Риболов на хищници

Стръв за риболов на сом на кльонк

Стръв за риболов на сом на кльонк

 

Те сега ще дадем доказателство, че в екипа на Bigfish.bg се въдят не само рибари аматьори, но и магистри филолози. Нека разгледаме термина „кльонк”. От езиковедска гледна точка това е ономатопеизъм. По-просто казано – звукоподражателна дума. Има много такива – ромоли, дрънка, чурулика, църка, кудкудяка, квичи, трополи, скърца, шляпа, пльоска, свисти и какво ли още не.

Излиза, че ловите сом, докато му викате „кльонк-кльонк”. Не е точно така. Руснаците например му казват „квок”. Общо взето, в различните езици звуците се предават, ами, различно. На френски да речем прасето вика „гроан-гроан”, а не „грух-грух”. Англичаните пък смятат, че казва „ойнк-ойнк”. В този ред на мисли фонетичното разклонение на филологическата каста в Bigfish смята, че кльонкът не прави „кльонк-кльонк”, а по-скоро „тумп-тумп”. Отвлякохме се.

Самият кльонк е едно поизвито дърво, което следва ръката от дланта и китката към лакътя и завършва с пета под ъгъл. Има и метални кльонкове. С него се удря по водата по един много специфичен начин и се чува въпросният звук. Иска се практика. Не си мислете, че може да си купите кльонк от магазина, да се метнете в лодката и тутакси да хванете едно двеста-триста сома. В неуката ръка кльонкът е просто парче дърво с всичките звукови характеристики на откършен клон. С други думи, ще правите „шляп-шляп”, „цоп-цоп”, но не и „кльонк-кльонк”, „тумп-тумп” или както там описвате перфектния звук.

Хубавото кльонкане се чува на километри. Звукът се носи по водата и ако сте примерно на Дунав, може да чуете колега чак иззад завоя. Местните специалисти са толкова навътре в темата, че само по ритъма и звука познават кой точно рибар е в момента в реката и къде е.

Но стига толкова теория, както казахме, това се учи с практика, ако ставаше с гледане, кучетата щяха да бъдат месари. Да приемем, че сте изгорили един танкер бензин, навъртели сте три-четири обиколки на екватора по вода и вече кльонкате съвършено. А, само да уточним, че има различни теории защо точно този звук дразни сома и го кара да се вдига и да атакува стръвта. Според нас най-достоверната е, че става дума за конкуренция. Имайте предвид, че целта на кльонка не е да ловите сомчета по две педи тип „каишка на часовник”, а достолепни старци с мустаци по метър и половина. Въпросните сладководни Моби Дик-ове (или Моби Дици, колебаем се, ако и да сме филолози) са много раздразнителни, когато в територията им навлезе конкурент, а кльонкането наподобява звука от натрапник, който засмуква плячка от повърхността. Това къса нервите на сома и той тутакси отива да види какво става. Дига се от дъното и не щеш ли се натъква на стръвта, която изкусително се поклаща по пътя му.

Стигнахме и до стръвта. При кльонкане тя не е на дъното, а на поне метър над него. Ако в лодката сте двама или трима души, може да експериментирате и да обловите различни слоеве, особено ако под вас е дълбоко. И опираме до съществения въпрос какво да сложим на куката.

Всеки рибар знае, че сомът е същинско всеядно прасе. Принципно е хищник, но не е от придирчивите. Аз лично съм намирал в стомах на дунавски сом пластмасова ръчичка от кукла. Виждал съм и как от повърхността изчезва патица. Да не говорим за страховитите истории как двама си ловели риба от лодка и единият си натопил ръката да се изплакне и баш тогава един сом го завлякъл… Няма водоем в България, включително и езерото в „Дружба” в София, който да няма собствена сомска митология. Влезе ли водолаз, с гаранция излиза с побелели коси.

