Аквакултури

За малката моруна Апостол и голямата надежда за есетрите в Дунав

За малката моруна Апостол и голямата надежда за есетрите в Дунав

Преди броени дни малката моруна беше уловена в река Дунав. Апостол е живото доказателство, че има надежда за този рядък и изчезващ вид риба. Щастливата находка идва след двегодишни усилия на изследователския екип на природозащитната организация WWF в България.

Не бял кит, а есетра

Моруната е една от около 26 вида есетри по света и една от шестте, които са се срещали някога в Черно море и Дунав. Сега есетрите са на изчезване. Това семейство древни костни риби са живели още по времето на динозаврите, обаче за последните 200 години се виждат все по-рядко. Причините за това са няколко, но най-вече, защото са обект на бракониерските апетити, заради месото и хайвера им, които са изключително ценни и търсени.

Заедно с това човешката намеса в природата, като изриването на речното корито, което може да унищожи големи количества хайвер, и съоръженията, които спират естествената миграция на рибите - например хидровъзлите "Железни врата" при Сърбия и Румъния, правят размножаването на есетрата много трудна задача. Равносметката досега е, че от шестте вида есетри в Дунав - моруна, чига, пъструга, шип, руска и атлантическа - два са изчезнали напълно (шип и атлантическа), чигата е със статус "застрашена", а останалите са "критично застрашени".

Част от есетровите риби живеят в морето, но когато стане време за хвърляне на хайвер, се придвижват срещу течението по големите реки, докато стигнат подходящо място и температура. Преди построяването на "Железни врата" нерядко е съобщавано за риби от това семейство, достигнали по реката чак до Виена, но сега бетонната стена спира пътя им. Години наред там те са попадали в смъртоносна клопка. Любопитното е, че все пак в един момент са свикнали с препятствието и са се научили да се предпазват.

Процесът на размножаване е затруднен допълнително и от природата на самите есетри. Моруната например достига полова зрялост чак на 15 години. Малка част от тези редки риби изобщо имат шанса да достигнат тази възраст преди да бъдат заловени и изтъргувани на черния пазар. Иначе, ако бъде оставена на мира, моруната може да достигне стотици килограми и да живее над 100 години.

 

Йордан Куцаров е ветеринарен лекар от Тутракан и основател на местна организация за туризъм и опазване на природата.
Фотограф: Ангелина Генова

 

От бряг до бряг

 

От десет години уловът на есетрови риби е забранен в Румъния, а в България - едва от четири. Това разминаване за природозащитниците е нелепо. "Не може да пазиш разнообразието на видовете по единия бряг на реката, но не и по другия", коментира ветеринарният лекар Данчо Куцаров докато разказва за есетровите неволи на група журналисти, затънали в кал по поречието на Дунав на 10 км. от Тутракан. 

Доколко се спазва забраната е условно, тъй като не може да се следи постоянно цялата огромна водна площ, но заплахата за солидна глоба поне я има. Местните рибари в Тутракан разказаха, че ако хванат есетра, винаги я връщат обратно в реката, макар че не им се случва често изобщо да се натъкнат на такива риби.

И докато честните рибари използват мрежи, които не нараняват рибите, бракониерите използват някои много варварски методи. Специално за моруната, която е дънна, опъват въжета с куки и тежести, в които рибата се заплита и умира по особено жесток начин. Целта е това да стане бързо, за да няма време да изхвърли хайвера си. През последните години обаче значително е намалял броят на сигналите за нелегална продажба на есетри от България, както и като цяло по Дунав, но това не е толкова показателно за контрола над бракониерите, колкото за отчайващо намалелия брой на тези видове.

 

 

Бебето моруна Апостол е кръстено на член от екипа на WWF, който в деня на експедицията имал рожден ден. Иначе името е съвсем неофициално, истинското име на рибката прилича повече на баркод.
Фотограф: Стоян Михов

[WWF]

 

Находка в лодка 

През 2012 г. започва проектът на WWF, посветен на опазването на есетровите риби в Дунав. Природозащитната организация работи с български и румънски специалисти, с "есетрови адвокати", както и с институциите на двете страни, които трябва да преследват бракониерите като гранична полиция и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Средствата по проекта - около 1.350 млн. лева - са от Европейския фонд за регионално развитие, а срокът за изпълнение - до март 2015 г. 

Успоредно върви и проект под мотото "Запази дунавското богатство" с 50% съфинансиране по програма Life на ЕС, по който WWF вече си сътрудничи с дунавски рибари, институции и бизнеса за производството на есетрови продукти, които да бъдат алтернатива на тези на черния пазар.

