Риболов с мач

Риболов на платика с варен ечемик

Риболов на платика с варен ечемик

Платиките са на път да полудеят на яз. „Искър”, а и по много други водоеми в страната.Затова Bigfish.bg ще ви предложи челен опит от колеги от цял свят, всепризнати майстори в риболова на „тавите”. Всеки рибар си има своя рецепта за захранка и стръв, но една от тайните на успешния излет е да не се придържаме към наложени „азбучни истини”, а постоянно да опитваме нови и нови методи. В Русия например смятат, че за платиките ечемичената каша е като валерианът за котките.

 

 

След като платиката хвърли хайвера си, част от рибите се оттеглят в дълбоките части на водоема, но повечето (в това чисто и едри екземпляри) остават на плиткото. Ако обичате да посрещате изгрева с въдица в ръка и сте на палатка или вила до водата, няма нужда да се отдалечавате много. Риболовът на едно място може да бъде много успешен, като тайната е проста – захранване с ечемичена каша. Платиките в Русия са й големи почитатели, защо да не пробваме какво е положението в България? Колкото по-дълго време захранваме, толкова по-добре, тъй като точно захранването, а не мястото ще се окаже решаващият за пълния живарник фактор.

 

Място на ловене

Има две принципно добри места за риболов на платика от брега – това са по-стръмните участъци. Огледайте релефа на дъното – обикновено водораслите са превзели дълбочината до 1,5 м, затова търсете места, където дъното се спуска надолу и завършва с площадка. Точно там платиката обича да се храни. Ако сте на по-обрасъл язовир се огледайте за „прозорчета” сред растителността. Ако намерите някое по-голямо (около 2х2 метра), го захранете, ще ви се отплати. Платиката ще се завърти, ще запомни, че точно там сервират истински банкет с фактура, но в същото време забелязва, че някои от другарите по маса уж отиват до тоалетната, но не се връщат. Ако пресирате мястото всеки ден, кълването може рязко да се влоши, затова е нужно да го оставяме да почине.

За да ловим платика цял ден от тъмно до тъмно, е добре да захраним три-четири места на по около 50-100 м едно от друго и да ги навестяваме по ред. Все повече хора влизат с лодки и търсят платиката от откритата вода към брега. Ако имате такава възможност, е добре да си маркирате захранените петна с шамандура или ориентир по брега. Е, рискувате да заварите някой наглец, който скубе трофейни екземпляри точно от вашето място, но за жалост етиката между колегите риболовци у нас е все още в зачатъчна фаза.

 

Вреди ли излишъкът?

Факт е, че ако „прехраните”, ще пропъдите рибата. Това обаче зависи от водоема, времето и сезона. С два-три излета ще се ориентирате как реагира рибата на количеството храна. Платиката се движи на пасажи и е напълно способна да измете дъното до чисто за час-два, дори да сте подали над килограм захранка. Да не забравяме, че има и друга риба, която също с удоволствие ще се гости с вашия бюфет. С ечемичената каша не бива да се бърза, все пак не търсите няколко бързи риби, а продължителен и интензивен риболов. Ако имате възможност, спазвайте принципа „два дни храним, на третия ловим”. Когато застанете на вече захраненото място, подайте пет-шест топки варен ечемик с някаква универсална захранка за основа. Платиката би трябвало да се обади след не по-късно от 30минути. Кълването на платиката е класическо – антенката на плувката трепва, повдига се и замръзва. В този момент трябва да сдържим тръпката в ръцете и да се постараем да отсеем дребосъка, за да се насладим на големите „тави”.

 

Не изпускайте риба

И така, плувката се е надигнала или направо е легнала. Да засичаме ли? Зависи. Понякога платиката е предпазлива и само хваща стръвта с устни без да я налапа уставно и я пробва на вкус. Затова е по-добре да се сдържим и да изчакаме повеждането, то е белег, че рибата е по-едра. Да, факт е, че понякога така ще пропуснем някоя платика, но това е за предпочитане от лошо закачане и изпускане на рибата след борба.