Е, водолаз на куката звучи леко екстравагантно, а и скъпо излиза. Не си струва. Далеч по-достъпна, а и по-резултатна стръв са червеите, рибката, мидите, раците и пиявиците. О, и поповите прасета, познати още из страната като конощип и скорпишница (и диалектология сме учили, ами как!). Носят се слухове за успех дори и на оскубано и пърлено врабче, на кокоши черва, че дори и на парче домашен сапун. Това последното звучи извратено, ама знае ли човек…

Сега ще се спрем на една важна подробност. Сомът почти не разчита на зрение, очичките му са като главица на карфица. Неговото основно оръжие са хилядите сензори по устните, главата и тялото. При това са различни – някои реагират на електрическото поле на потенциалната жертва, а други са като подвижни лаборатории и долавят химическия състав. Тази риба няма люспи, покрита е със слуз, която играе ролята на проводник. И хич не обича гол метал. Затова е препоръчително цялата кука да е покрита със стръв, а вирбелите да са със шлаухи.

 

Червеи

Универсална примамка. Няма сом, който да се откаже от хубав грозд тлъсти червеи. Намирането им обаче иска много копаене. Общо взето, един нормален сомаджия през живота си изкопава около стотина кубика пръст, може и повече. Ако рибарите копаеха толкова по полето, в България нямаше да има и педя необработена земя, ама това е друга тема. Колкото по-голям е червеят, толкова по-добре. При спаднала вода из черната пръст около корените на тръстиката се намират едни зеленикави дебели мутанти по една педя. Идеални са. Ако се натъкнете на дупка на попово прасе, я проследете – току виж сте намерили някой достоен обитател с дължина 4-5, че и 6 сантиметра. Слагайте прасетата в отделен съд, като им чупнете рилцата, иначе може да се наранят едно друго. Много приятни червеи се намират и в купчини стара шума – махнете горния слой и проверете надолу, нищо чудно да се натъкнете на цяло сборище великолепни екземпляри, особено ако времето се е задържало сухо. После е добре да я покриете отново и да си пазите мястото в тайна.Много удачно време за събиране на червеи е веднага след обилен летен дъжд. Водата пълни дупките на породистите типове и те излизат отгоре. Но внимавайте и стъпвайте леко. В момента, в който водата се поотече, червеят може с едно дръпване да се прибере в дупката си. Между другото, няма нищо по-гадно от това да сте прекопали около три декара в търсене на попови прасета и червеи и с последното лопата да ги пресечете на две. За червеите това не е фатално, но поповото прасе е тотал щета. Затова по възможност копайте с вила. Сигурно ще набодете някое на шиш, но загубите няма да са непрежалими.

 

Пиявици

Стигнете ли до реката, обърнете няколко от камъните точно до водата. Ако нивото спада, може да намерите дебели пиявици. Гнусливите рибари са рядкост, но ако ви е страх, просто си сложете ръкавици. Пиявиците са жилави, покриват куката отлично, а сомът ги смята за деликатес.

 

Речни миди

В Дунав има едри речни миди, които се заравят в калта под водата. Черните морски миди са като фъстъци в сравнение с тях, тук говорим за черупки по 15-20 сантиметра. Имат много месо, което не е вкусно от човешка гледна точка, но за сома е истинско гурме. Намирането им става с опипване по калното дъно с крака. Измийте ги и ги дръжте в реката в живарник или в кофа, но трябва да им сменяте водата поне веднъж на ден, иначе може да установите, че отнякъде се носи гадна смрад. Отварят се като подпъхнете острието на ножа между черупките и срежете мускула. Отделете месото и внимателно го надиплете по куката. Колкото повече, толкова по-добре, няма лошо даже и да виси. В крайна сметка целта са големите сомове, а те спокойно ще лапнат топка миди колкото кюфте. Освен това мидите позволяват да направите чуден сандвич с червеи или рачешка опашка.

 

Рибка

Е, рибка-рибка, колко да е рибка. Определено не говорим за грозд от кубинки. При кльонкане за стръв се слагат каракуди или костури по 100-150 грама. Забождането е под гръбната перка. Ако ползвате тройка, покрийте другите две жила с червеи. Между другото, тройките са забранени при речен риболов с естествена стръв, така че правете си сметката при проверка. И, важна подробност, рибката трябва да е жива. Ако сте докопали костурчета, имайте предвид, че мрат бързо и ще трябва да им сменяте водата много често или да ги държите в течаща вода. А, между другото, сомът е канибал и налита на дребосъци и от собствения си вид, но е някак си неморално да го мамите с бебета сомчета.

 

Рак

Сомът е луд по раците и често може да намерите останки от тях в стомаха му. Естествено, трябва да са живи. Рачето не е хлебарка и меракът му за живот бързо минава, когато го нанижете на куката, затова по-удачен вариант е да го привържете към нея. Няма да е грешка, ако покриете оголената кука с месо от миди или с червеи.

