ТАКТИКА

Оцветяване на бял червей в домашни условия

Оцветяване на бял червей в домашни условия

 

Имате сигурно инфо, че еди си къде си се скъсва да кълве, но рибата е капризна и иска само пинки или бял червей, оцветен в червено. Изстрелвате се до магазина с мръсна газ, но там само свиват рамене и предлагат единствено бял червей, при това в доста съмнително състояние и явни намерения да се превърне в кастер за 5 минути на слънце. „Що ли не си боядисам сам”, преминава ярка идея през главата ви и запрятате ръкави.

В интерес на истината мнозина рибари се опитват да оцветят самите бели червеи, но този метод не е особено ефективен, тъй като кожата на ларвата реално не се оцветява, а рискувате да убиете стръвта, ако боята не й понесе. Много по-разумно е да оцветите средата, в която държите червеите.

 

Ако примерно искате съвсем бели бели червеи, ги сложете в бяло брашно, смесено със стрит тебешир. Добър резултат се получава и ако подържите червеите в бяла салфетка, намокрена с яйчен белтък. Тайната е в това, че белите червеи постоянно ядат това, в което ги държите, то минава през храносмилателния им тракт и ги оцветява. Ако искате отчетлив цвят, ги третирайте един ден преди риболова.

 

Ако сте напипали риби, които искат да ядат само жълт бял червей и нищо друго, отделете жълтъка от едно яйце и го разбийте с една салфетка на каша. Слагайте от нея при белите червеи.

 

Най-често обаче се ползва червен бял червей. Тук има няколко варианта. Може да настържете цвекло, да намачкате верведас (това звучи доста глупаво с оглед на цената на двата вида стръв) или да нарежете на ситно обикновен червей. Може също да стриете парче тухла или керемида на прах и да го сложите в хранителната среда на белите червеи, или пък да им добавите настърган и изстискан морков. След това ви остава само да гледате как белите питомци започват да хапват сладко-сладко и се изчервяват от удоволствие. Разбира се, трябва да регулирате влажността, иначе ще се сдобиете с мръсно бял изпънат червей.

Ако ви влече към творчество, може да ползвате сладкарска боя или боя за оцветяване на яйца. Разреждате я с вода и заливате с нея смес от салфетка, фини овесени ядки и извара. Трябва да се отбележи, че от тази диета белите червеи добиват и миризмата на съответната храна, което може да се използва като допълнителен трик в риболова. Капнете малко анасон и ще получите бял червей специално за каракуда и шаранови риби, а ако се целите в платики, не пропускайте да добавите в менюто на белите ситно кълцан земен или торен червей. Ще ги парфюмирате неустоимо само за 10-15 мин.

На теория може да си приготвите палитра от червеи в цветовете на дъгата с най-различни аромати. Ако обаче не поддържате средата, белите червеи ще избледнеят бързо и за 2-3 денонощия ще си върнат обичайния цвят.

 

22.08.2014

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още