Ако изпуснете само две-три риби големите и хитри екземпляри ще махнат с перка и ще напуснат района. Можем да задържим интереса й, като подадем две-ти шепи варен ечемик. Ако обаче кълването е анемично, не бързайте да изсипвате кофата с храна във водата, ефектът ще е обратен и рибата съвсем ще престане да дава. Дали ще извадим рибата, или не зависи и от куката. Вярвайте, това е вероятно единственият елемент от цялата линия, от който не си струва да пестим. За стръв се ползва също зърно ечемик и е важно колко е дълго стъблото на куката. Ако стръвта е по-твърда, а стъблото е дълго, ще имате повече откачени риби и пасажът ще офейка. Всъщност, това е един от най-важните моменти в риболова. Зърното трябва да е меко, за да може куката да го пробие и да засече рибата, но същевременно не бива да е твърде разварено, иначе ще пада от куката при замятане. Когато варите ечемика, трябва да сипете толкова вода, че когато зрънцата се сварят, да се окажат покрити с една тънка ципица. Тя мирише приятно за рибата и ще я привлече.

Разбира се, нищо не пречи да пробвате и различни ароматизатори – от коноп до анасон. Червеят е нож с две остриета – рискувате да си навлечете цяла напаст примерно от дребни костури.

 

Избор на въдица

Ако ловите на чисто място, може да ползвате лек телескоп с мек връх, така ще туширате напъните на платиката. Ако обаче ловите сред водорасли, трябва да имате по-мощна пръчка, за да не позволите на платиката да се забие в закачките. Странно, но сред растителност платиката кълве по-уверено и не се плаши толкова от шума, нищо че дълбочината е по-малка.

 

Работно време

За никого не е тайна, че рибата е най-активна сутрин. Ако обаче не влезете в гъсти серии с изгрева, не бързайте да сгъвате въдиците. Насладете се на природата и почакайте поне до 9 часа, не са редки случаите, когато едрите платики отиват да закусват точно тогава. Поспаливците ще ви навестят дори и в 11 часа. Има и напълно противоречащи на логиката случаи, като например активно кълване от 14 до 16 часа. Не е ясно на какво се дължи, но понякога рибата обядва активно дори и в юлските жеги. На добро кълване може да разчитате също при плавна промяна на налягането, както и след дъжд.

 

На баницата мекото и на работата лекото

По-горе стана дума за етиката между риболовците. Не са изключение случаите, когато около вашето място става цяла манифестация. Някои особено нагли особи си позволяват дори да мятат върху вашето място. Какво обаче става. Вие сте хранили мястото ден-два, имали сте успех, рибата е малко или повече научена, че там има шведска маса. Когато се окажете плътно обсаден от „колеги”, те пресичат пътя на платиките към вашето „заведение” и рибата се спира на тяхната захранка. Може да стане така, че комшията ще се скъса да ги лови и няма да му млъкне устата, а вие ще запишете само няколко бройки. Най-тъпото е, че хвалипръцкото лови вашата риба, която вие сте свъртали дни наред. Звучи тесногръдо, но не бързайте да споделяте с всеки срещнат къде и какво ловите, хора има всякакви, не знаете дали не говорите с изкусно маскиран „месар”.

Bigfish.bg ви желае успех, наслука и не се бойте да пробвате нови методи на риболов!

 

По Павел Торохов

03.04.2014

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

game mathias kiwanuka womens jersey new york giants 94 road white nfl

преди 162 седмици

<a href="http://www.accodetails.com/game-ziggy-hood-womens-jersey-jacksonville-jaguars-92-alternate-black-nfl-Purple_de">game ziggy hood womens jersey jacksonville jaguars 92 alternate black nfl</a>,<a href="http://www.accodetails.com/mens-philadelphia-eagles-24-ryan-mathews-2014-nike-dark-green-elite-jersey-Purple_de">mens philadelphia eagles 24 ryan mathews 2014 nike dark green elite jersey</a>,<a href="http://www.accodetails.com/game-la

  • 0
  • 1

gari

преди 302 седмици

МИНАЛАТА СЕДМИЦА ГИ РАЗМАЗАХ 71 БРОЙКИ

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още