Риболов на спининг

Тактики и техники за риболов с кастмастер

Тактики и техники за риболов с кастмастер

Кастмастерът е изкуствена примамка за риболов на хищници, истински универсален боец. С него може да ловите с бърза права проводка, с джигова проводка, на отвес от лодка, на лед през зимата или пък на големи дълбочини на морето. Има прекрасни аеродинамични характеристики, почти няма как да го повредите, нито пък ръждясва, тъй като е от метал с галванично покритие.


Умната примамка
Ако някой си мисли, че да се лови с блесна е проста работа, значи никога не е хващал спининг в ръка. Кастмастерът не е някаква си клатеща се блесна, той има своите особености и изисква доста умения, за да работи правилно. Трябва да знаете какво се случва с него под водата, кога го атакува рибата и т.н., а това се получава само с трупането на много-много опит.


Някои тънкости и с каква скорост да го водим


Много риболовци използват кастмастера основно за распер, особено ако той се държи по повърхността на водата или се е събрала група риби. Не е грешка, но така не се използва вертикалната игра на примамката. Тънкостите идват при ловене на пасивна риба на средни и големи дълбочини, когато в една проводка се ползва както вертикалния вектор на игра на кастмастера, така и хоризонталния.

Първата фаза на проводката е ясна, тя е една почти при всички изкуствени примамки на голяма дълбочина – замятате, затваряте бигела на макарата, обирате „корема” на влакното и чакате, докато блесната легне на дъното. Най-трудното е правилно да движите примамката и да уловите точен ритъм при проводката. Тънкости има във всички фази на проводката. Скоростта да речем е един от основните фактори за успеха на изкуствената примамка, а при кастмастера често е от първостепенно значение. Случва се рибата да атакува при съвсем бавно движение, но тогава трябва да усетите точното темпо на обиране, за да може примамката да стои легнала във водата, а да не се обръща настрана и да не потъва. Ако хищникът е пасивен, може да бъде провокиран към атака точно от бавно водене. А как например да започнем проводката на легналата на дъното примамка? С оборот на макарата? С рязко отлепяне свърха на спининга? Продължителността на паузите също е важна. Случва се рибата да не обърне никакво внимание на кастмастера за около 2-3 секунди, но да го удари след 4-5 секунди.


Размер на примамката

Добре известно е, че костурът има ненаситен апетит, но когато все пак успее да го задоволи, става много придирчив и атакува само дребни примамки. Ако обаче костурът е активен, също има любопитни случаи. Понякога гони само кастмастер от един определен размер, който на всичкото отгоре може да няма нищо общо с размера на обичайното му „меню”. Улавяте да речем костур, от чиято уста буквално изпадат дребни рибки. Слагате кастмастер около 2-3 см, но удари няма и няма. Няма дори бегъл интерес и опит за следване на примамката. Ако обаче сложите малко по-голям кастмастер, костурът полудява и се започва лудо кълване. Това явно е свързано с поведението на раирания разбойник, който е крайно ревнив спрямо плячката си и се старае първи да докопа по-едрата и тлъста рибка. Точно тази лакомия води до куриози като улавянето на два костура на един воблер.


Риболов в неподвижна вода


Вариантите за водене на кастмастера за доста много. Можем обаче да определим четири основни фази. Не са редки случаите, когато дори много мързеливи и пасивни риби атакуват след изпълнението и на четирите описани по-долу фази.

 

Метод № 1
1. Вертикално пропадане. Най-важно е как кастмастерът пропада с леко планиране. Това характерно поклащане прилича на ранена рибка, която е истинско изкушение за едрия хищник, който се държи леко встрани от костурската лудница. Атаката може да дойде чак на дъното или когато влакното вече започне да се отпуска. Много е важно да усетите точния миг и да засечете удара.

