ТАКТИКА

Снимка: www.underwater-ireland.com

Десет съвета при риболов на лин

Десет съвета при риболов на лин

В Bigfish.bg се разрази яростен спор дали въобще да пускаме тази статия, или да я погребем дълбоко на дъното на рисайкъл бин-а. Линът е страхотна риба, много красива, рядка, нараства бавно, но въпреки това има хора, които я третират като дребна каракуда и я пръжват за мезе. Да пръжнеш дребен лин е като да си направиш супичка от новоизлюпени патенца – напълно ужасен и варварски акт. Както и да е, все пак вярата, че броят на съвестните рибари расте, надделя.

 

Фактите

Първо малко факти. Линът е речна риба от семейство Шаранови. Среща се предимно в затворени и обрасли водоеми. Лови се рядко, едрите екземпляри са особено предпазливи. В някои страни има и златисти линове с тъмни очи, но те са плод на изкуствен отбор. Линът се храни с дънни безгръбначни (личинки на насекоми, червеи и ракообразни), които изравя от тинята. Едрите екземпляри си разнообразяват диетата и с растителност и детрит, тоест мъртвата органична материя.

Тялото на лина е късо, но широко и дебело. Люспите са дребни, покрити със слуз. Окраската зависи до голяма степен от средата на обитание. Ако водата е бистра, а дъното е песъчливо, може да е зелена със сребристи оттенъци, а ако дъното е тинесто може да е дори тъмнозелено-кафява с бронзови отблясъци. Гръбната и аналната перка са сравнително къси. Очите са малки, червено-оранжеви на цвят. Расте много бавно, но достига максимални размери от около 70 см и тегло над 7,5 кг. Мръсти при температура на водата от 18ºС-20ºС, хайверните зърна са с инкубационен период от едва няколко дни.

Линът предпочита тихи, обрасли места, в реките търси заливчета с бавно течение. Обикновено води живот на единак, не е много активен, крие се в сянката на растителността около дъното. Не е придирчив към съдържанието на кислород и оцелява дори там, където другите измират.

Ако искате да потърсите този митичен воден обитател, първо се постарайте да получите достоверна информация има ли лин във водоема, или само се твърди, че има. Ако чуете възхитеното „Ей, едно време какви линове имаше…”, да знаете, че блатната пъстърва, както още го наричат, отдавна е изядена.

 

Съветите

1. Едрият лин се храни активно след хвърлянето на хайвера. Придържа се в обраслите участъци или точно до растителността. По принцип най-доброто време за риболов е от разсъмване до 8-9 часа сутринта и привечер след 17-18 часа до залез. Но ако времето е по-хладно или пък улучите някой хубав ден от циганското лято, може да се радвате на кълване и цял ден.

 

2. Линът е чувствителен към промяната във времето. Активизира се с оправянето на времето и съвсем се покрива, ако се очаква влошаване. Преди да опаковате такъмите, все пак обърнете внимание на прогнозата.

 

3. Проверете какво е дъното. Ако е тинесто, захранката трябва да е сипкава, за да може топките да се разпаднат, а не да потънат в калта като гюллета.

 

4. За захранка може да ползвате и кълцан торен и земен червей. Те миришат много силно, а хранителният облак привлича линовете.

 

5. Ако ловите на плувка, си подгответе разнообразна стръв – земен и торен червей, бял червей, царевица, тесто и т.н. Предпочитанията на рибата се менят, дори и времето да е устойчиво и тихо.

 

6. Понякога резултат дава комбинираната стръв, например торен червей с бял, царевица с бял или с торен червей.

 

7. За да си почистите мястото, може да ползвате кука, завързана на здраво въже. Не се притеснявайте, че ще подплашите лина, ефектът може да е точно обратен, тъй като при подобно разчистване от водните растения пада доста храна.

 

8. По принцип линът се лови в обрасли места, затова не прекалявайте с фините такъми. Добре е да имате запас от здравина при борбата с рибата и неизбежните закачки.

 

9. Линът е много плашлив. Независимо дали сте в лодка или на брега, трябва да сте добре маскирани и да пазите абсолютна тишина.

 

10. В повечето случаи любимите места на лина не са дълбоки, затова може да нагазите във водата с ботуши, за да достигнете някое особено перспективно петънце сред водораслите. Но докато ловите трябва да сте съвсем тихи.

 

 

04.07.2014

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 2
  • 0

Стефан

преди 362 седмици

Хубава статия!
Дай боже всеки му :)

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още