на акули срещу хора, а в същото време хората избиват около 100 милиона акули всяка година, основно заради месото.

 

7. Електрическата змиорка от Амазонка удря с ток с напрежение над 500 волта. Местните жители я ловят, но преди това вкарват във водата стадо крави, за да може змиорките да изчерпят заряда си.

 

8. Най-скъпият и рядък черен хайвер съвсем не е черен, а златист. Зрънцата му светят с меки златисто-кехлибарени оттенъци. Такъв хайвер дават белугите албиноси, които се срещат изключително рядко.

 

9. На дълбочина от 700 м и повече живее уникалната риба черен хиазмод (Chiasmodon niger). Тя може да погълне плячка, чиято дължина надвишава нейната собствена два пъти и е десет пъти по-тежка. На това му се казва апетит!

 

10. Най-голямата гръбначна риба, обитаваща топлите морета е груперът. Някои екземпляри достигат тегло от над 4500 кг. Горе-долу толкова тежи един слон.

14.12.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

Посмали Манго

преди 169 седмици

Ми какво да кажа - големи глупости се плещят тук. Най-ми хареса обаче тази, че за да хванеш змиорка, вкарваш стадо крави във водата. Алоу, малоумници, вземете барем една елка и седнете да смятате колко ще ви излезе змиорката, бе. То е като да ловиш костури като мяташ Поршета в гьола. Ама, лошо нема - пишете , дерзайте и Наздраве като ви гледам.

  • 1
  • 0

Johny

преди 169 седмици

"Най-голямата гръбначна риба..."! Чакам да прочета за безгръбначна риба. Вероятно авторите на статията са виждали такова животно. Като прочета подобна глупост, започвам да се чудя на коя статия от сайта да вярвам. Върнете се в оснсвното училище!

  • 2
  • 0

tonidi22

преди 175 седмици

Гигантският групер (Epinephelus lanceolatus) е една от най-големите хищни риби в океана. Достига огромни размери: до 100 kg на тегло и над метър на дължина. Най-едрият уловен индивид е бил с тегло 250 kg и дължина 2,3 m. Придържа се към дъното, но избягва най-тъмните места. Обитава кораловите рифове и е най-големият хищник там.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още