ТАКТИКА

За едри кленове на плувка

За едри кленове на плувка

Всеки рибар знае, че кленовете могат да спасят капото в зимните дни, когато другата риба упорито отказва да обърне внимание и на най-изкусителната стръв. Този хищник е доста разпространен и се намира дори и в малките рекички. Когато застудее той също става по-ленив, но може да бъде намерен в разлатите вирове и ако се подходи с внимание и търпение, ще сгъне върха на въдицата.

Днес ще почерпим челен опит от Лий Чатфийлд, един от най-опитните английски състезатели, който разказва как лови едри кленове на плувка.

 

 

Един от любимите ми видове риболов е на плувка, особено на река. Заразих се по този риболов първо на малките рекички, а след това и на по-големите, чието течение се влияе от приливите. Там научих основните неща и ползвам опита си, когато ловя конкретен вид риба, например бабушка, мъздруга, мряна, липан или едър клен на плувка. Сега ще обърнем внимание на едрите кленове. Личният ми рекорд в момента е клен с тегло 3,1 кг. Улових го преди няколко години на плувка на бял червей на р. Стур в Дорсет. Двата клена на снимката горе бяха регистрирани с тегло 3,175 кг точно преди да ги уловя, но или нямах късмет, или пък ги измерих по-точно. Целта ми в момента е клен над 3,1 кг, а ако хвана някой над 3,6 кг, ще е направо сбъдната мечта.

Хващал съм кленове с всякакви методи и на всякаква стръв, но предпочитам да ловя на плувка с бял червей. При подходящи условия съм постигал добри резултати и на коричка хляб, но за мен оцветеният в червено бял червей е гаранция за успех без значение дали реката е леко замътена или е бистра като джин.

Ако сте опитен рибар и подхранвате търпеливо, кленът просто няма да може да устои да си похапне червейчета дори и когато е студено. Ако в мразовит ден заседнете на дъно с голяма стръв, може и да имате някой удар, ако ви провърви, но на плувка с бял червей ще се радвате на по-интензивен риболов.

Няма клен, който да устои на пътечката бели червеи, която се точи покрай него, и той рано или късно ще започне да се храни. Ако във вира има повече кленове, конкуренцията за храна ще ги накара да полудеят и ще е много по-лесно да ги хванете. При това тази тактика носи успех в различни условия – когато например реката е със зеленикав оттенък и нивото постепенно спада след висока вълна, но и когато е бистра, а времето е толкова студено, че влакното замръзва по водачите.

Ключов фактор за успеха през зимата е стабилната температура. Ако се е задържало студено в продължение на няколко дни, знам, че кленът ще се храни. Ако е било меко и рязко застудее, това ще пресече апетита на рибата, но все пак може да спасите капото.

 

Такъми и тактика

Каква е тактиката ми? Първо, имам няколко въдици, за да мога да съм максимално приспособен към условията, а такъмите зависят от мястото, течението и т.н.

 

 

Първата ми пръчка е моята вярна Preston Sentinent на 5,20 м. Скъп прът, но много качествен, комбиниран с макара Shimano Aero. Влакното е Gardner Hydroflo на 4 либри, което третирам с течен тефлон, така че да се носи по повърхността и да поддържам директен контакт с плувката.

Дължината на пръта ми позволява да го държа високо, за да повдигна влакното. Това е важно, тъй като кълването на едрите кленове е невероятно бързо и трябва да можете да засечете мигновено.

С тази въдица ползвам плувки тип буре с алуминиев кил с товароносимост 4-10 грама в зависимост от течението. Утежнението е с оливета, малко по-малка от капацитета на плувката, и я фиксирам с по-дребни сачми. Под основното утежнение слагам дропер №4 или №6, според течението.

Поводът ми по принцип е 0,13 мм Preston Powerline, много здрав. С него съм вадил шаран 13,6 кг!

Винаги свързвам повода с основната линия посредством вирбел №12. Това позволява на белия червей за стръв да се върти по-естествено и предпазва линията от усукване.

 

Първият ми избор за кука е Drennan Super Spade №20 (на снимката). Когато тази малка кука се впие в плътните устни на клена, няма измъкване. Освен това куките са много здрави, с тях и с описания такъм съм вадил дори бонус мрени над 4 кг.