 

Надеждата като цяло е в това да се подобрят съдържанието и прилагането на съществуващите нормативни документи, също и да се събере повече информация за състоянието на популацията на дивите есетри, тъй като в момента липсата на данни е един от най-големите проблеми. В Румъния има институт за изследване на водния свят със звено, посветено на есетрите, но в България вече няма нито един експерт, специализиран в тези редки риби. Вместо това WWF пита местните риболовни сдружения и директно рибарите, които знаят и чуват много повече за случаи на уловени застрашени видове и съдбата им в последствие, отколкото същинските експерти. 

Срещата с бебето моруна Апостол е при едно от многобройните теренни изследвания на природозащитната организация. Той е уловен малко след като калните журналисти пропътуваха с рибарските лодки обратно 10-те километра до Тутракан, без да им провърви в улова. Рибокът е измерен, претеглен, маркиран и пуснат обратно в реката.

Това е първата моруна, успешно заловена от екипа на WWF за тези две години, през които упорито и многократно са изпробвани различни риболовни методи и мрежи, но без резултат. "Това беше започнало да притеснява експертите ни", признава Екатерина Войнова от организацията. После прави и важната уговорка: "Тази находка доказва, че моруните все пак се размножават и има надежда!"

dnevnik.bg

 

03.07.2014

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

 • 0
 • 0

nike san francisco 49ers 25 jimmie ward red elite jersey

преди 165 седмици

<a href="http://www.accodetails.com/game-ziggy-hood-womens-jersey-jacksonville-jaguars-92-alternate-black-nfl-Purple_de">game ziggy hood womens jersey jacksonville jaguars 92 alternate black nfl</a>,<a href="http://www.accodetails.com/mens-philadelphia-eagles-24-ryan-mathews-2014-nike-dark-green-elite-jersey-Purple_de">mens philadelphia eagles 24 ryan mathews 2014 nike dark green elite jersey</a>,<a href="http://www.accodetails.com/game-la

 • 0
 • 0

adidas originals eqt support 93 green sneakers for australia

преди 168 седмици

<a href="http://www.slmalone.com/distressed-san-francisco-giants-hat-liner-4th-grade-Cavani_de">distressed san francisco giants hat liner 4th grade</a>,<a href="http://www.slmalone.com/miami-dolphins-hat-and-scarf-zip-Cavani_de">miami dolphins hat and scarf zip</a>,<a href="http://www.slmalone.com/toronto-blue-jays-cap-space-nfl-Cavani_de">toronto blue jays cap space nfl</a>,<a href="http://www.slmalone.com/boston-r

 • 0
 • 0

2015 2016 real madrid scccer uniform short sleeves jersey away blue 13 navas

преди 168 седмици

<a href="http://www.medincura.org/best-price-all-grey-adidas-x-18%2B-shoes-sports_uk">best price all grey adidas x 18+ shoes</a>,<a href="http://www.medincura.org/best-price-all-white-nike-kobe-ad-womens-shoes-sports_uk">best price all white nike kobe ad womens shoes</a>,<a href="http://www.medincura.org/original-all-black-adidas-ace-17.1-leather-fg-shoes-sports_uk">original all black adidas ace 17.1 leather fg shoes</a>,<

 • 0
 • 0

air max nomo sale

преди 184 седмици

<a href="http://www.clauevents.com/bambini-jordan-vi-tutti-rosso-scarpe-on-vendita-Argentina_it">bambini jordan vi tutti rosso scarpe on vendita</a> ,<a href="http://www.clauevents.com/nike-air-max-2016-scarpe-for-vendita-Argentina_it">nike air max 2016 scarpe for vendita</a>
[url=http://www.robinknoche.com/air-max-nomo-sale-Bryant_dk]air max nomo sale[/url]

 • 0
 • 0

air jordan 3 black cement 2011

преди 188 седмици

<a href="http://www.docscatalog.com/adidas-zx-700-womens-gray-all-black-grey-uk-shoes_au">adidas zx 700 womens gray all black grey uk</a>,<a href="http://www.docscatalog.com/nike-flyknit-lunar-5-mens-all-black-grey-shoes_au">nike flyknit lunar 5 mens all black grey</a>,<a href="http://www.docscatalog.com/new-balance-576-womens-all-white-blue-uk-shoes_au">new balance 576 womens all white blue uk</a>
air jordan 3 black cement

 • 0
 • 0

Василевв

преди 281 седмици

Здравейте,искам да прочета и втората част от статията на РАС технологията за отглеждане на риба нарочно ли е свалена от сайта?

 • 2
 • 0

инка

преди 345 седмици

Браво на хората дето искат да запазят рибното богатство.Но явно глобите са ниски за бракониерите.По скоро трябва да стане като в русия директно в затвора.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още