ТАКТИКА

Рецепта за силни бойци

Рецепта за силни бойци

Белите мрени са признати бойци сред мирните риби и точно затова са високо ценени от риболовците. Честно казано, за ядене не стават, страшно са костеливи, но при ловене вдигат адреналина на максимум. Оказа се, че класирането на завършилото преди дни световно първенство по риболов на плувка се определи точно от белите мрени. Нашият отбор не успя да реагира правилно на смяната на тактиката, липсата на подхранка го свари по бели гащи и в крайна сметка в класирането можем да се открием само с лупа. За да не стават такива грешки и друг път, ви предлагаме пет изпитани рецепти за привличане на класни бели мрени. Bigfish.bg ви желае майсторство, здрави нерви и добри такъми в борбата с тези мускули с мустачки.

 

Риболов с метод фидер

За привличане се ползва метод микс, подправена със сирене, едри и дребни гранули и уискър стикс. Това последното е тесто на лентички, специално разработено за подхранване за бяла мряна. Може да ги нарежете на парченца според размера на рибите и да ги добавите в манджата. Овлажнявате и ловите на метод фидер с готовата смес. Малките гранули привличат всякаква мирна риба, а след нея идват белите мрени, които започват да пируват с по-едрите частици.

 

Едри гранули (15 мм ) – 25% от сместа

Дребни гранули (4 мм) – 25%

Метод микс – 25%

Сирене – 25%

Уискър стикс – 5 ленти на килограм смес

 

Рибна смес

По английските реки често се подхранва само със стръвта, на която се лови. Ако например гоните бели мрени на пелета, значи преди риболова трябва да подадете полови килограм гранули. За да легне храната на дъното, е нужна основа, като местните залагат на смес от млян коноп и рибна гранула. Твърдят, че привлича бялата мряна. Може да добавите изпънат бял червей, кастери, царевица и други зърна и семена.

 

Основа – 3 кг

Равни части от:

Изпънат бял червей

Кастери

Царевица

Пелети

 

Добра спойка

Ако търсите бели мрени на големи реки със силно течение, например на Дунав или в долното течение на Искър, ви трябва тежка и лепкава захранка, която бързо да свали на дъното голямо количество жива стръв, например бял червей, както и гранули. На дъното топките захранка започват да се разпадат бавно и да освобождават неустоимата за рибата примамка. Специалният ароматизатор на сирене, така известен при риболов на бяла мряна, прави сместа още по-привлекателна.

 

Смес мряна – 1 кг

Смес Рей – 1 кг

Плодов концентрат червен нектар – 100 г

Пелети за мряна

Изпънат бял червей, предварително замразен и оставен да се разтопи във вода – 1 кг

Ароматизатор сирене

 

Хранителна смес

Бялата мряна е на практика всеядна, налита на почти всичко, от качамак, през червей, до попово прасе. Ако на хранителното петно се завъртят риби, те ще го изчистят до троха за нула време, затова трябва да имате солиден запас подхранка, богата на хранителни вещества. Може да ползвате лепкава смес с червени гранули, тъй като тя носи голямо количество бял червей. Бялата мряна обича коноп, затова не е лошо да обогатите сместа с една-две шепи черни семена.

 

Big Fish (плодов аромат) – 40%

Barbe spezial (аромат на сирене) – 40%

Лепен бял червей – примерно 20%

Камъчета, зависи от силата на течението

 

С коноп и сирене

Едро счукан коноп със сирене – ето това е една от тайните при риболов на бяла мряна. Вечерта преди излета трябва да сварите конопа и да го оставите да изстине. Водата от варенето се смесва с коноп и суха подхранка. Остава да ръснете смлян пармезан (е, никой не е казал, че ще е евтино), около килограм бял червей и ще получите магнит за бяла мряна. Ако течението е бързо, захранката се утежнява с камъчета и пръст.

 

Светъл грис – 1,5 кг

Царевични трици – 1 кг

PV1 (на Сенсас) – 500 г

Настърган пармезан – 200 г

Едро счукан коноп, сварен в 1,5 л вода – 1 кг

Пръст – 2-3 кг

Камъчета (по около 3 мм) – 1 кг

Бял червей – 1 л

 

Наслука! Пък може да пробвате да замените пармезана с грана падано, ще спестите някой лев.

17.09.2014

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 3
  • 0

125

преди 347 седмици

Още нещо по темата.
Там където има бентове в края на Август до истиването на водата може да се пробва на водорасло. Трябва водата да е топла, биста и леко ниско ниво. Рибите се държът близо до течението където е и повечето кислород.Лятото при стабилно ниво и температура може да се пробва и на малки жабки, пиявици и осбенно на ларвите на бръмбар ззлатка - тия големите дебели, бели с черен край, трябва да се внимава да не спукат. Има ги в торта близо до корените на бурените.

  • 2
  • 0

Borkata

преди 347 седмици

Интересна статия. Моля, напишете и за други риби (черна мряна, сом и т.н.) Много би ми било интересно.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още