Рецепти

Пълнен никулденски шаран

Пълнен никулденски шаран

Продукти:

за 4 порции

  • 1 шаран
  • 1 ч.ч. ориз
  • 200 г грах
  • 2 лимона
  • 2 глави лук
  • 100 г стафиди
  • черен пипер
  • олио
  • сол
  • 4 стръка мащерка
  • 1 ч.л.куркума

Начин на приготвяне:

Шаранът се почиства от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се със студена вода, изцежда се и се подправя със сол.

В дълбок тиган се задушава ситно нарязаният лук (2 глави) и щом омекне, към него се прибавя оризът (1 ч.ч.). Запържва се, докато стане прозрачен. След това плънката се овкусява със сол, черен пипер и куркума (1 ч.л.). Накрая към нея се добавят предварително накиснатите във вряла вода и отцедени стафиди (100 г) и с част от нея се пълни вътрешността на шарана. Защипва се с клечки за зъби, за да е стабилна рибата и от едната ѝ страна се правят разрези с остър нож, в които се поставят колелца лимони.

В тава се поставя останалата част от ориза, смесен с отцедения от консервата грах (200 г), и върху ориза се поставя пълненият шаран с лимоните нагоре. Ястието се залива с вода в пропорция спрямо ориза 2:1 в полза на течността. Пече се около 40 минути при 200 градуса завито с фолио и след това още 10 минути без фолио. Сервира се със стръкчета мащерка.

 

06.12.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още