Всеки знае, че риболовът е храна за душата, но е редно край водата да се погрижим и за тленното и грешно човешко тяло.
Шиш от овче или агнешко със зеленчуци
Ако си мислите, че не харесвате овче месо, значи не сте ходили в градчетата около язовир „Доспат” и не сте яли овча пържола. Месото няма никакъв дъх и направо се топи в устата. Агнешкото няма какво да го коментираме.
Продукти
Червена, жълта и зелена чушка
2 глави червен лук
800 г овче или агнешко месо
1 чаша ситно нарязана мента (смесете я с малко джоджен)
Ким на прах – на вкус
Зехтин – на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на еднакво големи парчета, като го почистите от мазнината. Разделете го в две купи, в едната го объркайте с нарязаната мента с джоджен и зехтин, а в другата с кима и малко зехтин. Оставете месото да се маринова за два часа. Нарежете лука и чушките на средно големи парчета. Когато месото се маринова, го нанижете на шишовете, като го редувате с чушките и лука. Изпечете го на барбекю или на скара.
///
Картофени шишчета
Тук тайната е в сланинката…
Продукти
Картофи
Сланина
Сол
Червен пипер
Зелени подправки – копър и магданоз
Начин на приготвяне:
Ако имате млади картофи, не ги белете, а само ги измийте добре. Ако са по-едри, ги нарежете на две или на три. Сланината не изяждайте предварително, а я нарежете на тънки парченца. На шишовете нанижете картофи и сланина, като ги редувате. Така при печенето картофите ще се напоят с мазнина и няма да останат сухи.
///
Шишове от свинско в майонеза
Може да ползвате всякакво месо, дори бут. Няма да остане сух, тъй като маринатата го окрехкотява.
Продукти:
800 г свинско месо
1 глава лук
3 скилидки чесън
4 с.л. майонеза с лимонов сок
Кетчуп – на вкус
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Почистете лука и чесъна и ги нарежете на ситно. Измийте месото, подсушете го с кухненска хартия и го нарежете на кубчета по 5 см. Объркайте свинското с лука, чесъна, майонезата и подправете със сол и пипер на вкус. Оставете го да престои поне 40 минути, може и час. Нанижете месото на шишове, ако искате, го редувайте със зеленчуци. Изпечете ги на жар или на скара.
///
Пилешки шишове с чери домати
Тук има две школи – на гърдите и на бутчето. Ако ползвате гърди, внимавайте да не ги препечете, изсъхват и стават на конци. Направо нямат дъвчене. Пилешкото е нежно месо, трябва да остане сочно, затова не прекалявайте.
Продукти:
800 г пилешко (филе или обезкостено бутче)
8 чери доматчета
4 с.л. майонеза с лимонов сок
Кетчуп – на вкус
Сол и пипер – на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете пилешкото на парчета по 4 см и го сложете в купа. Объркайте го с майонезата и сол и пипер на вкус и го оставете да се маринова за половин час. Измийте чери доматчетата и внимателно избършете пилешкото от маринатата, иначе тя ще прегори и язък за цялото старание. На шишовете редувайте пилешко с чери доматчета и ги запечете на скара или барбекю за 12-15 минути, но на умерен огън, като ги обръщате. Поднесете с кетчуп и свежа салата.
///
Шишове от свинско по грузински
Гордите кавказци имат солидни кулинарни традиции и си струва да почерпим опит от тях.
1 кг свински врат, обезкостен
100 г лук
100 г домати
Сушен босилек
Половин лимон
Сушен естрагон
2 скилидки чесън
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Измийте цялото парче свински врат и го подсушете с кухненска хартия. Нарежете го на не много големи еднакви квадратни парчета. Сложете ги в купа и ги объркайте със сухия босилек и естрагон и сол и пипер на вкус. Добавете едро нарязаните лук и домати, объркайте добре с ръце, похлупете купата и я оставете в хладилника за пет часа, а най-добре за една нощ.
В отделна купа объркайте лимоновия сок и намачкания чесън с малко пипер. Извадете месото и го оставете да добие стайна температура. Нанижете го на шишовете, като редувате с лук и домати. Наредет шишовете да се пекат на скара или на барбекю, като от време на време ги поливате с лимоновия сок с чесъна. Оригиналната рецепта препоръчва да се сервират със зелена салата и вино, ама ние смятаме, че и ракия ще им дойде добре.
Коментари
nike denver broncos 58 von miller orange color mens stitched nfl limited strobe jersey
преди 107 седмици
<a href="http://www.marissaibclc.org/bl%C3%A5-r%C3%B8d-hvit-adidas-pure-boost-uk-sko-Kawhi_no">blå rød hvit adidas pure boost uk sko</a>,<a href="http://www.marissaibclc.org/hvit-oransje-new-balance-595-Kawhi_no">hvit oransje new balance 595</a>,<a href="http://www.marissaibclc.org/hvit-gr%C3%A5-r%C3%B8d-under-armour-curry-2.5-Kawhi_no">hvit grå rød under armour curry 2.5</a>,<a href="http:
navy blue american flag hat for sale
преди 120 седмици
<a href="http://www.radsimtools.com/pittsburgh-pirates-minor-league-hats-review-WhiteSox_dk">pittsburgh pirates minor league hats review</a>,<a href="http://www.radsimtools.com/how-big-to-make-a-newborn-hat-crochet-quilt-WhiteSox_dk">how big to make a newborn hat crochet quilt</a>,<a href="http://www.radsimtools.com/washington-nationals-fedora-hat-hats-WhiteSox_dk">washington nationals fedora hat hats</a>,<a href="h
kobe lime green shoes
преди 123 седмици
<a href="http://www.nisanboard.net/nike-lunar-epic-release-date-shipping_es">nike lunar epic release date</a>,<a href="http://www.nisanboard.net/blanco-rojo-kyrie-1-shipping_es">blanco rojo kyrie 1</a>,<a href="http://www.nisanboard.net/yeezy-boost-350-precio-shipping_es">yeezy boost 350 precio</a>,<a href="http://www.nisanboard.net/tubular-shadow-olive-shipping_es">tubular shadow olive</a>
kobe lime