 

2. Провлачване. Ако хищникът продължава да се държи високомерно и не атакува, може да провлачите примамката по дъното преди да я отлепите от него. Блесната лежи на дъното. Обирате влакното и с леки странични движения на върха на спининга започваме да влачим кастмастера, все едно ранена рибка се мъчи да се надигне от дъното. Дължината на провлачването може да е различна – от 5-6 см до 30-40 см. Примамката вдига облаче кал, проблясва и точно това може да провокира атака от костур или бяла риба. Ако оборудването ви позволява, може да разнообразите провлачването с леко повдигане от китката, както се прави при подледен риболов. Подобно поведение на рибка, която се опитва да избяга, често провокира яростна атака от вбесения хищник.


3. Отлепяне на блесната от дъното. Това се прави или с оборот на макарата или с подсичащо движение с върха на спининга. Трябва да се спрете на един от двата начина и чрез експериментиране да установите кой на каква дълбочина работи. Рязкото повдигане на върха дава по-стръмна траектория на движение на примамката от обирането с макарата. Не са редки случаите, когато имате удари и в двата случая, но рибите са различни като видове и размери. Началото на проводката зависи и от водата – дали е течаща или неподвижна. Трябва и да имате ясна представа колко влакно се навива на шпулата при един оборот, тоест каква е скоростта на макарата. Това зависи от предавателното число и от размера на шпулата.


4. Обиране на влакното. Вече споменахме, че често пъти се налага кастмастерът да се движи с минималната възможна скорост. Това означава да постигнем баланс между три сили – вектор на силата на дърпане напред, вектор на гравитационното привличане и вектора на подемната сила на водата. Рибите, които не са обърнали вниманието на „умиращата рибка” изведнъж може да се заинтересуват от внезапното „оживяване” на жертвата.


Опростен американски метод


Описаният по-горе метод може да бъде опростен до само две фази, както често пъти се практикува в САЩ, особено ако рибата е активна. При първата върхът сочи към легналата на дъното примамка. Следва рязко повдигане до вертикално положение на спининга. Така примамката ще скочи стремително нагоре колкото е височината на маха на въдицата. Влакното започва да провисва, а кастмастерът започва да планира към дъното. Втората фаза е обирането на влакното и ново повдигане към повърхността.

Този придънен стил на водене с тласъци е подходящ за обикновените джигови примамки и като цяло за всички, които падат достатъчно бързо на дъното. Резките вдигания често провокират атака, особено около дъното.


Риболов с джигова проводка

Кастмастерът може да се води и като джиг, с бързо превъртане на макарата при неподвижен спининг. Звучи доста примитивно, но пък е доста ефективно и може да се ползва като базова проводка за всички видове дълбочинни примамки. Ако сте новаци в ползването на кастмастер, започнете от по-лесните неща, например с този тип водене. С течение на времето ще пробвате с по-бързо или по-бавно водене, ще сменяте примамките и постепенно ще изработите усет към поведението на кастмастера под водата и ще разбирате какъв ефект има всяко ваше действие. Важно е да не се бърза, да се упорства в практиката и да не се очакват светкавични резултати. И тази логика не важи само за спининговия риболов, а и за всяко по-специфично умение.

Следва продължение...

24.09.2014

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

buy all blue nike magistax finale shoes

преди 132 седмици

<a href="http://www.richinsfamily.com/elite-carlos-dunlap-womens-jersey-cincinnati-bengals-96-home-black-nfl-bills_uk">elite carlos dunlap womens jersey cincinnati bengals 96 home black nfl</a>,<a href="http://www.richinsfamily.com/black-obrien-schofield-mens-jersey-nfl-atlanta-falcons-50-limited-alternate-jerseys-bills_uk">black obrien schofield mens jersey nfl atlanta falcons 50 limited alternate jerseys</a>,<a href="http://www.richinsfa

  • 0
  • 0

uk black and white shoes nike tanjun

преди 151 седмици

<a href="http://www.leftcoastart.net/sharks-19-joe-thornton-stitched-2016-stanley-cup-final-teal-nhl-jersey-sports_de">sharks 19 joe thornton stitched 2016 stanley cup final teal nhl jersey</a>,<a href="http://www.leftcoastart.net/mens-manchester-united-33-paddy-mcnair-16-17-thailand-version-home-soccer-jersey-sports_de">mens manchester united 33 paddy mcnair 16 17 thailand version home soccer jersey</a>,<a href="http://www.leftcoastart.ne

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още