ТАКТИКА

Влияе ли времето на риболова?

Влияе ли времето на риболова?

„Август идва с гръм и трясък”, отсече днес Емо Чолаков и обрисува апокалиптична картина върху картата на България. Може и да не съм прав, ама откакто въпросният метеоролог изтърси прочутото си „Да вали, да вали, колко да вали?”, а после разгърна тематиката с dalivali, над милата ни Татковина се леят такива дъждове, че няма да е лошо да пуснат по телевизията филма „Ной”, ама в образователните програми, че да знаем какво да правим, ако продължава все така. Чолаков, човек, вземи си прекръсти сайта на „slancepeche.com”, моля те!

Точно в такова шантаво време мнозина рибари заемат позата на „Мислителя” от Роден и почват да се чудят да ходят ли за риба тия дни, да не ходят ли, но за всеки случай проверяват къде какво кълве, ако пък все пак отидат. Ще кълве ли, ако вали, то времето май се оправя, ама после го дават разваляне… Ей такива мисли терзаят рибарските умове, а челата ни са сбръчкани като на стар слон коляното.

 

Хубаво или лошо време

Разните му там цивилни, които си нямат и понятие от риболов, свиват рамене и се чудят защо истинските рибари понякога пренебрегват доброто (от тяхна гледна точка) време и отиват да си връзват лозето, но пък грабват пръчките и излитат като бесни, точно когато прогнозата за нищо не я бива (пак по тяхно аматьорско мнение). Начинаещите рибари пък невинаги могат да доловят зависимостта на кълването, дори и да не са лишени от наблюдателност и да могат да обобщават рибарските знаци. За да помогнем, ще дадем някои примери за кълването в различни метеорологични условия.

 

Идеалният вариант

По-опитните колеги отдавна са установили, че отлични резултати се постигат, когато времето се е задържало стабилно, без да е прекалено горещо и без силен вятър. Ако от време на време валва дъждец (дъждец, Чолаков, дъждец, не порой) и се позадържа някой облак, е още по-хубаво.

Ако „слънцето спряло сърдито пече” и няма грам движение на въздуха през деня най-често не кълве. Има някаква активност на рибата на зазоряване и привечер, както и преди лятна буричка. Докато тя се вихри, рибата се покрива, но след това отново й се отваря апетит, стига валежите да не са направили водата около брега на боза. Ако вали кротко, но продължително в стил „На браздата” от Елин Пелин, може да се очаква относително слабо кълване в по-ясните паузи, особено ако има и промяна на вятъра.

 

Нестабилно време и през зимата

Ако времето е ей такова отвратително като това лято – непостоянно, променливо и неустойчиво, кълването е същото като него – абсолютно непредвидимо, но пък за сметка на това за кратко.

През зимата проверявайте прогнозата за дните, когато има позатопляне и леко топене на снега, или за устойчив студ. Разбира се, ако се очакват виелици няма смисъл да връзвате куки, а помислете какво мезе да си направите за червеното вино. Същото се отнася и за силен вятър, без значение откъде духа. Най-голяма вероятност за класическо капо има при студен северен или североизточен вятър, тъй като температурата на водата пада, водните пластове се омесват и се появяват всякакви странни течения, температурни конвекции и прочие аномалии. Е няма как да кълве!

 

Поледнете през прозореца

Не е тайна, че добър риболов се прави при нормално атмосферно налягане. Ако налягането пада рязко, рибата отказва да яде, но нещата се променят, ако идва покачване. Ако обаче ниското налягане се задържи няколко дни поред рибата се приспособява и не държи пълни пости, но не е особено лакома.

Ако проучите прогнозата за бликите няколко дни, може да си изградите стратегия и тактика на риболовния излет. Трябва обаче да се помни, че прогнозата за времето по телевизията (умишлено не споменавам имена) или из вестниците е направена за цялата страна, затова се огледайте за конкретните признаци. Какви са те?

Всъщност, става дума за няколко признака – атмосферно налягане, посока и сила на вятъра, както и поведението на животните и растенията. Точно последните ще ви дадат представа какво ще е времето, при това с достатъчно добра точност. Ако мухите хапят люто и се събират около вратите, налягането пада, при това стремително, вероятно ще завали. Ако лястовиците са горе, налягането е по-скоро високо, но почнат ли да летят с бръснещ полет, значи и насекомите са до земята, тоест налягането е ниско. Червено небе при залез и изгрев означава замърсеност на въздуха и около София и големите градове не е кой знае какъв белег, но ако сте на чисто място означава, че идва вятър. Има и множество други белези, но те искат продължително наблюдение на конкретното място. Така че, не разчитайте единствено и само на готовите прогнози, наблюдавайте, трупайте опит и ще дойде момент, в който въобще няма да гледате онова, дето го пускат след новините.

01.08.2014

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 0
  • 1

peczi

преди 358 седмици

е тази година само дъжд но пак е по добре от колкото жега рибата е по активна и ако си купите часовник касио модел aw3768 показва какво е налягането и колко ще кълве

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още