Ако денят е особено труден, мога да ползвам дори повод 0,11 с кука №22, но опитът ми сочи, че ключът е в подхранването. Изфинването на такъма невинаги носи по-добри резултати. Ако имам възможност, винаги ползвам малко по-дебелия повод, тъй като не искам да изгубя някоя риба. Едрият клен е силен и къса с лекота. Ако поводът е по-здрав, мога да водя рибата по-агресивно и да не й позволявам волности.

Другите две въдици са с източена плувка и с ваглер. Източената плувка обикновено е на моята Drennan Ultralight на 5,20 м с макара Young Heritage Centrepin (не е с шпула, а навива влакното като мухарска) или Shimano Aero. Изборът на макара зависи от течението. Утежнението на плувката може да е групирано или като верижка. Поводът и куката са като по-горе.

Третият ми избор на прът е с ваглеров монтаж, който ми позволява да ловя до дъното. Пръчката е Drennan Acolyte Float на 4,30 м с макара Shimano Aero, а поводът и куката са същите.

За да ловя с ваглер, трябва да имам подходящи условия, тъй като правилната презентация зависи от течението. Понякога ваглерът носи успех, тъй като кленовете може да се вдигат нагоре, за да обират падналата във водата храна, а така стръвта минава плавно през водните пластове. Течението към близкия бряг обаче трябва да е по-бавно или поне със скоростта на течението към далечния бряг. Ако близкото течение е по-бързо, влакното ще направи огромен корем пред плувката надолу по течението и няма да може да засичате както трябва. Ако течението откъм мен е по-бързо, дори не посягам към ваглера.

 

Съвети за подхранването

Един от  най-важните фактори за добрия риболов на клен е подхранването. Малко прилича на игра на покер, тъй като се опитвате да се досетите какво крои противникът и да му заложите капан.

Обикновено взимам един галон оцветени в червено бели червеи (бел. пр. в Англия мерят белите червеи на пинта или на галон. Един галон има осем пинти. Това е мярка за обем на съда, в който слагат червеите. Един галон е 4,55 л, така че представете си една тенджера, пълна с червеи. За един излет!) и храня с една пинта на час (1 пинта е 0,57 л). Преди дори да хвърля въдицата, захранвам в продължение на поне час.

На бистри реки като Стур в Дорсет и Ейвън в Хампшър често пъти захранвам в продължение на часове преди да заметна. Ако сте на пресиран участък, където кленовете са подложени на непрекъснати рибарски атаки, това ще приспи бдителността на рибите. Ако те се успокоят и започнат да се конкурират за храната, ще ви бъде много по-лесно да ги ловите. Винаги започвам с често хранене с малко червеи и подавам приблизително по 30 червея всяка минута преди да започна риболова. След това захранвам при всяко замятане, но с повече червеи.

Добре е по време на риболова да променяте количеството и ритъма на хранене, за да видите как реагира рибата и да се спрете на най-резултатната практика.

Започвам да ловя на два червени бели червея, но 90% от едрите ми кленове са били на един червен бял червей. Старите и дебели риби са много претенциозни и понякога направо игнорират двата червея като стръв. Не е необичайно кълването да поразреди или да спре, когато хванете два-три клена, тъй като борбата и суматохата безпокоят другите риби.

В такъв случай е добре да оставите въдицата да почине и само да подхранвате по-често, но с малко червеи, за да изчакате кленовете да се успокоят. Ако риболовът е много труден, паузата може да се проточи дори до час. Нужно е да бъдете дисциплинирани, тъй като постоянното изтичане може буквално да прогони рибите и бързо-бързо да приключите с кълването.

Друг номер е внезапно да увеличите рязко подхранването. Извадете пръчката и в продължение на 20 минути подавайте по пълна прашка на всяка минута. Постъпих така при един излет на Ейвън в Хампшър, когато започнах с девет клена, като пет от тях бяха над 2,2 кг. След това кълването отсече напълно за повече от час. Започнах да храня обилно, както описах и при следващите три изтичания имах три кефала – 2,4 кг, 2,7 кг и един дебелак от почти 3 кг.

Риболовът на река не е лесен и може да е много натоварващ като време и усилия, но ако овладеете тънкостите му, ще се радвате на много добри резултати. Ако сте майстори на плувката, реките винаги ще са благосклонни към вас. Точно на плувка имам повече едри кленове, отколкото на който и да е друг метод.

 

14.02.2015

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

  • 2
  • 0

ivo6а

преди 321 седмици

Съгласен на 100% много полезен материал!

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още