ТАКТИКА

Как да намерим зимовището на рибата

Как да намерим зимовището на рибата

 

Сега ще видиш ти къде зимуват раците! Тази закана има особено значение за рибаря, който не я приема със стаен ужас, а със съвсем явна надежда, че някой добър човек най-после ще му каже къде зимуват раците, че и рибите. Всеки рибар знае, че през зимата повечето водни обитатели си намират някое сгодно местенце, групират се там и кютат кротко до пролетното затопляне. Активни са някои хищници като бяла риба и костур, че и щука, но почти всички останали видове не обръщат никакво внимание на стръвта и нямат никакво намерение да се закачат на куката и да ощастливят изстрадалата рибарска душа.

Хората отдавна са установили, че през зимата рибата се събира на определени места по реките и езерата. Често те са на големи дълбочини и са започнали да ги наричат ями за зимуване. Случвало се е рибата там да бъде подлагана на свирепо изтребление, в интернет има клипове как се товарят цели каруци с риба. Вярно, те са от Русия, но защо си мислите, че у нас е било по-различно.

Но не всички ями могат да бъдат зимовища. Основният фактор, който привлича рибата съвсем не е дълбочината, а наличието на слабо кръгово течение, което осигурява достатъчно кислород, а и позволява на рибите да не хабят енергия за съпротивление на течението. Ако подобно скупчване на риба бъде атакувано и изгребано, е напълно нормално през лятото риболовът да е много слаб. Нужни са години за възстановяване на популацията.

По принцип зимовищата са на плавни склонове или в неголяма и сравнително плитка яма на равно дъно. То обаче трябва да е твърдо, да не е тинесто. Рибата избягва най-големите дълбочини в язовирите, тъй като там водата е застояла и кислородът е малко.

Повечето хора смятат, че рибата просто ляга на дъното и изпада в зимен сън. Това обаче не е съвсем така. Наблюдението с подводни камери показва, че рибата наистина се събира в плътна група, но се движи, макар и бавно, от периферията на зимовището към средата и обратно. Така по всяка вероятност се осигуряват равни условия за всички риби. Някои видове се хранят дори и през зимата, например платиката. Ако в някакъв момент хранителните запаси на ямата се изчерпят, цялата група може да се премести на друго място.

Ако имате късмет и напипате активно зимовище, може да се похвалите с невероятна слука. Съвсем отделен е въпросът дали прибирането на чували с риба е морално, или не. Но ние в Bigfish.bg вярваме, че все повече колеги се разграничават от подобни варварски и откровено ненужни касапници.

 

 

22.01.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още