ТАКТИКА

5 начина да запазим хирономус в домашни условия

5 начина да запазим хирономус в домашни условия

 

 

Червеното злато” може да е решаващо за успеха на леда. Но как да го съхраним?

Кой не знае хирономуса, кой не е чувал за него? Е, сигурно има и такива хора, но това са особени души, неосенени от просветлението на риболова, тънещи в мрак и креещи в сивотата на всекидневието. Който обаче е хващал въдица и по-точно „балалайка” в ръка, който се е опивал от сюрреалистичната песен на леда (е, честно казано, на леда някои се опиват и с помощта на по-традиционни средства), той знае колко е важно винаги да имаш свеж запас от хирономус. Тази ефективна стръв е неустоимо лакомство за костура, бабушката, че и за платиката, а както се видя тез дни, на нея налитат дори и трофейни бели риби! Проблемът е, че тя е много нежна, а и невинаги се намира по магазините. Има дори коварни риболовци, които нарочно изкупуват кажи-речи цялата наличност само и само да ударят конкуренцията и на състезанието да имат по-добри шансове за успех – да дърпат костур след костур и бабушка след бабушка, докато другите въздишат горко и завистливо и се мъчат с някакви си пинки.

Затова има смисъл винаги да разполагаме с личен депозит от хирономус. Как обаче да го съхраняваме? Сега ще ви предложим пет начина, които работят доказано.

 

1. Ако съпругата ви е жена-злато и няма нищо против, може да запазите хирономуса във влажен дунапрен в хладилника около месец. Някои колеги си имат дори лични хладилничета за целта и кътат „червеното злато” между бирите и ракиите. Овлажненият дунапрен се слага в кутийка, а хирономусът се наръсва отгоре. Така дунапренът ще поддържа нужната за хирономуса влажност. Капвайте му по малко вода около веднъж седмично.

 

2. Може да използвате и торфен мъх или сфагнум. Има го по магазините за акваристика, но не е особено евтин. Сложете мокър мъх на дъното на кутийка, поръсете вердевас, покрийте с мъх и редувайте слоевете. Така мотилът няма да се събира на топчета, а ще се разпълзи равномерно. Дръжте го на хладно.

 

3. Вземете голям продълговат картоф, издълбайте вътрешността, като оставите стена от около 5 мм. Сложете хирономуса в получената кухина и затворете отгоре пак с парченце картоф. Дръжте този своеобразен трезор в хладилника. Картофът съдържа скорбяла и хирономусът няма да слепва.

 

4. Това е сигурно най-старият и лесен метод за съхранение – в казанчето на тоалетната чиния. Е, не става дума просто да го изсипете там и когато дръпнете вода да наблюдавате с ужас как гаранцията за успех в утрешното състезание си отива по канален ред. Хирономусът се слага в дамски чорап, но гледайте да не ви спипа жена ви, опитът показва, че малко съпруги разбират колко важно е да се лишат от чорап. Ако пък купите чорапи, рискувате неудобни въпроси от типа на „ЗА КОЯ МРЪСНИЦА СИ ГИ ВЗЕЛ?” и да знаете, че красноречивите жестове към хирономуса най-вероятно ще останат недооценени. Та, слагате хирономуса в дамски чорап и прищипвате края му с капака на казанчето. Прост, но не особено удачен начин, ако в тоалетната е много топло, рискувате здравето на безценната стръв.

 

5. Може да запазите хирономуса в естествената му среда, тоест в тиня. Сложете го в съд с рядка тиня. Него пък поставете в дървена кутия и й намерете място в хладилника.

 

Bigfish.bg желае успех на всички колеги на състезанието на Враждебна!

 

15.01.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 1
  • 0

Владимир

преди 322 седмици

По начина на запазване на стръвта с картоф бих казал че с успех така съм запазвал живи ручейници

  • 2
  • 1

специалиста

преди 329 седмици

КВи са тия простотии - картофи, мъх, дунапрен ... глупости на търкалета.
Това могат да го напишат хора които нямат идея от тая стръв.
Да ви светна:
Най-лесния и сигурен начин е във 2 пръста вода в хладилника в купи или кутии със по-широчко дъно. Важно е да не се слагат по много личинки в 1 кутия. Сменяте водата през 2-3 дни, вадите умрелите личинки с пинцета и ще го имате с месеци, вервайте ми !!!

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още