ТАКТИКА

Риболов на едри линове

Риболов на едри линове

Линът, известен у нас още като каленик или блатна пъстърва, е мечтан трофей за всеки рибар. Напоследък има доста клипове и информация за линовете в английските водоеми, огромни за вида си чудовища, които само дразнят и без това гъвкавото рибарско въображение. Ех, защо ги няма и у нас, въздиша изтерзаната рибарска душа. Ами, примерно, защото онези от Мъгливия Албион не изяждат поголовно всяка една блатна пъстърва, която хванат. Но това е друга тема.

Амбицира се рибарят и решава, че ще хване трофеен лин! Честно казано, не сме чували достоверна информация у нас да има оцелели линове по 4-5 килограма, но риби над килограм се срещат и е напълно възможно да идете на излет целенасочено за тях.

Не е нужно да разполагате с някакви уникални въдици, изработени по космически технологии. Нужно е просто пръчката да е достатъчно здрава (е, все пак да не е някоя гьостерица за брулене на орехи), а влакното да е тънък, но здрав монофил. Куките е задължително да бъдат качествени. Далеч по-важно е как да се ориентираме на водоема, как да разпознаем любимите места на лина и да предвидим поведението му.

Започваме с търсенето. Линът донякъде напомня поведението на шарана. И двата вида са от едно семейство, обичат обрасли участъци, в които се крият едрите екземпляри. Тези риби обаче са изключително внимателни, а и имат предпочитани маршрути, по които се движат, когато се хранят. При това не обират всичко наред, а се спират за похапване само на познати места. Ако забележат захранено петно, което преди го е нямало, ще се доближат крайно предпазливо. Ако пък се бутнат във влакното, шансът да останат е минимален, най-вероятно ще отминат.

Линът рядко се отдалечава от брега и затова трябва да го търсим наблизо, в обраслите с камъш и върби места. Ако тутакси откриете любимото му място за хранене, значи сте невероятен късметлия. Такива случаи обаче са по-редки от шестица от тотото. Затова е по-разумно да създадете хранително петно и да оставите рибите да свикнат с него. Проблемът е, че линът обича изключително силно обрасло дъно, затова първо трябва да го разчистим, иначе риболовът ще е съвсем невъзможен. Е, тук ще се наложи да се понамокрите, понеже трябва да разчистите участък около 2х2 м от камъша и дънната растителност. Още по-добре е да оформите пътечка. Линът, особено едрият, обича да се промъква бавно и избягва открити места, но така или иначе се храни на тях. Добре е да оставите две-три туфи, за да се чувства рибата по-спокойна.

След като поизсъхнете и водата се поуспокои, идва ред на захранването. Запасете се с търпение, ще се наложи да подхранвате няколко дни, дори седмица, преди рибата да свикне с петното. Може, разбира се, да започнете риболова и по-рано, но не бива да разчитате на трофеи. Ще ловите по-скоро линове около 300-400 грама, прокраднали се сред каракудите.

Захранки по магазините има всякакви, но линът е луд по домашната извара. Хич да не ви е жал за количеството, първото подхранване трябва да е с килограми, примерно пет. Първо на петното ще се свъртят дребните риби, които ще го ометат, затова трябва да дохранвате. Едрите и мнителни линове ще се появят чак след четири-пет, че и шест дни. Поддържайте петното със захранка, като постепенно намалявате количеството. Ако примерно в неделя сте започнали с пет килограма, преди да започнете риболова след няколко дни трябва да дохраните с не повече от килограм и половина. Не се притеснявайте, на рибата няма да й втръсне да се храни. Ако се направите на спестовен и намалите изварата, няма никаква гаранция, че едрият лин ще обърне внимание на петното.

Стигаме и до самия риболов. На вас вече ви се повръща от вида на изварата и нямате търпение да метнете въдицата. Задължително е да вържете качествена кукичка! Колкото по-едър е линът, толкова по-неуверено кълве. Ако забележите бавно и мързеливо потрепване на плувката, значи рибата опипва стръвта. Нужни са здрави нерви, защото подобна игра може да продължи няколко минути. Едва тогава плувката някак неохотно ще потегли встрани. Засичайте!

Ако ви се стори, че сте засекли не риба, а закачка, не бързайте да ругаете. Работата е там, че линът е истински майстор на заравянето в тинята и се набутва в нея при първия признак на опасност. Ако вместо приятната съпротива на едрата риба, усетите просто мъртва тежест, все едно кукичката се е забила в пън, значи сте се забавили със засичането и линът се е заровил в дъното. Единственият ви шанс е да дърпате плавно нагоре и да се надявате да го измъкнете. Разбира се, риск от късане винаги има. Затова е нужно да внимавате и да не се бавите при засичането.

Когато уловите така мечтания трофеен лин, се снимайте с него и го пуснете обратно. Това е рядка риба, расте много бавно и е кощунство да се озове в тигана. Нека опазваме водоемите си, за да можем да се радваме на трофеите отново и отново!

 

28.09.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 0

goshst@abv.bg

преди 265 седмици

CHOVECE TI PRES JIVOVOTA SI DOKOSVAL LI SI LIN

  • 1
  • 0

пиша от чужбина

преди 273 седмици

и мисля, че трябва мир на Земята и благоволение между човеците

  • 2
  • 0

man

преди 273 седмици

Според мен: света трябва да върви към положителни промени и вече да няма войни, конфликти,геноцид/и над човек и/или хора, убийства, побои, насилия /в филми, романи, сериали и т.н/,черен и/или лош хумор /примерно с педераси /изнасилвания над тях и въобще и т.н/включително още от детска възраст, импотентни мъже и прочие/, вражди, вулгарни думи, и нищо лошо на Земята.

  • 1
  • 0

българин

преди 273 седмици

на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz.bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството

  • 6
  • 0

дани

преди 293 седмици

Лин в България колкото искаш.Имало го е, има го и няма как да не хванеш, само някой трябва да ти покаже къде как и на какво.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още