ТАКТИКА

Риболов на едра каракуда

Риболов на едра каракуда

 

Каракуда, таранка, карас – няма рибар, който да не е ловил тази риба. За мнозина тя е била първият улов и ги е запалила по любимото хоби. От всички видове риба в нашите водоеми каракудата се отличава с изумителна издръжливост и непретенциозност, затова можем да я срещнем не само в реките и езерата, но и в неголеми „локви”, където е цяло чудо, че има живот.

Уловът на каракуда над килограм е голям успех за всеки рибар. Подобни трофейни екземпляри се срещат в големи езера (особено, ако имат естествена връзка с реки) и язовири, като отлично се спогаждат с другите водни обитатели. По принцип едрата каракуда не се събира в пасажи и предпочита да води живот на единак, което е обяснимо – риба с тези размери има достатъчно опит и е много предпазлива.

 

Такъми

Едно от най-важните условия за риболов на едра каракуда е правилно построения такъм. Въдицата трябва да е с дължина от четири до шест метра, а в зависимост от условията трябва да имаме приготвени няколко линии с различна дължина и товароподемност на плувката. Като универсална се приема плувка 0,7 грама, а ако е нужно по-далечно замятане, ползвайте прът с дължина 6-8 метра. В такъв случай плувката може да носи дори и 3 грама, иначе може да срещнем трудности при замятането.

Трябва така да натоварим плувката, че над повърхността да се подават 3-5 мм от антенката. Добре е оловцата да са дребни, така линията става много чувствителна и се отчитат и най-леките попипвания. При фина и добре построена линия рибата не чувства съпротивление и поема стръвта уверено. Качествено влакно със сечение 0,10-0,15 мм е достатъчно здраво, за да извадите и по-едра риба, а кукичката трябва да е по-широка, за да може да сложите няколко бели червея или по-едър торен червей.

Добре е да проверявате остротата на куките и да ги сменяте по-често. Тъпата кука просто няма да успее да се забие в дебелите устни на каракудата.

 

Захранка

Най-важното е да не прехраните рибата, а просто да я задържите на мястото. В магазините има какви ли не специализирани захранки, както съвсем бюджетни, така и възмутително скъпи. Преди години обаче универсалната захранка за каракуда се правеше от кюспе, объркано с хляб на трохи и даже натрошени бисквити. Хубаво е да се прибави и бял червей или кълцан торен или земен червей. За да не се разпадат топките, може да се сложи глина. За по-силен аромат се добавя ванилия, намачкан чесън или анасон.

 

Стръв

Каракудата се лови на торен червей, бял червей, варено жито, хляб или царевица. Това е най-обичайното й меню и може да разчитате на успех през цялото лято и есента. Белите червеи се нанизват през средата, за да мърдат и да са по-привлекателни. Острието с контрата може да остане открито.

Може да се правят и комбинации, например торен червей или вердевас с бял червей, или зърно царевица, затапено с бял червей. В някои случаи подобни „сандвичи” носят по-добра слука. Можем да селектираме по-едрите риби, като предложим по-едра стръв, например един-два напречно закачени торни червия, затапени с бели червеи. Дребната риба доста ще се озори с подобно блюдо. Разбира се, може да се лови и на друга стръв, например брашнен или жълъдов червей, личинки, тесто, омачкана с жълтък среда на хляб и т.н.

Ако залагаме на стръв от растителен произход, е добре да я ароматизираме. Става лесно, просто капнете малко ванилова есенция, анасон или мед, докато варите житото например. Може да се ползват и ароматизатори, закупени от риболовните магазини.

 

Къде да ловим?

За да имаме успех при излета за едра каракуда, трябва да намерим любимите й места, там, където обича да се храни, иначе може доста да си повисим без нито едно кълване. Трябва да се огледаме за „прозорчета” сред водната растителност, а дъното трябва да предлага естествени укрития, като коренища. Това е добра среда за големите риби и захранката вероятно ще ги привлече. Стръвта трябва да е близо до дъното, понякога може дори да лежи на него. Огледайте се за балончета по повърхността, много е вероятно те да са причинени от ровеща по дъното едра каракуда или шаран.

Ако каракудата поеме стръвта от дъното, тя ще я повдигне нагоре, при което плувката също ще се покаже повече или дори ще полегне. Това е моментът на засичането, ако се изчака, рибата може да изплюе. При вадене едрата каракуда се съпротивлява упорито и не бива да се бърза. Дръжте я под напрежение, внимателно я поведете към кепа и трофеят ще се окаже в него!

Не са редки случаите, когато сред каракудите се обаждат и шарани и тогава борбата е доста по-ожесточена и може да завърши в полза на рибата. Но това е едно от моралните удоволствия на спортния риболов – нека рибата също има своя шанс. Всъщност, ние в Bigfish.bg смятаме, че тръпката е във ваденето на рибата, а не в яденето. Затова нека пазим богатствата на водоемите и да зачитаме установените от закона норми за задържане на улов. Така приятните моменти от борбата с едрата риба няма да са рядкост и ще ни радват отново и отново.

14.10.2013

Коментари

Име

Коментар

оставащи символа

Моля въведете следния текст, за да изпратите Вашия коментар.

Седмичен бюлетин

Абонирайте се за новини и промоции

Намерете ни в FACEBOOK

Интервю

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Над 100 000 евро плуват в Дунав

Австрийската полиция работи по необикновен случай. Служителите на реда се опитват да установят как над 100 000 евро в банкноти от по 100 и 500 евро са се озовали в р. Дунав, предаде "Ройтерс". До момента разследването няма информация за извършено в областта на В... още