Риболов на спининг

За бяла риба и распер по реката

За бяла риба и распер по реката

Ключовете към успеха са търпението и търсенето на местата

 

Няма рибар и по-конкретно фен на спининга, който да не мечтае да улови трофейна бяла риба. Този ценен вид у нас се лови предимно в язовирите, от брега на жива рибка или от лодка - на влачене, може и на джиг. В България обаче има и реки, които ще осигурят приятни риболовни излети. Стига да отделим време за опознаване на местата и да подходим с търпение и упоритост.

Приемаме, че търсим целенасочено бяла риба, а защо не и распер. Тези два хищника имат различно поведение, но и доста общи черти. Доста активни са при слаба светлина, например. При бялата риба това е лесно обяснимо, тя има славата на нощен ловец. Расперът обаче принципно се търси основно рано сутринта. Има обаче дни, в които типичното за него „бухане” се чува и привечер, особено на по-плитки места. Бялата риба има малко по-странно поведение. През деня тя дебне в засада в дълбочините, но привечер започва да се движи, идва към брега и за дребната риба настават тежки минути. Бялата има супер чувствителна странична линия, маскира се много добре при по-слаба светлина и с лекота си намира жертви. Точно от това обаче може да се възползва опитният спинингист.

 

Стратегията

Човек е така устроен, че циркадният му ритъм е ден-нощ. Тази засукана приказка иде да рече, че сме дневни създания и при притъмняването гледаме вече да сме у дома или край огъня. Но вечерният сумрак и първите часове на нощта могат да поднесат приятни изненади. Ако мисълта за скарата, салатата и разните превъплъщения на гроздовия сок и хмела не са твърде натрапчиви, можем да се поразходим покрай брега. Облавянето трябва да започне от дълбочините. Докато не стане съвсем тъмно, бялата риба няма да дойде в плитчините. Основната трудност за нас е правилното водене на примамката. Трябва да намерим прагче и да го опипаме с джига. Работата с дълбокогазещ воблер също е сложна, тъй като може да го забием в дъното. Ако разполагаме с лодка, можем да я закотвим в основното течение и да мятаме към брега. Преодоляването на прага без да закачим може да стане и с долно разположено олово. Силиконът се връзва на поводче над него, така оловото ще почуква дъното, а примамката ще се движи отгоре. Риболовът в плитчините обаче е по-интересен. Но пък иска огромно търпение. Не забравяйте, че рибата трябва сама да дойде там, това не е щука.

 

Примамките

Воблери. При това най-вече такива с тънко тяло, тип „миноу”, плаващи или бавнопотъващи. Трябват ни плиткогазещи воблери, не само заради плитчината, а и заради максимално бавната проводка. Забравете за туичинга, тук не търсим активна щука. Бялата риба е тръгнала на лов, движи се много бавно, едва помръдва перки и се нахвърля агресивно, едва когато забележи удобна плячка. Това си е живо изпитание на нервите. Размерът на примамката също има значение. Рано сутрин бялата риба с охота ще налапа и едър силикон (7-8 сантиметра), но привечер работят по-дребни, „костурски” воблери с ясно изразена игра. От тях ще се заинтригува и расперът. Ако пък не е активен, но търсим конкретно него, може да се пробват бързопотъващи примамки с водене с придърпвания около дъното. Това са воблери от типа D-contact и ZBL minnow 50S. Потъват като тухлички.

Бялата риба обаче предпочита примамки, газещи до малко над метър и водени бавно и равномерно, например Duel Hardcore 65 SP. Силиконите също са удачни, но не бива да ги води на тласъци, а равномерно, дори с продължителни паузи. Атаката често пъти идва точно в такъв момент.

 

Тактиката

Ако в реката има както бяла риба, така и распер, може да установим времето на захода на единия и на другия хищник и да съобразим начина си на риболов с него. Облавянето започва от дълбочините, плавно излизащи на плитчини или прагове. Това е място за бяла риба. След залез сменяме силикона с воблер, за да потърсим распер. Той обаче е активен в много къс „прозорец”. Дистанцията на замятане също е от значение. Удачен избор на воблер е например Yo Zuri Magnet System. Всъщност изборът на конкретен модел е въпрос и на лично предпочитание, но е добре да позволява далечно замятане. Ослушвайте се непрекъснато. Когато хищникът излезе на плитко, атаките често са съпроводени от шумно пляскане. Ако дребната риба започне да скача като полудяла, явно нещо я гони с недобри намерения. Замятането трябва да е бързо и точно на това място. Понякога ударът идва след секунди. Но за да дочакаме тези секунди, е нужно да проявим търпение и да не бързаме.

03.07.2014

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

wholesale nike hyperdunk black and blue

преди 116 седмици

<a href="http://www.kidspacegc.com/nike-air-force-1-mid-mujer-cheap_no">nike air force 1 mid mujer</a>,<a href="http://www.kidspacegc.com/nike-air-force-white-star-cheap_no">nike air force white star</a>,<a href="http://www.kidspacegc.com/nike-ctr360-libretto-iii-all-white-gold-uk-cheap_no">nike ctr360 libretto iii all white gold uk</a>,<a href="http://www.kidspacegc.com/original-all-red-air-max-98-women-men-shoes-c

  • 0
  • 0

mens oakland raiders 4 derek carr black strobe 2015 nfl nike fashion jersey

преди 130 седмици

<a href="http://www.cukierniamel.com/womens-los-angeles-dodgers-23-kirk-gibson-white-home-stitched-mlb-jersey-DeRozan_oakley">womens los angeles dodgers 23 kirk gibson white home stitched mlb jersey</a>,<a href="http://www.cukierniamel.com/mens-nike-dallas-cowboys-85-kevin-ogletree-game-white-nfl-jersey-sale-DeRozan_oakley">mens nike dallas cowboys 85 kevin ogletree game white nfl jersey sale</a>,<a href="http://www.cukierniamel.com/youth-

  • 0
  • 0

reebok classic ventilator patrick mohr

преди 134 седмици

<a href="http://www.mentomedia.org/nike-pegasus-33-university-red-bluff-mercurial_en">nike pegasus 33 university red bluff</a>,<a href="http://www.mentomedia.org/best-price-pink-orange-nike-air-jordan-cp3.xi-shoes-mercurial_en">best price pink orange nike air jordan cp3.xi shoes</a>,<a href="http://www.mentomedia.org/nike-air-jordan-retro-6-for-women-silver-black-pink-black-mercurial_en">nike air jordan retro 6 for women silver bl

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още