ТАКТИКА

Как да си отгледаме хирономус

Как да си отгледаме хирономус

Кой не знае „червеното злато”, кой ли не е чувал за него! Всъщност, то представлява личинките на комара Chironomus, които живеят в тинята по дъното и са прекрасна храна за почти всички шаранови риби и някои по-дребни хищници. Хирономусът е отлична стръв за зимата и е добре да имате прилични запаси от него. Да, но у нас хирономусът е внос от Румъния и невинаги го има, а няма нищо по-кошмарно от това да ви посрещнат с вдигане на рамене и извинително мърморене „Ми, свърши, ама чакаме да заредят…”, точно когато сте тръгнали за риба. Затова развъждането на хирономус в домашни условия става все по-актуална тема.

Нужни са ви две отделни помещения, без да имат междинна връзка. Едното е за съзряване на личинките, а в другото ще са покоите на комарите. Възрастните и личинките не бива да имат контакт помежду си, затова трябва да се помисли за изолацията. Иначе няма никакво сложно оборудване, трябват ви кофа, леген или пластмасов контейнер.

Личинките се придържат в тинята на дълбочина до 2 см. Над тинята трябва да сипете вода, но само няколко милиметра, за да увеличите съдържанието на кислорода в тинята. Оптималната температура в помещенията е 18-20ºС. Трябва да запомните, че не е хубаво да се сипва много вода над тинята, тъй като така кислородът в нея ще намалее и ценните личинки ще измрат.

Тиня може да се вземе от дъното на който и да е водоем. У дома я залейте с вряла вода, за да я стерилизирате, а щом се утаи на дъното на съда, отлейте водата. След това тинята се смесва с хранителна мая. Внимание, това не е маята за печене, а хранителна добавка, която може да се намери по специализираните магазини. Пропорцията тиня-мая е 99/1, така че готовата среда да получи гъстотата на сметана. Прехвърлете тинята в леген или кофа, а след време тя ще слегне и над нея ще се образува тъничък слой вода. Ако ползвате обикновена мая, нека да е сурова, а не от сухата на пакетчета.

Стигаме до яйцата. Посред зима няма да намерите снесени яйца на комари по водоемите и локвите, затова трябва да отберете най-едрите ларви от две-три дози хирономус от магазина. Тези комари са напълно безопасни, няма да ви изпият кръвта като дунавските вампири, които са известни с това, че като кацнат на оградата, кучетата ги лаят.

Оставете ларвите да се превърнат в какавиди и да се излюпят (в другото помещение). Комарите не искат специално хранене, живеят няколко дни и умират след като снесат яйца. Оставете им няколко плитки и широки чисти тавички с вода. Комарите могат да снесат до 800 яйца на квадратен метър за едно денонощие. Съберете ги внимателно с пинсета и ги прехвърлете в съд с вода до 2 см. След 35-50 часа (зависи от температурата) личинките ще се излюпят. Някои автори твърдят, че ако температурата е по-висока, личинките ще са с много фина кожица, което създава проблеми при транспортирането и поставянето на стръвта. Щом личинките се излюпят, ги прехвърлете в тинята, където да се развиват.

По този начин може да разчитате на около 15 грама хирономус от квадратен метър площ. Щом развъдите достатъчно комари и личинки, може да увеличите броя на съдовете с тиня. Разбира се, не бива да допускате при личинките да влизат комари от улицата. Част от готовата продукция може да ползвате за храна на аквариумни рибки или да я изсушите, за да я смесвате със захранката.

Хирономусът се съхранява във влажна тъкан и в съд с отвори за проникване на въздух. Най-добре обаче потърсете статия за съхраняването на „червеното злато”. Има специалисти, които дори препоръчват запазването му в торбичка от дамски чорапогащник, завързана и потопена в казанчето на тоалетната. Не се шегуваме.

18.12.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

Fishing Time

преди 391 седмици

Като гледам май е по-добре да си ги купя.Пълни глупости за наивни.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още