Рецепти

Топ 5 рецепти за най-вкусните шишове

Топ 5 рецепти за най-вкусните шишове

Всеки знае, че риболовът е храна за душата, но е редно край водата да се погрижим и за тленното и грешно човешко тяло.

 

Шиш от овче или агнешко със зеленчуци

 

Ако си мислите, че не харесвате овче месо, значи не сте ходили в градчетата около язовир „Доспат” и не сте яли овча пържола. Месото няма никакъв дъх и направо се топи в устата. Агнешкото няма какво да го коментираме.

 

Продукти

Червена, жълта и зелена чушка

2 глави червен лук

800 г овче или агнешко месо

1 чаша ситно нарязана мента (смесете я с малко джоджен)

Ким на прах – на вкус

Зехтин – на вкус

 

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на еднакво големи парчета, като го почистите от мазнината. Разделете го в две купи, в едната го объркайте с нарязаната мента с джоджен и зехтин, а в другата с кима и малко зехтин. Оставете месото да се маринова за два часа. Нарежете лука и чушките на средно големи парчета. Когато месото се маринова, го нанижете на шишовете, като го редувате с чушките и лука. Изпечете го на барбекю или на скара.

 

///

Картофени шишчета

 

Тук тайната е в сланинката…

 

Продукти

Картофи

Сланина

Сол

Червен пипер

Зелени подправки – копър и магданоз

 

Начин на приготвяне:

Ако имате млади картофи, не ги белете, а само ги измийте добре. Ако са по-едри, ги нарежете на две или на три. Сланината не изяждайте предварително, а я нарежете на тънки парченца. На шишовете нанижете картофи и сланина, като ги редувате. Така при печенето картофите ще се напоят с мазнина и няма да останат сухи.

 

///

Шишове от свинско в майонеза

 

Може да ползвате всякакво месо, дори бут. Няма да остане сух, тъй като маринатата го окрехкотява.

 

Продукти:

800 г свинско месо

1 глава лук

3 скилидки чесън

4 с.л. майонеза с лимонов сок

Кетчуп – на вкус

Сол и пипер

 

Начин на приготвяне:

Почистете лука и чесъна и ги нарежете на ситно. Измийте месото, подсушете го с кухненска хартия и го нарежете на кубчета по 5 см. Объркайте свинското с лука, чесъна, майонезата и подправете със сол и пипер на вкус. Оставете го да престои поне 40 минути, може и час. Нанижете месото на шишове, ако искате, го редувайте със зеленчуци. Изпечете ги на жар или на скара.

 

///

 

Пилешки шишове с чери домати

 

Тук има две школи – на гърдите и на бутчето. Ако ползвате гърди, внимавайте да не ги препечете, изсъхват и стават на конци. Направо нямат дъвчене. Пилешкото е нежно месо, трябва да остане сочно, затова не прекалявайте.

 

Продукти:

800 г пилешко (филе или обезкостено бутче)

8 чери доматчета

4 с.л. майонеза с лимонов сок

Кетчуп – на вкус

Сол и пипер – на вкус

 

Начин на приготвяне:

Нарежете пилешкото на парчета по 4 см и го сложете в купа. Объркайте го с майонезата и сол и пипер на вкус и го оставете да се маринова за половин час. Измийте чери доматчетата и внимателно избършете пилешкото от маринатата, иначе тя ще прегори и язък за цялото старание. На шишовете редувайте пилешко с чери доматчета и ги запечете на скара или барбекю за 12-15 минути, но на умерен огън, като ги обръщате. Поднесете с кетчуп и свежа салата.

 

///

 

Шишове от свинско по грузински

 

Гордите кавказци имат солидни кулинарни традиции и си струва да почерпим опит от тях.

 

1 кг свински врат, обезкостен

100 г лук

100 г домати

Сушен босилек

Половин лимон

Сушен естрагон

2 скилидки чесън

Сол и пипер

 

Начин на приготвяне:

Измийте цялото парче свински врат и го подсушете с кухненска хартия. Нарежете го на не много големи еднакви квадратни парчета. Сложете ги в купа и ги объркайте със сухия босилек и естрагон и сол и пипер на вкус. Добавете едро нарязаните лук и домати, объркайте добре с ръце, похлупете купата и я оставете в хладилника за пет часа, а най-добре за една нощ.

В отделна купа объркайте лимоновия сок и намачкания чесън с малко пипер. Извадете месото и го оставете да добие стайна температура. Нанижете го на шишовете, като редувате с лук и домати. Наредет шишовете да се пекат на скара или на барбекю, като от време на време ги поливате с лимоновия сок с чесъна. Оригиналната рецепта препоръчва да се сервират със зелена салата и вино, ама ние смятаме, че и ракия ще им дойде добре.

20.07.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още