КЪДЕ КЪЛВЕ

Накъде за риба през уикенда?

Накъде за риба през уикенда?

Задали са се двата почивни дни, а народът вече стяга въдиците. Къде и какво кълве? Bigfish.bg ви представя актуална информация. За курортистите по морето масовият риболов в момента се състои в цъкане на попчета по буните. От лодка са ловени едри попове в района между Бургас и Черноморец, както и навътре от буната в местността Траката при Варна. На всички останали кейове, буни, водни съоръжения и скали също се прави нелош лов на попчета. Хит тази година са и големите дракони, на които след отрязване на отровните перки и жлези остава само бялото и вкусно месо. На Синеморец и Лозенец, където в момента е пълно с курортисти, се лови добре и на бомбарда. Извадени са първите заргани, засега все още дребни, но появата на по-големите „каиши” е само въпрос на време. На чепаре се лови дребен сафрид и миджид.

В сладките води на България също върви нелош риболов. На язовир „Искър” например в дълбоките заливи излизат платики и костури, както и бабушки на фидер. Редки, но качествени шарани са ловили добре подготвените колеги тези дни. На тролинг хищниците не са особено активни заради жегите, но има отчетени удари на сом.

На по-близките до София дестинации като Панчарево тази сутрин риболовът е бил слаб. Нашият информатор Братан Уклея съобщи специално за Bigfish.bg, че се ловят основно бабушки и дребни костури. На спининг рано сутрин и привечер може да удари и по-едър костур, както и някоя щука.

На Негован кълват каракуди и костури, но само сутрин и вечер в хладното.

По-интересно е на „Огняново”, където върви отличен риболов на костур от лодка. Колегите залагат на отвесна блесна или силикон, като екземплярите са малко по-малки от педя. От брега също се лови, само че на рибе.

На язовир „Батак” рибите са в дълбоките участъци. Там излизат шарани и каракуди. От лодка на силикони или кастмастери около острова се ловят нелоши костури.

Подобно е положението и на Жребчево и Копринка, но там майсторите на плувката могат да разчитат на едри платики.

По реките риболовът е различен. На Огоста в момента излиза предимно кефал. По Искър в дефилето става силен риболов на кефал с плодове – джанка, дуда или къпина, а в долното течение са хващани и бели мрени, но сравнително рядко.

На Струма нивото е ниско и се лови предимно кефал и мряна, като последната иска зеленка или джинджерица. На Бяло поле са излизали и скобари, но редки.

По Марица успешният риболов е на спининг, излизат едри кефали и распери. Колеги са посетили тези дни и река Ангиста в Гърция. Там нивото е много ниско и риболовът на мирни риби е труден заради многото дребосък, който поврежда червеите. В района на вливането в Струма излиза распер на блесни и воблери.

29.07.2016

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още