 

А накрая да не забравим едно от най-важните условия за риболов на сом на кльонк – трябва да имате лодка с извънбордов двигател. От брега кльонк не става.

 

13.03.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 0
 • 0

houston rockets 7 jeremy lin red 2013 christmas day swingman stitched nba jerseys

преди 123 седмици

<a href="http://www.accodetails.com/nike-chicago-bears-william-perry-elite-jersey-women-white-72-nfl-jerseys-sale-Reversible_es">nike chicago bears william perry elite jersey women white 72 nfl jerseys sale</a>,<a href="http://www.accodetails.com/houston-texans-bradie-james-jersey-53-game-nike-red-men-nfl-jersey-sale-Reversible_es">houston texans bradie james jersey 53 game nike red men nfl jersey sale</a>,<a href="http://www.accodetails.c

 • 0
 • 0

nike shox deliver blue uk

преди 130 седмици

<a href="http://www.geenreettedoen.com/nike-air-flight-huarache-black-gold-white-outlet-shoes-jordan_uk">nike air flight huarache black gold white outlet shoes</a>,<a href="http://www.geenreettedoen.com/nike-benassi-black-green-on-sale-jordan_uk">nike benassi black green on sale</a>,<a href="http://www.geenreettedoen.com/nike-air-vapormax-flyknit-2-black-red-white-on-sale-jordan_uk">nike air vapormax flyknit 2 black red white on s

 • 0
 • 0

jordan 14 scarpe nero

преди 131 седмици

<a href="http://www.clubofit.com/nike-hypervenom-phelon-premium-liquid-diamond-ultra_de">nike hypervenom phelon premium liquid diamond</a>,<a href="http://www.clubofit.com/air-jordan-11-black-velvet-drink-ultra_de">air jordan 11 black velvet drink</a>,<a href="http://www.clubofit.com/nike-air-max-barkley-charlotte-hornets-ultra_de">nike air max barkley charlotte hornets</a>,<a href="http://www.clubofit.com/nike-tanj

 • 0
 • 0

manchester city 19 sane sec away long sleeves soccer club jersey

преди 138 седмици

<a href="http://www.fftribes.com/nike-flyknit-roshe-run-fireberry-upside-down-Kobe_de">nike flyknit roshe run fireberry upside down</a>,<a href="http://www.fftribes.com/air-max-zero-smokey-blue-urban-dictionary-Kobe_de">air max zero smokey blue urban dictionary</a>,<a href="http://www.fftribes.com/mens-new-balance-574-2015-blue-Kobe_de">mens new balance 574 2015 blue</a>,<a href="http://www.fftribes.com/nike-air-max

 • 0
 • 0

toronto blue jays ovo hat question

преди 148 седмици

<a href="http://www.elsabech.com/nike-air-max-tailwind-7-corail-chaussures-on-vente-Argentina_fr">nike air max tailwind 7 corail chaussures on vente</a> ,<a href="http://www.elsabech.com/nike-air-max-90-v-sp-patch-noir-gris-chaussures-on-vente-Argentina_fr">nike air max 90 v sp patch noir gris chaussures on vente</a>
toronto blue jays ovo hat question http://www.georgebucur.com/toronto-blue-jays-ovo-hat-question-hatfree_no

 • 0
 • 0

Ивайло

преди 178 седмици

Това за изтеглен от лодката рибар, наистина е малко ....!
В село Хърлец имаше един старец, който зиме и лете ходеше с ръкавица на дясната си ръка. Казваха, че на кльонк сом е захапал ръката му с кльонка и го е осакатил.
Иначе за стръв, по Дунав масово се ползват попови прасета, а братушките залагат на мидите.
Успех на всички колеги решили да пробват!

 • 2
 • 0

Пешо

преди 221 седмици

Много точно

 • 4
 • 0

pilota30

преди 303 седмици

Чудесно написано, ще тествам и аз :-)

 • 4
 • 0

stoiloff

преди 319 седмици

Браво на филолозите - браво на ихтиолозите

 • 9
 • 1

падара психопат

преди 321 седмици

Мноого хубава статия! Еваларка ;)

 • 12
 • 0

Емил

преди 321 седмици

Поздравления за научния и разбираем стил!

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още